Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Οδικός χάρτης» ανατροπών και χρήμα στο κεφάλαιο, «πορεία στον γκρεμό» για το λαϊκό εισόδημα

EUROKINISSI

Οι διεργασίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στον 11ο κύκλο της ενισχυμένης εποπτείας, αποτελούν τους άξονες της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής για το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ το παζλ των αντιλαϊκών διεργασιών συμπληρώνεται από τα παζάρια γύρω από το «κατάλληλο» μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωζώνης και συνολικά στην ΕΕ.

Ειδικότερα:

-- Στις 22 Σεπτέμβρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τη νέα έκθεση με τα προαπαιτούμενα της 11ης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης. Πέρα από το ζήτημα της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης, μεταξύ άλλων, συζητείται το χρονοδιάγραμμα της πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.

-- Στις αρχές Οκτώβρη κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού, με προοπτική τη διασφάλιση πρόσθετου «δημοσιονομικού χώρου», ώστε να διευκολύνεται η επόμενη φουρνιά των μέτρων στήριξης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε κάθε περίπτωση, ο αντιλαϊκός πήχης ξεκινά από τις ισχύουσες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, τις κάθε είδους επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις κ.ο.κ., ενώ με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον δημοσιονομικό χώρο που θα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πέρα και πάνω από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παραπέρα, με την αποφασιστική συμβολή των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι επενδυτικές δαπάνες, που χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αναμένεται να απογειωθούν από 9% του ΑΕΠ φέτος στο 13% του ΑΕΠ για το 2022.

Συνολικά, σε ορίζοντα 4ετίας και μόνο από το σκέλος του ΠΔΕ θα αποδοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους ποσά ύψους 42,65 δισ. ευρώ.

-- Στις 4 Οκτώβρη συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ με ατζέντα την επικύρωση της 11ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και τη συζήτηση γύρω από το γενικότερο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη για την επόμενη χρονιά.

Τα σχετικά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν με φόντο τα τελικά σχέδια κρατικών προϋπολογισμών που θα υποβάλουν στη συνέχεια οι κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, «η ετήσια αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών σχεδίων θα είναι η κατάλληλη στιγμή για την παροχή καθοδήγησης για τον συνολικό δημοσιονομικό προσανατολισμό της ζώνης του ευρώ και τα δημοσιονομικά σχέδια των κρατών μελών για το επόμενο έτος».

Ενισχύεται ο τζίρος των βιομηχάνων

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στην εγχώρια βιομηχανία για τον μήνα Ιούνη του 2021 σε σύγκριση τον Ιούνη 2020 παρουσίασε αύξηση 22,4%, έναντι μείωσης 3,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Μεταξύ άλλων, από τους κλάδους μεταποίησης καταγράφεται αύξηση τζίρου στη βιομηχανία τροφίμων 15,2%, στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 28,3%, στην ποτοποιία 17,7%.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του βιομηχανικού τζίρου οφείλεται στο μεγαλύτερο τμήμα της στις αυξημένες πωλήσεις στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ ο δείκτης κύκλου εργασιών της εγχώριας βιομηχανίας στην εξωτερική αγορά παρουσίασε αύξηση 36,0%, έναντι αύξησης 15,4% στην εγχώρια αγορά.

Καταποντίζεται το λαϊκό εισόδημα

Την ίδια ώρα, το λαϊκό εισόδημα συνεχίζει να ροκανίζεται απ' όλες τις πλευρές, από τις ανατιμήσεις σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τους φόρους και τα χαράτσια της τάξης των 25 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους έξι μήνες, για να στηριχτούν με νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές, εκατομμύρια ευρώ οι μεγάλες επιχειρήσεις. Γίνεται έτσι και πιο φανερό το ψέμα της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων ότι τα επεκτατικά μέτρα διαχείρισης στο όνομα της πανδημίας δίνουν «ανάσες» στο λαϊκό εισόδημα.

Αποκαλύπτεται ταυτόχρονα η κοροϊδία της «αύξησης» του κατώτατου μισθού κατά ...0,52 ευρώ τη μέρα, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για το 2022, εφαρμόζοντας τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αποτυπώνουν αύξηση 1,4%, όπως κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον φετινό Ιούλη σε σχέση με τον Ιούλη πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις του Ιούλη προήλθαν κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες:

  • 1,7% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε αρνί και κατσίκι (13,2%), ψάρια νωπά (6,6%), τυριά (3,5%), νωπά λαχανικά (8%) κ.ά.
  • 4,2% στην ομάδα «Στέγαση», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε φυσικό αέριο (73,2%) και ηλεκτρισμό (0,7%).
  • 5,8% στην ομάδα «Μεταφορές», κυρίως λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά (16,6%), καινούργια αυτοκίνητα (5,3%), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο (11,4%).

Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, δρομολογούνται ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις, καθώς τόσο οι εγχώριοι βιομήχανοι όσο και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου στον έναν ή στον άλλο βαθμό ετοιμάζονται να φορτώσουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία - μετράει τη μεταβολή των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας και διατίθενται στην εγχώρια και εξωτερική αγορά - με μήνα αναφοράς τον Ιούνη 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιούνη 2020, παρουσίασε αύξηση 12,6%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 23,8%, των ενδιάμεσων αγαθών σε 6,7%, των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 4,3% κ.ά.

Τα αποτελέσματα για τα λαϊκά στρώματα καταγράφονται εξάλλου και σε άλλη πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ (Ερευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης Νοικοκυριών), η οποία αποτυπώνει ότι το 46,5% των νοικοκυριών δανείζεται από τράπεζες για να καλύψει καθημερινά έξοδα διαβίωσης, το 56,3% για αγορά «περιουσιακών στοιχείων» όπως έπιπλα και λευκές συσκευές, το 7,9% για την εκπαίδευση, το 7,8% για αγορά μεταφορικού μέσου και το 7,2% για διακοπές κ.ο.κ. Ενώ ενδεικτικό για το ότι τα δανεικά αφορούν την κάλυψη πάγιων αναγκών είναι και το μέσο οφειλόμενο ποσό που δεν ξεπερνά τα 240 ευρώ, χωρίς βέβαια να υπολογίζονται τα στεγαστικά δάνεια.

Ενώ αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν το πώς η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών είναι «επί ξύλου κρεμάμενοι» στο πρώτο πλήγμα στο εισόδημά τους, όπως όλο αυτό το διάστημα με τις απολύσεις και τις αναστολές συμβάσεων.

Στην έρευνα το 27,3% δηλώνει ότι κάθε μήνα βρίσκεται σε ανάγκη να ξοδεύει από τις όποιες αποταμιεύσεις έχει, το 16,3% να δανείζεται από τρίτους και το 18,9% να τα φέρνει τσίμα τσίμα βόλτα.

Ενώ στην ερώτηση για το πόσο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να διατηρήσει το νοικοκυριό το τρέχον ελάχιστο βιοτικό του επίπεδο με βάση μόνο τις αποταμιεύσεις του, το 33,4% δηλώνει λιγότερο από 3 μήνες, το 17,3% 3-6 μήνες, ενώ το 35,2% δεν διαθέτει καθόλου αποταμιεύσεις, οπότε δεν έχει καμία τέτοια δυνατότητα.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ