Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Ρευστές εξελίξεις με φόντο όξυνση ενδοαστικών αντιπαραθέσεων

ΤΥΝΙΔΑ.--

Νέα ενδοαστική κρίση εξελίσσεται στην Τυνησία, μια δεκαετία μετά την έναρξη της λεγόμενης «Αραβικής άνοιξης» που επέφερε αλλαγές τύπου ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες επιδείνωσαν τη ζωή των λαών και όξυναν ταξικές και οικονομικές ανισότητες ξαναμοιράζοντας την «τράπουλα» μεταξύ τμημάτων της αστικής τάξης.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Τυνησίας, Καΐς Σαΐντ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα έπαυσε από τα καθήκοντά του τον πρωθυπουργό, Χισάμ Μεσίσι, ανέστειλε τη λειτουργία της Βουλής για τουλάχιστον 30 μέρες και ήρε τη βουλευτική ασυλία των μελών του Κοινοβουλίου, επικαλούμενος το άρθρο 80 του Συντάγματος που επιτρέπει στον Πρόεδρο να πάρει τα ηνία της εκτελεστικής εξουσίας σε περίπτωση έκτακτης εθνικής κρίσης. Τόνισε δε πως η απόφασή του αυτή «έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και μήνες», διευκρινίζοντας πως «θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης» που θα διορίσει ο ίδιος.

Αργότερα χτες το απόγευμα, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Τυνησίας, η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργαζομένων (UGTT), εξέφρασε την αμέριστη στήριξη στην απόφαση του Προέδρου να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, εκτιμώντας ότι οι ενέργειές του είναι «σύμφωνες» με το Σύνταγμα. Ζήτησε επίσης να συνεχιστεί η δημοκρατική διαδικασία, αναφέροντας ότι τα μέτρα που πήρε ο Πρόεδρος έχουν στόχο «να αποτρέψουν έναν επικείμενο κίνδυνο και να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική λειτουργία των μηχανισμών του κράτους» εν μέσω της πανδημίας της Covid-19.

Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Είχε προηγηθεί (μεσημέρι Κυριακής) η κορύφωση μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τόσο στην πρωτεύουσα, Τύνιδα, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του Χισάμ Μεσίσι.

Αιτία έδωσε η όξυνση των προβλημάτων διαχείρισης της πανδημίας, καθώς οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 17.000 σε έναν πληθυσμό περίπου 11 εκατομμυρίων. Επίσης τις μαζικές διαδηλώσεις προκάλεσαν η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, η μεγάλη ανεργία και η διόγκωση της φτώχειας.

Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και επιθέσεις στα γραφεία του κυβερνητικού ισλαμικού κόμματος «Ενάχντα» στην Τύνιδα και σε άλλες πόλεις της χώρας (Σφαξ, Κιφ, Σους, Μοναστήρι, Τουζέρ κ.α.). Οπως έχει συμβεί και στο παρελθόν («Αραβική άνοιξη», που σημειωτέον ξεκίνησε από την Τυνησία), τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση αξιοποιούνται σε αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης.

Κατηγορίες για πραξικόπημα

Ο Σαΐντ έδωσε εντολή στον στρατό να αναπτυχθεί πέριξ του Κοινοβουλίου και να κλείσει την κυκλοφορία σε κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και του κόμματος «Ενάχντα» γίνονται καταγγελίες για πραξικόπημα και οργανώνονται διαμαρτυρίες, όπως η καθιστική διαμαρτυρία οπαδών τους χτες Δευτέρα έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Κίνηση που οδήγησε σε επεισόδια ανάμεσα σε κυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Χτες το μεσημέρι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με πολιτικά εισέβαλαν στα γραφεία του αραβικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» στην Τύνιδα απαιτώντας από τους δημοσιογράφους να κλείσουν και να αποσυνδέσουν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για «λόγους ασφαλείας».

Η αντίδραση της Τουρκίας

Οι σοβαρές εξελίξεις στην Τυνησία προκάλεσαν αντιδράσεις στην Τουρκία καθώς η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα ΑΚΡ διατηρούν στενές σχέσεις με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και τους Τυνήσιους ισλαμιστές του κόμματος «Ενάχντα». Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την παύση της Βουλής «που εκπροσωπεί τη βούληση του λαού». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως «θα αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα» το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, στην Αγκυρα, Ομέρ Τσελίκ, με ανάρτησή του στο Τουίτερ πήρε θέση για τις εξελίξεις στην Τυνησία εκτιμώντας πως πρόκειται για «πραξικόπημα κατά της πολιτικής νομιμότητας» και κατηγορώντας τον Τυνήσιο Πρόεδρο πως η απόφασή του δεν έχει συνταγματική βάση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε φάση ανακατατάξεων με γεωπολιτικές διαστάσεις (2021-07-30 00:00:00.0)
Εισαγγελική έρευνα στο ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» (2021-07-29 00:00:00.0)
Στις κάλπες για την εκλογή νέου Προέδρου (2019-09-14 00:00:00.0)
Ανεστάλησαν οι εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης (2013-08-08 00:00:00.0)
Συμβολισμοί μεν, συμφωνίες δε (2013-07-06 00:00:00.0)
Οι πρώτες εκλογές μετά τον Μπεν Αλι (2011-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ