Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
Εμμεση παραδοχή των απάνθρωπων παράνομων επαναπροωθήσεων

Συζητήθηκε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Απτή επιβεβαίωση της ολοένα εντεινόμενης καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών από την κυβέρνηση της ΝΔ αποτέλεσε η άρνηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου να διαψεύσει τις επίσημες καταγγελίες που γίνονται για παράνομες, απάνθρωπες επαναπροωθήσεις, υπόθεση που ανέδειξε στη Βουλή το ΚΚΕ με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα και συζητήθηκε την Παρασκευή 30 Ιούλη.

Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στο πρόσφατο πόρισμα της ομάδας εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) για τον έλεγχο της Frontex, που παρουσιάστηκε στις 15 Ιούλη και περιλαμβάνει καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με ευθύνη των ελληνικών αρχών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη αναφέρθηκε στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τον Ιούνη του 2021, στην οποία επίσης γίνεται λόγος για τη συνεχή και συστηματική χρήση βάναυσων πρακτικών με παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα, ως μια εδραιωμένη μέθοδο ελέγχου των συνόρων στην ξηρά και τη θάλασσα.

Πρόσθεσε επίσης τις αντίστοιχες καταγγελίες της επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Dunja Mijatovic, προς την ελληνική κυβέρνηση, τη σωρεία δημοσιευμάτων στον ελληνικό και ξένο Τύπο για συγκεκριμένα περιστατικά αλλά και τη μηνυτήρια αναφορά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση περιστατικών παράνομης, βίαιης, ρατσιστικής επαναπροώθησης ή απέλασης «7.000+ αλλοδαπών κατά την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020».

Η βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε τον υπουργό, «τι απαντά για τις συγκεκριμένες καταγγελίες, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να σταματήσουν οι καταγγελλόμενες παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων και αν θα συνεχίσει την ίδια επικίνδυνη πολιτική σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αναθέτοντας τη φύλαξη των συνόρων στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς καταστολής, όπως η Frontex, οι οποίοι όχι μόνο δεν διασφαλίζουν αλλά παραβιάζουν συστηματικά τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές».

Απαντώντας, ο υπουργός Ν. Μηταράκης, όχι μόνο δεν διέψευσε τις καταγγελίες αλλά έμμεσα τις παραδέχτηκε, καθώς υποστήριξε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών», ενώ πρόσθεσε πως «η χώρα μας έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα» και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και το Διεθνές Δίκαιο περιγράφουν «τι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε». Μάλιστα, περηφανεύτηκε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής «έχουν μειωθεί οι ροές κατά 96%». Ανακοίνωσε, τέλος, ότι στις 30 Σεπτέμβρη θα κλείσει το κέντρο κράτησης στο Βαθύ της Σάμου, διευκρινίζοντας βέβαια ότι αυτό θα γίνει επειδή στις 18 του ίδιου μήνα θα ανοίξει η νέα «κλειστού τύπου» δομή...

Τρεις αγνοούμενοι σε νέο ναυάγιο

Τρεις ξεριζωμένοι αγνοούνται και 10 έχουν διασωθεί από ναυάγιο που έγινε την Παρασκευή στην οριογραμμή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ βόρειας Λέσβου και τουρκικών ακτών. Πρόκειται για ναυάγια που συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των ανθρώπινων ροών στα σύνορα ως αποτέλεσμα της σκληρής πολιτικής της στον έλεγχο των συνόρων. Αρχικά διασώθηκε ένας επιβάτης της λέμβου ο οποίος πέρασε κολυμπώντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στη συνέχεια ακόμα 9 μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2010 μέχρι τον Νοέμβρη του 2020, στα σύνορα της χώρας μας, χερσαία και θαλάσσια, το Λιμενικό και η Αστυνομία έχουν καταγράψει συνολικά 798 θανάτους, ενώ στα νερά των θαλασσών της ευρύτερης περιοχής αγνοούνται 271 άνθρωποι.

Εξάλλου, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Πυλί της Κω μεταφέρθηκαν οι 29 Κούρδοι πρόσφυγες από Ιράκ και Συρία που φιλοξενούνταν στο σχολικό κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας από την περασμένη Παρασκευή, μετά τη διάσωσή τους σε ναυάγιο νοτιοανατολικά της Κρήτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ