Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 8 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΥΡΙΝΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Ανεξέλεγκτη καταστροφή μέσα στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας!

Επί τέσσερις μέρες η φωτιά κατακαίει όχι σε κάποια απομακρυσμένη βουνοκορφή, αλλά στα προάστια της Αθήνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας

Eurokinissi

Κάθε λεπτό που περνά είναι και πιο εφιαλτικό! Η πύρινη λαίλαπα από το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι και αργά το βράδυ της Παρασκευής κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμά της, αφού η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης και πρόληψης είχε «στρώσει» το προσάναμμα.

Σπίτια, εργοστάσια, βασικές υποδομές, επιχειρήσεις, δάση και δασικές εκτάσεις καίγονταν και την Παρασκευή σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Κρυονέρι, Αφίδνες και Πολυδένδρι, καθώς η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής το πύρινο μέτωπο κινούνταν προς τη λίμνη του Μαραθώνα και τη Μαλακάσα. Δόθηκε εντολή στους κατοίκους της περιοχής της λίμνης και στο Καλέντζι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν άμεσα προς το Γραμματικό, λίγο αργότερα όμως δόθηκε εντολή εκκένωσης και του Γραμματικού. Το απόλυτο αλαλούμ! Στις 2.30 το μεσημέρι δόθηκε οδηγία στους κατοίκους του Αγίου Στεφάνου, του Πευκόφυτου και των Ποντίων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προς Αθήνα μέσω των λεωφόρων Θησέως και Κηφισίας.

Συνεχώς σημειώνονταν αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα, κάτι που καθιστούσε αδύνατη την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες δεν υπήρχαν συχνές πτήσεις εναέριων μέσων, ενώ και οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν ελάχιστες μπροστά στις ανάγκες πυρόσβεσης. Νωρίτερα είχαν σημειωθεί εκρήξεις σε ένα από τα πολλά εργοστάσια της περιοχής που έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ κάηκε μάντρα αυτοκινήτων.

Δεκάδες σπίτια παρανάλωμα...

Eurokinissi

Δεκάδες σπίτια παρανάλωμα...
Σε νέες εκκενώσεις οικισμών στον Αγ. Στέφανο προχωρούσε ο δήμος Διονύσου. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του δήμου γινόταν προληπτική εκκένωση των οικισμών Καπιτένια και Αγ. Παρασκευή, και οι κάτοικοι προτρέπονταν να απομακρυνθούν μέσω Δροσιάς.

Το πύρινο μέτωπο από το βράδυ της Πέμπτης είχε περάσει από την απέναντι πλευρά της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος των Αφιδνών, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στους πρόποδες της Πάρνηθας, στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη Δροσοπηγή και στο Κρυονέρι.

Το σημείο όπου ήταν η φωτιά το πρωί της Παρασκευής ήταν 7 έως 8 χιλιόμετρα, με δύο μέτωπα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Το κύριο πρόβλημα ήταν στις Αφίδνες. Στον παράδρομο της Εθνικής οδού υπήρχαν καμένα σπίτια και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, ενώ στην περιοχή σημειώνονταν εκρήξεις. Η φωτιά έκαιγε σε τρία μέτωπα, προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, προς τα Βασιλικά και ένα στις Αφίδνες.

Υπήρχε πλέον μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της Eθνικής οδού, το οποίο έκαιγε κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δέντρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να εμποδίσουν τη φωτιά να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Πού έκαψε η φωτιά

Η γύμνια του αστικού κράτους όταν πρόκειται να προστατεύσει αποτελεσματικά το δάσος, τη ζωή και την περιουσία του λαού αποκαλύφθηκε «πανηγυρικά» στην περίπτωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, όπου σύμφωνα με τον κυβερνητικό απολογισμό χάθηκαν άλλα 12.500 στρέμματα από τον φυσικό πνεύμονα του Λεκανοπεδίου.

Πρόκειται για μια περιοχή δίπλα σε πυκνό και εύφλεκτο δάσος, όπου δεν είχαν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται βασικές υποδομές της πρωτεύουσας (δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης κ.λπ.), εκτεθειμένες και κακοσυντηρημένες, που λειτουργούν σαν «βόμβες». Μια περιοχή που γειτνιάζει ακόμα και με βιομηχανική ζώνη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες συνέπειες.

Δεν μιλάμε δηλαδή για μια φωτιά που ξέσπασε σε έναν ορεινό όγκο ή σε ένα δάσος όπου κάπου υπήρχαν και ένα - δυο σπίτια, αλλά «χτύπησε» την καρδιά του οικιστικού ιστού, με αποκορύφωμα βέβαια τους κατοίκους της Βαρυμπόμπης να βλέπουν τις φλόγες να περνούν μέσα από την πλατεία της πόλης!

Για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς έγινε στην πυρκαγιά της Αττικής την περασμένη Τρίτη, το μέγεθος της επικινδυνότητας της πολιτικής των κυβερνήσεων και πόσο απροστάτευτοι είναι οι κάτοικοι ακόμα και μέσα στις πόλεις, είναι χρήσιμο να δούμε τι ακριβώς κάηκε, όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και σε σπίτια, υποδομές και εγκαταστάσεις.

Στον μέχρι τώρα απολογισμό της κυβέρνησης αναφέρεται ότι «76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 οχήματα έχουν υποστεί μερικές ζημιές».

Στις φλόγες παραδόθηκε εργοστάσιο catering στις Αχαρνές, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το ρέμα της Χελιδονούς. Προσέγγισε και πέρασε από τμήμα της βιομηχανικής ζώνης, έφτασε στον Σταθμό Μεταφόρτωσης του δήμου Κηφισιάς και βρέθηκε στη γέφυρα Καλυφτάκη. Πολλά εργοστάσια με εύφλεκτες ύλες κάηκαν και οι εκρήξεις ήταν συνεχείς. Ζημιές σημειώθηκαν σε βιομηχανία επίπλων και σε φαρμακοβιομηχανίες.

Σταθμοί Υπερύψηλης Τάσης της ΔΕΗ, το κεντρικό αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ που υδροδοτεί μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου, το στρατόπεδο στη Δεκέλεια, είναι υποδομές ζωτικής σημασίας που υπέστησαν σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές ζημιές και, βέβαια, βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό.

Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν ότι δεν υπήρξαν: Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τη στιγμή που εκδηλώνεται η φωτιά, με επαρκείς δυνάμεις που θα δράσουν άμεσα. Συγκεκριμένο σχέδιο διαφυγής, και όχι απλά και μόνο ένα SMS από το 112. Ολοκληρωμένο σχέδιο εκκένωσης με οργανωμένα μέσα και πρόβλεψη για τη μετακίνηση των ανήμπορων και ευπαθών ομάδων, πρόβλεψη για διαμονή και όχι ένας τηλεφωνικός αριθμός που θα παίρνει όποιος καταφέρει να πιάσει γραμμή, και μάλιστα μεγάλο μέρος όσων έχουν ανάγκη να είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ