Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Αποφασιστικά στον αγώνα για να μείνουν στον τόπο τους

Δυναμική αρχή με το συλλαλητήριο στις 2 Σεπτέμβρη στον Πύργο

Από το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης στον Πύργο
Από το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης στον Πύργο
Η μαχητική, μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο, στην κεντρική πλατεία, στις 2 Σεπτέμβρη, την οποία οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας, έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι οι αγρότες και οι εργαζόμενοι της περιοχής που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου είναι αποφασισμένοι να παλέψουν με κάθε τρόπο για να παραμείνουν στον τόπο τους. Χαρακτηριστικό το σύνθημα που κυριάρχησε: «Κάψανε τα δάση και τον κόπο μας, αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας».

Πολλοί ήταν οι φορείς που έδωσαν το δυναμικό «παρών»: Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (που το προηγούμενο διάστημα έπαιξε ρόλο για τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χειμαδιού - Σοπίου, Ξυλοκέρας, Καυκανιάς, Ζαχάρως, Κακόβατου, Αλφειούσας, Φολόης, Καρδαμά, Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Πηνείας και Αμαλιάδας. Επίσης, συμμετείχαν οι Επιτροπές Αγώνα πυρόπληκτων των χωριών Νεμούτας και Χελιδονίου. Τη στήριξή τους εξέφρασαν επίσης τα Εργατικά Κέντρα Πύργου και Αμαλιάδας, η ΕΛΜΕ Ηλείας, τα Σωματεία Δασκάλων Πύργου, Δασκάλων Αρχαίας Ολυμπίας, Εργαζομένων Δήμου Πύργου, Εργαζομένων Δήμου Ζαχάρως, Οικοδόμων Νομού Ηλείας, ΕΔΟΠ ΔΕΗ Νομού Ηλείας, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου, Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αμαλιάδας, Κρεστένων, Ανδραβίδας, Γαστούνης, η Ομοσπονδία Κυνηγετικών Συλλόγων Πελοποννήσου, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Πύργου, ο Ηλείος ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης Νίκος Παπαδόπουλος. Ακόμα τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Αχαΐας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ερυμάνθου.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τους Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος.

Ο Ηλείος ηθοποιός Κώστας Καζάκος χαιρέτισε την εκδήλωση, απήγγειλε ποιήματα και ο Διονύσης Τσακνής έδωσε συναυλία, ενώ οι συγκεντρωμένοι τίμησαν με ενός λεπτού σιγή τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ο κεντρικός ομιλητής, Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα:

«Η σημερινή συγκέντρωση στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ότι θα αναζητήσουμε κάθε υπεύθυνο και θα πληρώσει για το έγκλημα που κάνανε. Μας άφησαν μόνους μας να παλεύουμε με τις φλόγες. Στις πυρκαγιές μάς έλεγαν να εγκαταλείψουμε τα χωριά μας, όμως πίσω δεν έμεναν πυροσβέστες για να πέσουν πάνω στη φωτιά και να μην μπει στα σπίτια μας.

(...) Η σημερινή συγκέντρωση μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Γιατί αυτό που είδαμε να ανθίζει μέσα στη μαυρίλα που άφησε η πυρκαγιά είναι η αλληλεγγύη από τους συνανθρώπους μας».

Ειδικά για τα μέτρα - «ασπιρίνες» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τόνισε πως δεν καλύπτουν τον λαό της Ηλείας, δεν εξασφαλίζουν την επιβίωσή του, αντιθέτως «ανοίγει την όρεξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες για νέα κέρδη μέσα από την καταστροφή μας».

Ζήτησε, ταυτόχρονα, άμεσα να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα και στέλνοντας μήνυμα συνέχισης του αγώνα τόνισε: «Τους το λέμε ξεκάθαρα και σήμερα από εδώ, όπως ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα των πυρόπληκτων στην Εύβοια, στον Ερύμανθο, στην Αχαΐα και παντού στις πυρόπληκτες περιοχές. Τώρα να μετρήσουν τις ζημιές και να αποζημιωθούμε με βάση τις ζημιές που πάθαμε στο 100%. Τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα για έργα αντιπλημμυρικά. Δεν θα κλάψουμε από τις πλημμύρες αυτούς που σώσαμε από πυρκαγιά.

Θα είναι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του νέου εγκλήματος και τότε δεν τους σώνει τίποτα από την οργή μας, καμία δύναμη. Ο αγώνας τώρα αρχίζει, αγώνας που έχει ως στόχο να μείνουμε στον τόπο μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ