Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
«Στον αέρα» γυμναστές και άνθρωποι όλων των ηλικιών

Στην κατάργηση του προγράμματος «Αθληση για Ολους» προχωρά ουσιαστικά η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από επιστολή του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στις 13 Αυγούστου προς τη Διεύθυνση «Αθληση για Ολους».

Στην πραγματικότητα, εκατοντάδες πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, καθώς και αρκετά παιδιά προσχολικής ηλικίας, νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, όπως επίσης και ΑμεΑ, βρίσκονται «στον αέρα», αφού, όπως αναφέρει ξεκάθαρα στην επιστολή του ο υφυπουργός, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σταματά τη χρηματοδότηση του προγράμματος για την περίοδο 2021-2022.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα Προγράμματα του 2020-2021 είχαν προσληφθεί με 8μηνες συμβάσεις 1.142 γυμναστές, οι οποίοι, βέβαια, εργάζονταν με το απαράδεκτο καθεστώς της «πληρωμής με αντίτιμο», που καθιερώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα κόπτεται για την κατάργηση του προγράμματος που η ίδια υποβάθμισε δραματικά. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι γυμναστές πληρώνονταν με βάση το πόσοι συμμετείχαν στο μάθημα του αθλήματος στο οποίο απασχολούνταν. Πολλές φορές δε μισθός δεν υπήρχε καν, αφού η συμμετοχή ήταν μικρή και στη συνέχεια οι δήμοι ή τα νομικά πρόσωπα των δήμων διέκοπταν τα τμήματα.

Το έγγραφο του υφυπουργού

Στο επίμαχο έγγραφο ο Λ. Αυγενάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού και της αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων Αθλησης για Ολους, η ΓΓΕ δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στα ανωτέρω προγράμματα για την περίοδο 2021 - 2022. Για το λόγο αυτό και προκειμένου τα Προγράμματα "Αθληση για Ολους" να καταστούν αποδοτικότερα και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των δήμων αλλά και των αθλουμένων, παρακαλούμε όπως μας καταθέσετε συγκεκριμένες προτάσεις για στοχευμένες δράσεις όπως για παράδειγμα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

(...) Κατόπιν των ανωτέρω καλείσθε όπως μας καταθέσετε το συντομότερο δυνατό τις προτάσεις σας, προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό ταχύτερα ο σχεδιασμός της νέας περιόδου».

Αυτή η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση καθηγητών Φυσικής Αγωγής, των φορέων του αλλά και των Σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) της χώρας. Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και αναφέρει πως τα προγράμματα «δεν καταργούνται, αλλά αναδιατάσσονται με κανόνες διαφάνειας και ελέγχους αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους. Στο πλαίσιο της επιβεβλημένης και αναγκαίας αναδιάταξης, ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης των ΠΑγΟ με κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους - και όχι κατάργησής τους - το υφυπουργείο Αθλητισμού αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει οικονομικά για την περίοδο 2021-2022 στα ανωτέρω προγράμματα, με την υπάρχουσα δομή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ