Κυριακή 3 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η λέσχη των πολυεθνικών μετακομίζει στη Νέα Υόρκη

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετά από 30 χρόνια, εγκαταλείπει το Νταβός της Ελβετίας και μεταφέρεται στις ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη Νέα Υόρκη συνεδριάζει από την περασμένη Πέμπτη το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο είναι γνωστό και ως Φόρουμ του Νταβός, αφού ιδρύθηκε το 1971 και κάθε χρόνο μέχρι πέρυσι συνεδρίαζε στο πολυτελές ελβετικό θέρετρο του Νταβός. Φέτος, αποφασίστηκε να μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη, ως ένδειξη αλληλεγγύης για το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Γιατί στη Ν. Υόρκη

Βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτή η μεταφορά έγινε γιατί το κόστος των μέτρων ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα μεγάλο για τις αρχές του Νταβός και έτσι επιλέχθηκε η Νέα Υόρκη, η οποία αυτές τις μέρες θυμίζει σιδερόφραχτο φρούριο, αφού υπολογίζεται ότι για την ασφάλεια των 2.500 συμμετεχόντων στο Φόρουμ και την αντιμετώπιση των διαδηλωτών διατέθηκαν πάνω από 40.000 άνδρες της αστυνομίας, αλλά και ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων.

Λέσχη των πολυεθνικών

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι, ουσιαστικά, μια μεγάλη λέσχη, η οποία στηρίζεται οικονομικά από 1.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες πολυεθνικές, όπως η «Microsoft», η «Monsanto», η «Nike», η «General Motors» και μέχρι πρόσφατα η γνωστή «Enron»... Η ετήσια συνάντηση είναι ανοιχτή μόνο στα μέλη του Φόρουμ (επιχειρήσεις, ή φυσικά πρόσωπα), τα οποία πρέπει να πληρώνουν ετήσια συνδρομή ύψους 30.000 δολαρίων. Στις συναντήσεις αυτές προσκαλούνται «καλά επιλεγμένοι» πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί. Συνήθως στο Φόρουμ παίρνουν μέρος και ορισμένοι από τους ηγέτες των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου, και ηγέτες άλλων κρατών, αναλόγως των συνθηκών και της συγκυρίας.

Αν και οι ιθύνοντες του Φόρουμ ισχυρίζονται ότι σ' αυτό εκπροσωπούνται ισότιμα όλες οι περιοχές του κόσμου, στην πραγματικότητα, το Φόρουμ κυριαρχείται από τους Βορειοαμερικάνους και τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΦ, το 43% των μελών προέρχονται από την Ευρώπη, το 26% από τη Β. Αμερική, το 13% από την Ασία, το 7,5% από την Κεντρική και Νότια Αμερική, το 4,5% από τη Μέση Ανατολή, το 4,3% από την Αφρική και το 2,2% από την Αυστραλία.

Μπίζνες και πολιτική

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δίνεται η δυνατότητα στους εκπροσώπους των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων να συζητήσουν με τους πολιτικούς ηγέτες των μεγαλύτερων και των μικρότερων κρατών, όχι μόνο για θέματα οικονομίας, αλλά και θέματα στρατηγικής, διευθέτησης κρίσεων και άλλα. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε διάφορες ομάδες συζητήσεων, στις οποίες έχει οριστεί ένα συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια, οι συζητήσεις για θέματα πολιτικής δεν εμποδίζουν στο να συνάπτονται, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η ατζέντα της συνάντησης

Η φετινή συνάντηση του Φόρουμ έχει ως κεντρικό θέμα το εξής: «Ο ρόλος των ηγετών σε εποχές αστάθειας: Αναζητώντας το όραμα του κοινού μας μέλλοντος». Θα γίνουν, όμως, δεκάδες συζητήσεις για επιμέρους θέματα. Στην πλειοψηφία τους, τα θέματα της φετινής συνάντησης αφορούν στην αντιμετώπιση της ύφεσης, που πλήττει ταυτοχρόνως τα τρία μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα, κυρίως τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Επίσης, ένα θέμα που θα συζητηθεί έντονα είναι η κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στην Αργεντινή μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας και το ξέσπασμα του λαού για την πολιτική της φιλελευθεροποίησης και της παγκοσμιοποίησης, που ευθύνονται για την απόλυτη εξαθλίωση, στην οποία έχει περιέλθει το 60% του πληθυσμού. Στο θέμα αυτό, αναμένεται να συζητηθούν οι ευθύνες των μεγάλων οικονομικών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή, που δεν αφορά μόνο στην Αργεντινή, αλλά σε δεκάδες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βεβαίως, όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις, έτσι και στη φετινή δε θα υπάρξουν αποφάσεις και συμπεράσματα. Στο Φόρουμ θα αναπτυχθεί προβληματισμός, θα μετρηθούν οι διαθέσεις, θα εκτιμηθούν οι συσχετισμοί και τα θέματα θα παραπεμφθούν σε άλλους οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλπ. Εξάλλου, πάντα το Φόρουμ ήταν ο προάγγελος των οικονομικών και των πολιτικών εξελίξεων στον πλανήτη.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ