Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Για τους βιοπαλαιστές ΕΒΕ στις πυρόπληκτες περιοχές

Μετά τα τόσα χρόνια κρίσης και την πανδημία που είναι σε εξέλιξη, δόθηκε το τελικό χτύπημα στους μικρούς εμπόρους αυτοαπασχολούμενους των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ολοι οι μικροί έμποροι και γενικά οι επαγγελματίες βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση. Οσοι δεν έβαλαν λουκέτο εν μέσω γενικού lockdown και της παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, δύσκολα θα κατορθώσουν να παραμείνουν ενεργοί μετά από αυτές τις καταστροφές.

Και δεν μιλάμε μόνο για όσους δυστυχώς είδαν τις επιχειρήσεις τους να καίγονται. Μιλάμε και για τα μαγαζιά και τους αυτοαπασχολούμενους που δεν υπέστησαν ζημιές και θα δουν τους τζίρους τους να καταποντίζονται, αφού μια σειρά από περιοχές και κλάδοι υπέστησαν ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πυρόπληκτες περιοχές δεν μπορεί να αποδίδεται στα έντονα καιρικά φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή. Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση, την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, που θεωρεί κόστος τα έργα υποδομής - πυρασφάλειας και δεν τα έχει σε πρώτη προτεραιότητα υλοποίησης, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν τέτοιες ανεπανόρθωτες καταστάσεις.

Ολα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις και οι Περιφερειακές Διοικήσεις δεν φρόντισαν να γίνουν τα αναγκαία έργα δασικής προστασίας και ανάσχεσης δασικών πυρκαγιών. Αυτά τα έργα κατά βάση δεν θεωρούνται επιλέξιμα, όπως άλλα έργα που έχουν ανταποδοτική χρήση. Οι αυτοκινητόδρομοι, με τα διόδια που φέρνουν κέρδος στους μονοπωλιακούς ομίλους, περατώνονται σε χρόνο μηδέν, για να μπουν ανεμογεννήτριες «κόβονται» δρόμοι στα πιο απόκρημνα σημεία μέσα σε λίγες βδομάδες!

Τα λόγια τους είναι πρόκληση! Ο προϋπολογισμός που τρέχει δεν καλύπτει ούτε τα βασικά για τις ανάγκες της δασοπροστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκτίμησε τις ανάγκες της γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Από τον προϋπολογισμό που εκτελείται, έλαβε μόλις 1,7 εκατομμύρια.

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων που ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι πολύ μακριά από την άμεση και επιτακτική ανάγκη των κατοίκων και των επαγγελματιών των πυρόπληκτων περιοχών για αποζημίωση στο 100% των ζημιών που υπέστησαν, προκειμένου να μπορέσουν να ξανασταθούν όρθιοι και να μείνουν στον τόπο τους.

Υπάρχουν επίσης χιλιάδες επαγγελματίες που μπορεί να μην είδαν άμεσα τις επιχειρήσεις τους να γίνονται στάχτη, όμως και αυτοί θα πρέπει να ζήσουν και να δουλέψουν σε μια περιοχή που θα κουβαλά τις πληγές των καταστροφών για χρόνια. Αυτοί θα αποζημιωθούν ή δεν θα δουν δεκάρα τσακιστή; Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε:

  • Την πλήρη στήριξη όλων των μικροεπιχειρήσεων, πρώτα απ' όλα των πληγέντων, αλλά και των υπολοίπων, που λόγω των τεράστιων καταστροφών θα έχουν ανυπολόγιστες οικονομικές απώλειες, τόσο στην Εύβοια όσο και στην Ηλεία, στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.
  • Αποζημίωση στο 100%, άμεσα και χωρίς χρονοτριβές.
  • Αμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αυτοαπασχολούμενων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • Απαλλαγή φόρων για τουλάχιστον τα επόμενα δύο έτη. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες όλων των πληγεισών περιοχών.
  • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για έναν χρόνο, με επιδότησή τους από το κράτος.
  • Απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη.
  • Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους αυτοαπασχολούμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα.
  • Αναστολή όλων των ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους Ενέργειας τουλάχιστον για δύο χρόνια. Καμία ρύθμιση να μη χαθεί.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Απαλλαγή για όλες τις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ως η μόνη αποδεκτή λύση, ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης και λειτουργίας των μικροεπιχειρήσεων.
  • Αμεση αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές που καταστράφηκαν. Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθούν νέες καταστροφές το επόμενο διάστημα.

Αυτά τα αιτήματα μπορούν να ανακουφίσουν τους επαγγελματίες της περιοχής. Για να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που μας καταστρέφει, που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας, τις ζωές των οικογενειών μας, είναι αναγκαία η οργάνωση του αγώνα μας, για να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε, για σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.


Αγης ΤΡΙΓΑΖΗΣ
Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων» στο ΔΣ της ΕΣΕΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ