Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Το Ιράν απαντά με προειδοποιήσεις στις απειλές του Ισραήλ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αυστηρή προειδοποίηση ενάντια σε σχέδια επιθέσεων που πιθανώς επεξεργάζονται διάφορα επιτελεία σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ έναντι ιρανικών εμπορικών σκαφών απηύθυνε χτες ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών: «Δυστυχώς, στην Ερυθρά Θάλασσα και σε άλλα διεθνή θαλάσσια σταυροδρόμια βλέπουμε την ισραηλινή κρατική τρομοκρατία και τη σιγή κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε Βρετανία και ΗΠΑ. Προειδοποιούμε ότι το Ιράν δεν θα παραμείνει σιωπηλό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εμπορικών του πλοίων».

Πρόσθεσε δε ότι για τη χώρα του «η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου είναι κόκκινη γραμμή» και διαβεβαίωσε πως οι ιρανικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την περιοχή. Αποδοκίμασε πρόσφατες δηλώσεις Βρετανών και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά του Ιράν με αφορμή την επίθεση στο ισραηλινό τάνκερ, λέγοντας πως «δεν είναι νέες τέτοιες δηλώσεις κατά του λαού του Ιράν, αλλά αλυσίδα ανεύθυνων δηλώσεων από Βρετανούς αξιωματούχους εδώ και χρόνια». Προέτρεψε μάλιστα το Λονδίνο να προσέξει «τις ευθύνες και τα καθήκοντά του».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις έμμεσες διαπραγματεύσεις Ιράν - ΗΠΑ στη Βιέννη για τη διατήρηση της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Θύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιρανού νέου Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η άρση των «καταπιεστικών αμερικανικών κυρώσεων». Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν διακόπηκαν, ξεκαθάρισε, αλλά «πάγωσαν» μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ραϊσί. Στο Ιράν υπάρχει «συγκεκριμένη διαδικασία δημοκρατικής μεταφοράς εξουσίας», συνέχισε, και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν «εύλογες αλλαγές στις ομάδες των επιτελείων».

Ο Ισπανός Ενρίκε Μόρα, διαπραγματευτής της ΕΕ για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, εκτίμησε ότι οι συνομιλίες στη Βιέννη ενδέχεται να συνεχιστούν στις αρχές Σεπτέμβρη. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ιρανός αξιωματούχος Χοσεΐν Αμίρ να αναλάβει καθήκοντα νέου υπουργού Εξωτερικών.

Ο δε Ραϊσί, που ανέλαβε καθήκοντα την Πέμπτη, διόρισε πρώτο αντιπρόεδρο τον Μοχαμάντ Μοχμπέρ, διευθυντή του ισχυρού ιδρύματος «Τάξη του Ιμάμη» (Setad), σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Επέλεξε επίσης τον Γκολαμχοσεΐν Εσμαϊλί, μέχρι τώρα εκπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής, ως επικεφαλής του γραφείου της προεδρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ