Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες των παιδιών, από τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων»

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες των παιδιών, από τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων», τονίστηκε κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο υπουργείο Παιδείας πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών. Μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς απαίτησαν να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες στα σχολεία, να εξασφαλιστούν όλα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμά τους με τους όρους που απαιτούνται μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, που δικαιούνται τα παιδιά στον 21ο αιώνα.

Μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών μπροστά στη νέα σχολική χρονιά, οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν επιτακτικά να υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Ζητώντας να δοθούν απαντήσεις και δεσμεύσεις πάνω στα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για τη θωράκιση των σχολείων απέναντι στην πανδημία (αραίωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού για την καθαριότητα, δωρεάν τεστ για όλους με ευθύνη του ΕΟΔΥ), για την κάλυψη όλων των κενών ώστε τα παιδιά να έχουν από την πρώτη μέρα τον εκπαιδευτικό τους, για τους χιλιάδες αναπληρωτές που, στο παρά πέντε του ανοίγματος των σχολείων, με τη βαλίτσα στο χέρι αναζητούν να μάθουν αν και πού θα δουλέψουν, για τα παιδιά που δικαιούνται παράλληλη στήριξη και είναι αντιμέτωπα με τον νέο «κόφτη» στις ανάγκες τους.

Με μεγάλη καθυστέρηση και κάτω από την επίμονη πίεση των συγκεντρωμένων, αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του ειδικού και γενικού γραμματέα του υπουργείου. Οπως ενημέρωσε η αντιπροσωπεία, για το θέμα της ανακοίνωσης των προσλήψεων η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι θα γίνουν «συντομότατα». Στην ανακοίνωση των προσλήψεων παραπέμφθηκαν και οι απαντήσεις για το πόσες θα είναι. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, για να ξεκινήσουν τα σχολεία χρειάζονται με βάση τα περσινά δεδομένα πάνω από 45.000 εκπαιδευτικοί. Μεταξύ άλλων, τέθηκε το μεγάλο ζήτημα των περικοπών στην Παράλληλη Στήριξη και σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, οι εκπρόσωποι του υπουργείου «δήλωσαν ευθαρσώς ότι θα γίνει "χρηστή διαχείριση του διαθέσιμου προσωπικού", επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους φόβους των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών για γερό "κόφτη" στις προσλήψεις και εφαρμογής της προφορικής οδηγίας που θα οδηγήσει συναδέλφους στην ανεργία και τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη». Οι εκπρόσωποι του υπουργείου υπερασπίστηκαν την απαράδεκτη διαδικασία πραγματοποίησης όλων των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών με κλειστά σχολεία, ενώ για το θέμα της λήψης μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με βάση τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Η χτεσινή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, που αντί για διασφάλιση των μορφωτικών δικαιωμάτων, εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περνά αντιλαϊκά μέτρα όπως ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τα σχολεία. Τόνισαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, μαζί με τους γονείς και μαθητές. «Δεν θα επιτρέψουμε να τσακίσουν τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα», δήλωναν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ