Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ

«Εφυγε» από τη ζωή στις 24/7/2021, σε ηλικία 94 ετών, η λατρεμένη μας μάνα και γιαγιά ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ. Μέλος της ΕΠΟΝ στα 17 της χρόνια και πάντα στο πλευρό του τιμημένου ΚΚΕ. Αγωνίστρια έως το τέλος της ζωής της. Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγ. Βαρβάρας, το ποσό των 100 ευρώ.

Η κόρη της Αναστασία Αγγελοπούλου και οι εγγονές της Ολγα και Χριστίνα Δημάκη

***

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΤΑΞΑ και αντί για στεφάνι, συγγενείς και φίλοι προσφέρουν στο Κόμμα το ποσό των 135 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΞΕΝΙΑΣ ΝΤΟΥΠΗ προσφέρω 30 ευρώ στο Κόμμα μέσω της ΚΟΒ Χαλανδρίου της ΚΟ Αττικής. Ξένια, καλό σου ταξίδι.

Βούλα Λίτσιου

***

ΦΩΤΟ

Στις 21 Ιούλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον άδικο και πρόωρο χαμό του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΗ, στελέχους του ΚΚΕ, μέλους της ΕΟΕ της ΤΕ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών και του Γραφείου της ΚΟΒ Αγίας Βαρβάρας. Ηταν ένας άνθρωπος με τεράστια αποθέματα ήθους, φιλομάθειας, προσφοράς, αγάπης, αλληλεγγύης. Εδεσε τη ζωή του με την πάλη του λαού για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, δεν έλειψε ποτέ από την πρώτη γραμμή των αγώνων για έναν κόσμο αντάξιο των υψηλών ιδανικών με τα οποία πορεύτηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Στη μνήμη του αγαπημένου Δημήτρη Κοντοστάθη ο ξάδερφός του Δημήτρης Κοντοστάθης και η οικογένειά του προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Αλμυρού.

ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των παλικαριών του Γερακαρίου Κιλκίς ΠΑΡΘΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΝΙΔΗ ΑΝΔΡΕΑ, ΣΕΡΔΕΡΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ, ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΣΕΡΔΕΡΙΔΗ ΚΟΣΜΑ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΓΙΑΓΚΟΥ, ΣΥΡΚΙΑΔΗ ΗΛΙΑ, ΠΑΥΛΙΔΗ ΣΑΒΒΑ, ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΗΛΙΑΔΗ ΛΕΥΤΕΡΗ, ΣΑΡΝΑΖΙΔΟΥ ΚΙΤΣΑΣ, ΔΙΡΧΑΗΛΙΔΗ ΠΑΥΛΟΥ, ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΠΕΤΡΟΥ, ΑΚΡΙΤΙΔΗ ΑΚΡΙΤΑ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΑΝΤΩΝΗ, ΦΡΑΓΚΟΖΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ, ΚΥΖΙΡΙΔΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ, ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ, ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΚΩΣΤΑ, ΑΚΡΙΤΙΔΗ ΔΗΜΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΟΛΓΑΣ, ΚΟΝΤΟΕΙΔΗ ΑΝΕΣΤΗ, ΚΟΤΣΑΛΙΔΗ ΣΠΥΡΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΤΑΣΑΣ, ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΛΕΩΝΙΔΑ, ΜΥΡΙΔΗ ΚΟΛΙΑ, ΝΑΖΙΡΙΔΗ ΑΛΕΚΟΥ, ΟΡΦΑΝΙΔΗ ΚΩΣΤΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΠΑΥΛΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ, ΣΑΛΟΜΙΔΗ ΓΙΟΡΙΚΑ, ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΜΙΛΤΟΥ και ΣΥΡΚΙΑΔΗ ΓΙΟΥΡΑ, η Παρέσα Κοτσαλίδη προσφέρει 60 ευρώ.

Επίσης, στη μνήμη του αγωνιστή ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ και της γυναίκας του ΜΑΡΩΣ προσφέρει 40 ευρώ.

***

Η Κότση Ολγα στη μνήμη του συντρόφου μου ΚΟΤΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) προσφέρω 60 ευρώ με συγκίνηση ως ελάχιστο φόρο τιμής στο «Σπίτι του Αγωνιστή» που φιλοξενεί τη ζωντανή Ιστορία του Κόμματός μας.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που ο σύντροφος ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗΣ «έφυγε» από κοντά μας. Ηταν ένας βιοπαλαιστής της ζωής. Οργανώθηκε στο Κόμμα το 1977 όταν και σπούδαζε στην Αθήνα και από τότε πάλευε και αγωνιζόταν για τα δίκια του λαού μας, πάντα μπροστάρης, πάντα με το χαμόγελο, καλός οικογενειάρχης, καλός πατέρας, καλός κομμουνιστής. Δεν μπορούσε να ήταν αλλιώς! Πάλεψε για τα πανανθρώπινα ιδανικά, για την ίδια τη ζωή, για την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σύντροφε Σταύρο, σε θυμόμαστε πάντα μπροστά. Σε θυμόμαστε να έρχεσαι κάθε Κυριακή να πάρεις πρώτος τον «Ριζοσπάστη», να τον διαβάσεις με λαχτάρα, να τον δώσεις στους γύρω σου να μάθουν την αλήθεια, να μάθουν να μη σκύβουν το κεφάλι. Πάντα πρώτος στις διαδηλώσεις για τα δίκια του λαού μας. Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη να φροντίζεις για εμάς τους νέους συντρόφους και να είσαι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς. Ακριβέ μας σύντροφε, η παρουσία σου θα μας συνοδεύει για πάντα. Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε μας σύντροφε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ
Στη μνήμη του η κόρη του, Σόνια Λυκούρεση, προσφέρει στο ΚΚΕ 20 ευρώ. Επίσης, σύντροφοι και φίλοι προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ ;;;

Στη μνήμη της ΓΑΛΗΝΗΣ Γ. ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ που «έφυγε» αναπάντεχα πρόσφατα, σε ηλικία 68 χρόνων, ο συν. Νίκος και η συν. Βάσω Δαμιανού προσφέρουν στο ΚΚΕ μέσω των ΚΟΒ Ναυτεργατών 50 ευρώ. Ηταν κόρη του Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή), αναπληρωματικού μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στελέχους του ΔΣΕ, που πέθανε τον Γενάρη του 1963 στη φυλακή του Ιτζεδίν Κρήτης.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΛΑΪΤΖΗ (φωτ.), που γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Ευγενικό του Διδυμότειχου Εβρου και «έφυγε» από τη ζωή πριν από έναν χρόνο κάνω το αφιέρωμα αυτό μέσω του «Ριζοσπάστη» που ήταν συνοδοιπόρος του μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ο Χαράλαμπος έλαβε μέρος σε όλους τους αγώνες του λαού μας, από την Αντίσταση και Εμφύλιο πόλεμο μέχρι την πολιτική προσφυγιά στην πόλη Βράιλα της Ρουμανίας, όπου έζησε πάνω από 30 χρόνια. Ο επαναπατρισμός όλης της οικογένειας στην Ελλάδα ήταν η συνέχεια του αγώνα του. Για τον αγώνα της οικογένειάς του έγραψε στο βιβλίο του με τίτλο «Προσφορά στον αγώνα, ΕΛΑΣ και ΔΣΕ». Δεν μετάνιωσε ποτέ για τον αγώνα του, όπως έλεγε με περηφάνια σε κάθε του κουβέντα.

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, της μητέρας μου, ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗ (φωτ.), μαχήτριας του ΔΣΕ, του παππού μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΛΑΪΤΖΗ και της γιαγιάς μου ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, που ήταν αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ και έδωσαν τα μέγιστα σ' αυτόν τον αγώνα του λαού μας, του θείου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΪΤΖΗ που σκοτώθηκε, Ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, της θείας μου ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, με Μετάλλιο Ανδρείας στον ΔΣΕ, και όλων των θυμάτων και κυνηγημένων εκείνης της εποχής, προσφέρω στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 50 ευρώ για να δυναμώσει η δύναμή του στον αγώνα και στις νέες βάρβαρες προκλήσεις της εποχής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΗΣ
Ο γιος του Αγγελος Καλαϊτζής

***

Η σύζυγος και τα παιδιά του ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΕΡΗ του Κωνσταντίνου προσέφεραν αντί στεφάνου, στην πολιτική κηδεία του, το ποσό των 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Καρύστου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (γιου του Βάνια), που πέθανε πρόσφατα με καταγωγή από τις Πέντε Βρύσες Λαγκαδά και κατοικούσε στο Βέλγιο, προσφέρουν μέσω ΚΟΒ Λαγκαδά 100 ευρώ, η σύζυγός του Ελένη, τα παιδιά του Δαμιανός και Γιάννης και η εξαδέλφη του Αντωνία Πετροπούλου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΑΝΝΗ ΖΕΡΒΑ, που «έφυγε» από τη ζωή πριν από 40 μέρες, η οικογένειά του, οι σύντροφοι και οι φίλοι του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω Τομεακής Οργάνωσης Αρτας, το ποσό των 300 ευρώ. Ο σύντροφος, με καταγωγή από το Πολύδροσο Αρτας, παρέμεινε αταλάντευτος στα ιδανικά του Κόμματος τόσο στην πολύχρονη εξόριστη ζωή του όσο και στη δύσκολη περίοδο 1989 - 1991.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 20/8/2021, πιστού οπαδού του Κόμματος σε όλη του τη ζωή, προσφέρουμε τα αδέρφια του, αντί στεφάνου, 100 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλαμαριάς. Με την ακλόνητη πίστη ότι η πάλη του λαού μας για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, με οργανωτή και καθοδηγητή το κόμμα, του το ΚΚΕ, θα βρει δικαίωση, σε αποχαιρετούμε, αγαπημένε μας αδερφέ Παράσχο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ
Μίμης Παπαδόπουλος, Νούλα Παυλίδου

***

Συμπληρώθηκαν 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από τη ζωή η αγαπημένη μου γυναίκα AΛEΞANΔPA. Στη μνήμη της προσφέρω 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Αγίων Αναργύρων.

Με τιμή, Mιχάλης Aρχολέκας

***

ΦΩΤΟ

Στις 26 Αυγούστου «έφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης και οπαδός του ΚΚΕ ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΛΛΑΤΟΣ.

Γεννήθηκε στην Αγία Θέκλα της Κεφαλονιάς, μέλος φτωχής αγροτικής οικογένειας, καταφέρνοντας εκείνα τα δύσκολα χρόνια να τελειώσει το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο.

Στη διάρκεια της Κατοχής εντάσσεται στην ΕΠΟΝ, μέσω της οποίας συμβάλλει στον αντιφασιστικό - αντιναζιστικό αγώνα του λαού της πατρίδας μας.

Στον αγώνα συμμετέχουν και άλλα μέλη της οικογένειάς του, όπως ο πατέρας του Γαβρίλης και ο αδελφός του Βασίλης, που αφού συνελήφθησαν με προδοσία οδηγήθηκαν μαζί με άλλους τρεις συγχωριανούς τους, τον καθηγητή Διονύση Ρατσιάτο, τον Σπύρο Αναλυτή και τον Δημήτρη Ληξουριωτάτο ή Καστρινό, στις φυλακές Αργοστολίου.

Εναν μήνα μετά, στις 5 Ιούνη 1944, οι πέντε αγωνιστές από την Αγία Θέκλα οδηγήθηκαν στο Ληξούρι, όπου εκτελέστηκαν διά απαγχονισμού, με υποχρεωτική παρουσία των κατοίκων της πόλης. Οι Γερμανοί κατακτητές, αφού εκτέλεσαν πρώτα τους Αναλυτή, Ρατσιάτο και Ληξουριωτάτο, στη συνέχεια οδήγησαν στην κρεμάλα τον Βασίλη Ραλλάτο ώστε να τον βλέπει ο πατέρας του Γαβρίλης να πεθαίνει μπροστά του. Τρεις φορές έσπασε το σχοινί της κρεμάλας, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων που ήταν παρόντες σε αυτήν τη θηριωδία, μιας και η νεανική ψυχή του Βασίλη Ραλλάτου αρνούνταν να παραδοθεί στον θάνατο. Στη θέα του άψυχου κορμιού του γιου του, ο Γαβρίλης Ραλλάτος υπέστη καρδιακή προσβολή, όμως αυτό δεν πτοεί τα ανθρωπόμορφα τέρατα του ναζισμού και έτσι τον κρεμάνε, παρότι ήταν ήδη νεκρός.

ΞΕΝΙΑ ΝΤΟΥΠΗ
ΞΕΝΙΑ ΝΤΟΥΠΗ
Αυτή η οικογενειακή τραγωδία δεν έκαμψε το φρόνημα του νεαρού τότε Κώστα Ραλλάτου, αντίθετα θέριεψαν περισσότερο το πείσμα και η αφοσίωσή του για τη λευτεριά της πατρίδας. Η έναρξη του εμφύλιου πολέμου τον βρίσκει να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, όπου πολύ γρήγορα θα πάρει δυσμενή μετάθεση για το κολαστήριο της Μακρονήσου.

Στα κατοπινά χρόνια, μετά την απόλυσή του, εγγράφεται στην Πάντειο, από όπου πήρε και πτυχίο. Παράλληλα, με «εφόδιο» τα λεγόμενα κοινωνικά του φρονήματα αδυνατεί για πολύ καιρό να πιάσει κάποια σταθερή εργασία. Διορίζεται σε σχετικά μεγάλη ηλικία, αρχικά ως εφοριακός και μετέπειτα στον αερολιμένα του Ελληνικού και στο λιμάνι του Πειραιά ως τελωνειακός υπάλληλος, απ' όπου αφυπηρέτησε με τον βαθμό του διευθυντή.

Παντρεύτηκε την εκπαιδευτικό και συγχωριανή του Ελένη (το γένος Νικολάτου) με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Βασιλική και τον Γαβρίλη.

Πολύ νωρίς θα χάσει τον γιο του και το 2003 θα πεθάνει η γυναίκα του Ελένη μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Το πιο δυνατό όμως πλήγμα που θα υποστεί στον έτσι κι αλλιώς βασανισμένο βίο του είναι η αδόκητη απώλεια του εγγονού του Τηλέμαχου σε ηλικία 21 ετών, το 2013.

Αυτές τις δυσκολίες ο Κώστας Ραλλάτος τις αντιμετωπίζει με στωικότητα. Γεμίζει θάρρος και αισιοδοξία από τους αγώνες και τη δράση του ΚΚΕ, του κόμματος που σχεδόν 80 χρόνια ήταν πιστός του συνοδοιπόρος. Το 1991, κατά την περίοδο των ανατροπών, εντάσσεται στην πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό για να μην απολέσει το Κόμμα τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του. Δραστηριοποιείται στην ΠΕΑΕΑ και στο κίνημα για την ειρήνη και τον αφοπλισμό με την ΕΕΔΥΕ. Συμμετέχει και ενισχύει μια σειρά από κεφαλληνιακούς συλλόγους στην Αθήνα, όπως η Εύγερος Φαρακλάδων και η Ομοσπονδία Κεφαλληνιακών και Ιθακήσιων Συλλόγων (ΟΚΙΣ).

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Στη μνήμη του τα ανίψια του Παναγής Νικολάτος, Βαγγέλης Νικολάτος, Αννα Νικολάτου και η μητέρα τους Καίτη Νικολάτου προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, το ποσό των 100 ευρώ.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

ΝΙΚΟΣ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΛΛΑΤΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΛΛΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΑΛΗΝΗ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ
ΓΑΛΗΝΗ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ