Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 22 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΒΙΛΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επί 6 μέρες ανεξέλεγκτη και τώρα έρχεται ο φόβος της πλημμύρας...

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στο μέτωπο της φωτιάς
Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στο μέτωπο της φωτιάς
Για 6η μέρα, την Παρασκευή, οι κάτοικοι στα Βίλια Αττικής παρακολουθούσαν τη φωτιά, που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, να καταστρέφει το δάσος στο Ορος Πατέρα. Παρά το γεγονός ότι η Πυροσβεστική ενημέρωνε ότι η φωτιά είναι οριοθετημένη και το ενεργό μέτωπο είναι μακριά από οικισμούς, ωστόσο παραμένει ισχυρός ο φόβος των αναζωπυρώσεων που μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή απειλητικές. Κάτι που ενισχύεται και από τις προβλέψεις της ΕΜΥ για ενίσχυση των ανέμων το Σαββατοκύριακο.

Η καταστροφή είναι τεράστια, αφού μέσα σε 6 μέρες αποτεφρώθηκαν περίπου 100.000 στρέμματα δάσους, το οποίο είναι για χρόνια αφημένο στην τύχη του αφού δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών και πυροπροστασίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το αρμόδιο Δασαρχείο δεν έχει ούτε έναν δασεργάτη. Επιπλέον, μεγάλη είναι η ανησυχία των κατοίκων και για τον κίνδυνο πλημμυρών που συχνά πλήττουν την ευρύτερη περιοχή με θύματα και μεγάλες ζημιές.

Τα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή τη μεγάλη φωτιά και δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» είναι αποκαλυπτικά. Το πυκνό δάσος πεύκου κυρίως, που έχει προκύψει σε πολλά τμήματά του από φυσική αναδάσωση από φωτιά πριν από μια δεκαετία, είναι αφημένο στην τύχη του.

Για χρόνια φαίνεται ότι δεν έχει γίνει καμία εργασία καθαρισμού, αραίωσης, διαχείρισης του δάσους, με οδικό δίκτυο που είναι ασυντήρητο και διαπερνάται με δυσκολία ακόμα και με οχήματα 4x4. Αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που κρατάει τις Δασικές Υπηρεσίες υποστελεχωμένες, χωρίς μέσα και πόρους για να κάνουν μια ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.

Εγκληματικές ευθύνες


Ενδεικτικά των εγκληματικών ευθυνών όλων των κυβερνήσεων είναι τα στοιχεία που βγαίνουν για το Δασαρχείο Αιγάλεω, το οποίο έχει στην ευθύνη του και το Ορος Πατέρα που τώρα γίνεται στάχτη. Αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτει ούτε έναν δασεργάτη για μια έκταση 600.000 στρεμμάτων δασικής γης, που εκτείνεται από το Ποικίλο Ορος έως τον Κορινθιακό Κόλπο, το Ορος Πατέρα, την Πάστρα, τον Κιθαιρώνα.

Στο Δασαρχείο Αιγάλεω (υπάγεται και το Δασονομείο Ελευσίνας), σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή υπηρετούν 28 υπάλληλοι, 3 δασονόμοι, 3 δασοπόνοι, δασοφύλακες και κανένας δασεργάτης.

Δηλαδή, επί της ουσίας δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό που να μπορεί να διεκπεραιώνει τα απαραίτητα έργα δασοπροστασίας. Πρακτικά δεν μπορούν να γίνουν καθαρισμοί, αραιώσεις, άλλες εργασίες, ενώ μένει ασυντήρητο ένα δίκτυο στην αρμοδιότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας 400 χιλιομέτρων. Η τελευταία δε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού έχει γίνει πριν από 20 χρόνια.

Ιδια εικόνα υπάρχει και στο Δασαρχείο της Πάρνηθας, που επίσης έχει στην αρμοδιότητά του μια τεράστια περιοχή. Δασεργάτης ούτε για δείγμα στους 20 υπαλλήλους, οι 10 είναι δασοφύλακες και οι υπόλοιποι δασικοί και διοικητικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την προστασία του 65% του εδάφους της χώρας, που είναι δάση, διατίθεται μόνο το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν φέτος τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Δασική Υπηρεσία υπηρετούν πανελλαδικά μόλις 3.100 υπάλληλοι, με κύριες ειδικότητες τους δασολόγους (650), τους δασοπόνους (400) και τους δασοφύλακες (1.700). Εχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2005 ενώ οι δασοφύλακες είναι πρώην αγροφύλακες που μεταφέρθηκαν σε αυτήν το 2011, επιφορτισμένοι εκτός των άλλων και με ανακριτικά καθήκοντα στο πλαίσιο του ελέγχου αγροτικών παραβάσεων.

Στη μάχη οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Στη μάχη με τις φλόγες συνδράμοντας τις δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σταθερά όλες τις μέρες, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, οι εθελοντικές ομάδες από μέλη και φίλους του ΚΚΕ. Ανέλαβαν δράση στην περιοχή του οικισμού Καραούλι, ενώ ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων και η απειλή σε κατοικίες ήταν εμφανείς. Ομάδες κατευθύνθηκαν για να συνδράμουν στην περιοχή Καντήλι, όπου την Πέμπτη 19 Αυγούστου υπήρχε και το κύριο μέτωπο της φωτιάς προς τα Μέγαρα.

Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές την ώρα που η πυρκαγιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Την περασμένη Πέμπτη, κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», βρέθηκε στα Βίλια. Ακόμα, από την πρώτη στιγμή οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Ορος Πατέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ