Κυριακή 3 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Εκρηξη πληθωρισμού στη Γερμανία

Αισθητή άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός της Γερμανίας στη διάρκεια του Γενάρη, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των τροφίμων, αλλά και των έμμεσων φόρων και σε πολύ μικρότερο βαθμό στην εισαγωγή του ευρώ στην κυκλοφορία. O γερμανικός πληθωρισμός ανήλθε το Γενάρη στο 0,9%, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 2,1% έναντι 1,7% το Δεκέμβρη, ποσοστό που είναι λίγο υψηλότερο από το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ζημιές ρεκόρ στην «Alcatel»

Ζημιές - ρεκόρ ύψους 4,96 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2001 η «Alcatel», που είναι και οι πρώτες από το 1995, ενώ -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- η κατάσταση επιδεινώθηκε αρκετά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι συνολικές πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 30%. Οι συνολικές ζημιές του ομίλου για το τελευταίο τρίμηνο ανήλθαν σε 486 εκατ. ευρώ, αν και η διοίκηση προβλέπει τελικά ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο του 2002.

H χειρότερη χρονιά για την Deutsche Bank

Μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία του ήταν το 2001 για το γερμανικό τραπεζικό κολοσσό Deutsche Bank. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν στο 1,4 δισ. ευρώ ή 2,21 ευρώ ανά μετοχή, από 4,2 δισ. ευρώ ή 6,88 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν το 2000. Τα κέρδη του μειώθηκαν κατά 67%, γεγονός που δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στη διοίκηση, η οποία καλείται να διαγράψει μια νέα πολιτική και στρατηγική. Τα αποτελέσματα μάλιστα που ανακοινώθηκαν είναι κατά πολύ χειρότερα από εκείνα που είχαν αρχικά εκτιμήσει αναλυτές, οι οποίοι δεν προσδιόριζαν τις απώλειες πέραν του 50%, στα 2,3 δισ. ευρώ δηλαδή.

Ανεργία στην Ιαπωνία

Στα επίπεδα ρεκόρ του 5,6% έφτασε ο δείκτης ανεργίας στην Ιαπωνία το 2001, γεγονός που οι αναλυτές θεώρησαν ως αρνητική εξέλιξη στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη εταιρίες, όπως η «Tobu Railway» και η «Tokyo Electric Power» προχωρούν σε μαζικές απολύσεις. Την ίδια περίοδο η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 25 ετών, ενώ υποχώρηση σημείωσαν και οι καταναλωτικές δαπάνες. Πιο συγκεκριμένα η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 7,9% το 2001, πτώση που παρόμοιά της είχε να γνωρίσει από το 1975.

Εκτακτα μέτρα

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται μάλιστα να εγκρίνει έκτακτο πρόγραμμα δημοσίων δαπανών ύψους 19 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να βγάλει την οικονομία από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Προβλέπεται μάλιστα ότι το 2002 η ανεργία θα εξακολουθεί να βρίσκεται στα επίπεδα του 5,6% αν και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Μασαχούρο Σιοκάουα δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία του δείκτη τους επόμενους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ