Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Αθεράπευτες ... υποσχέσεις

Να αποποιηθεί των ευθυνών της για το άνομο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που διατηρεί τόσα χρόνια, επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Τύπου. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας δε χάνει την ευκαιρία «παρεμβάσεων» σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που αναφέρονται στο χώρο των ΜΜΕ, εμφανιζόμενος σαν «τιμητής» της νομιμότητας.

Τη στιγμή που σκόπιμα, τόσα χρόνια, ο ραδιοτηλεοπτικός χώρος «εκπέμπει» στο κυβερνητικό τοπίο των «συναλλαγών», τη στιγμή που η λεηλασία των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων είναι ηλίου φαεινότερη, ο υπουργός Τύπου έρχεται ως από μηχανής Θεός, με υποσχέσεις του τύπου πως το πρόβλημα θα «θεραπευτεί» και μάλιστα εν μία νυκτί.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του, ο υπουργός Τύπου δε χάνει την ευκαιρία να επαίρεται για το «έργο» που θα συντελεστεί, προκειμένου να μην υπάρχει διαπλοκή και όλα να λειτουργούν άψογα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Το ίδιο έκανε και χθες σε δηλώσεις του στο πρες ρουμ. Αναφέρθηκε στο ασυμβίβαστο και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται με βάση το Σύνταγμα για το «βασικό μέτοχο», λες και μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν νόμοι που ν' αναφέρονται στο ασυμβίβαστο, αφήνοντας, φυσικά, και «ανοιχτά παράθυρα». Αλλωστε, στο πλαίσιο αυτό, κινείται και το εύρημα του «βασικού μετόχου», που ουσιαστικά θα νομιμοποιεί το ασυμβίβαστο.

Οταν για να δοθούν οι 20 ραδιοφωνικές άδειες στο Λεκανοπέδιο πέρασαν χρόνια, όταν με τις παρεμβάσεις των υπουργών Τύπου εκκρεμούν οι 15 ραδιοφωνικές άδειες του Νομού Αττικής, ο υπουργός νιώθει ικανοποιημένος που μετά από χρόνια και καιρούς την περασμένη Παρασκευή υπέγραψε τις άδειες για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο, όμως, αγκάθι είναι οι τηλεοπτικές άδειες και, κυρίως, οι άδειες εθνικής εμβέλειας. Και αυτό, όχι μόνο γιατί υπάρχει πρόβλημα πόθεν έσχες, αλλά και γιατί εκεί θα παιχτούν και τα πιο «σκληρά» παιχνίδια, σε σχέση με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Γιατί είναι γνωστό ότι και η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών πέρασε και περνά από τα σαράντα κύματα, στο όνομα του «ελέγχου νομιμότητας» των υπουργών Τύπου. Εντούτοις ο Χρήστος Πρωτόπαππας, όπως είπε, «υπολογίζει» ότι εντός του 2002 θα «υπάρξει πλήρης τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, από την πλευρά της αδειοδότησης» και θα έχουν «ολοκληρωθεί όσα πρέπει να υλοποιηθούν στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» (!). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΣΡ καλείται να εξετάσει φακέλους ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, που οι αιτήσεις τους κατατέθηκαν πριν τρία χρόνια, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το επόμενο διάστημα πολλοί από αυτούς έχουν αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας υπολογίζει, επίσης, ότι η διαδικασία της ψήφισης του νόμου για το «βασικό μέτοχο» θα ολοκληρωθεί «πολύ πριν το καλοκαίρι». Σε σχέση με το νόμο Βενιζέλου και το ασυμβίβαστο, διευκρίνισε ότι ο νέος νόμος θα επεκταθεί και στις εφημερίδες.

Ο υπουργός Τύπου ανέσυρε και από τα συρτάρια του υπουργείου τους κώδικες δεοντολογίας του ΕΣΡ για τις ενημερωτικές και ειδησεογραφικές εκπομπές, που και αυτοί θα ...προχωρήσουν. Σε σχέση με την επικοινωνία που είχε με τον Γ. Κουρή για να μη βγει στον αέρα η επίμαχη εκπομπή του Σπύρου Καρατζαφέρη, ισχυρίστηκε ότι το να «επισημαίνεις πολιτικά τις συνέπειες αυτής της πράξης, ούτε λογοκρισία αποτελεί, ούτε παρέμβαση», αλλά είναι «πολιτική επισήμανση».


Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ