Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Με συσπείρωση στα σωματεία, στους συλλόγους, στις Επιτροπές Αγώνα να συνεχιστεί η διεκδίκηση

Σε σύσκεψη στηΝ Αιδηψό παρενέβη ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και έκανε περιοδεία σε χωριά

Ο Γ. Μαρίνος στη σύσκεψη στην Αιδηψό
Ο Γ. Μαρίνος στη σύσκεψη στην Αιδηψό
Στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια βρέθηκε την Παρασκευή ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη που συγκάλεσαν επαγγελματικοί φορείς του Τουρισμού και της Εστίασης στα Λουτρά Αιδηψού, ενώ περιόδευσε σε πυρόπληκτα χωριά της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων σημείωσαν ότι ο κλάδος του Τουρισμού και της Εστίασης στη βόρεια Εύβοια έχει καταστραφεί, με τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς να προστίθενται στις επιπτώσεις της πανδημίας. Τόνισαν επίσης ότι τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πρόσθεσαν ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις για να στηριχθεί η βόρεια Εύβοια.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε αρχικά ότι κάθε συζήτηση θα πρέπει να καθορίζεται από τις αναφορές στις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή. Σημείωσε ότι τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν μεγάλες και εγκληματικές ευθύνες για την έλλειψη πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, καθώς και για την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει κάνει δεκάδες παρεμβάσεις για τη συγκεκριμένη κατάσταση και επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του δάσους που έχει απομείνει, καθώς και άμεση έναρξη της υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων.

Επίσης, ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε ότι τα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων δεν ανταποκρίνονται στο ύψος των αναγκών και των ζημιών που έχουν προκληθεί. Προσδιόρισε μάλιστα ότι όπως συνέβη σε προηγούμενες καταστροφές, είτε πυρκαγιές είτε πλημμύρες, έτσι και τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να υποτιμήσει τις ζημιές και να εξαιρέσει δικαιούχους.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα παλέψει για άμεσα μέτρα για τους πληγέντες αυτοαπασχολούμενους που περιλαμβάνουν αποζημίωση στο 100% για όλες τις ζημιές, άμεση οικονομική ενίσχυση, απαλλαγή φόρων και εισφορών, να μη χαθούν οι ρυθμίσεις σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους Ενέργειας, αναστολή τους για τουλάχιστον για δύο χρόνια, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ως η μόνη αποδεκτή λύση, ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης και η άμεση αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές που καταστράφηκαν. Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθούν νέες καταστροφές το επόμενο διάστημα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια, ο Γιώργος Μαρίνος επισκέφθηκε το Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης στη Στροφυλιά, ενώ το απόγευμα συμμετείχε σε σύσκεψη στο χωριό Κήρινθος. Κάλεσε τον λαό της περιοχής να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις «επιτροπές ανασυγκρότησης» και να συνεχίσει τον αγώνα του, με συσπείρωση στα σωματεία, στους συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα, για να μπορέσει να παραμείνει στον τόπο του.

Οπλο η λαϊκή αλληλεγγύη που δυναμώνει

Με επίκεντρο τα δύο Στέκια Αγώνα και Αλληλεγγύης στη Στροφυλία και την Ιστιαία, όπου εκφράζεται η πιο πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους, οργανώνεται η δύσκολη πάλη του επόμενου διαστήματος.

Παρακαταθήκη στον αγώνα που δίνει ο λαός της βόρειας Εύβοιας για την επιβίωση και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αποτελεί το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Στροφυλιάς και οι αποφάσεις των συνελεύσεων των Επιτροπών Αγώνα για συνέχιση των κινητοποιήσεων, με επόμενο μεγάλο σταθμό τη συναυλία που προγραμματίζεται για τα μέσα Σεπτέμβρη, επίσης στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Με τα «μέτρα αποκατάστασης» που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή να μην ανταποκρίνονται ούτε στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των πληγέντων, πόσο μάλλον στο δίκαιο αίτημα να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, οι πυρόπληκτοι της βόρειας Εύβοιας αντιλαμβάνονται, κάθε μέρα και περισσότερο, ότι μόνο μέσα από τον αγώνα θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Το αίτημα για αποζημιώσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 100% των ζημιών που υπέστησαν στα σπίτια, στις καλλιέργειες, στις σταυλικές εγκαταστάσεις και τα κοπάδια τους, στα μηχανήματα και στα μαγαζιά τους, είναι η ελάχιστη κρατική βοήθεια για την επιβίωσή τους. Η διασφάλιση του εισοδήματος αποτελεί βασική και αναγκαία προϋπόθεση για τους ρετσινάδες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, ώστε να συνεχίσουν να ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους στα χωριά τους. Το ίδιο ισχύει και για την άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων ώστε να μην πνιγούν από τις βροχές.

Την ίδια στιγμή, ο λαός της βόρειας Εύβοιας αντιλαμβάνεται ότι ο αγώνας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του συνδέεται και με τον αγώνα να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για μετατροπή της περιοχής τους σε πεδίο κερδοφορίας. Για να μη στηθούν οι μπίζνες της «πράσινης ανάπτυξης», των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού και της αγροδιατροφής πάνω στα αποκαΐδια και τις στάχτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ