Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σήμερα η πανεκπαιδευτική κινητοποίηση μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων

Στο υπουργείο Παιδείας, στη 1 το μεσημέρι, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές

Με πανεκπαιδευτική κινητοποίηση σήμερα Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές προτάσσουν τις πραγματικές ανάγκες για την ασφάλεια στα σχολεία και τα μορφωτικά δικαιώματα.

Εκπαιδευτικά σωματεία και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών καλούν στην κινητοποίηση διεκδικώντας: Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία, κατάλληλες αίθουσες, 15 μαθητές ανά τάξη, αυξημένο προσωπικό καθαριότητας, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ για εκπαιδευτικούς μαθητές, ναι στον εμβολιασμό - όχι στον εκβιασμό και διαίρεση των εργαζομένων, να γίνει δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών με βάση τα πραγματικά κενά και ανάγκες, να μην εφαρμοστεί ο «κόφτης» στην Παράλληλη Στήριξη. Επίσης ζητούν σχέδιο αντιμετώπισης των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που όξυναν η πανδημία και η τηλεκπαίδευση, να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις για τη λεγόμενη αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών και ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά.

«Μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει και τα όνειρα, τις ελπίδες, τα παιδικά χαμόγελα έχουν αντικαταστήσει η αγωνία και ο φόβος για την εξέλιξή της, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την προστασία από τη διάδοση του ιού και για την κάλυψη των επιπτώσεων από την περσινή χρονιά του lockdown, αλλά φόρτωσε στις πλάτες γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών νέες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις με τον ν.4823/21 που ψήφισε κατακαλόκαιρα», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλώντας Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων στην κινητοποίηση. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Μαθητές και φοιτητές

Στο υπουργείο Παιδείας δίνουν σήμερα ραντεβού και οι μαθητές «με την πρώτη για φέτος μαθητική κινητοποίηση». Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί μαθητές που επιστρέφουν σε ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο, απόφοιτους που έμειναν εκτός των σχολών επιλογής τους εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην κινητοποίηση στο υπουργείο με κεντρικό αίτημα «Να καταργηθεί εδώ και τώρα η ΕΒΕ». «Προχωράμε στην τρίτη κατά σειρά σχολική χρονιά με πανδημία. Το ξέρετε και το ξέρουμε. Πάλι εκτεθειμένοι θα είμαστε στα σχολεία. Καμία φροντίδα. Φροντίσατε όμως εν μέσω πανδημίας να περάσετε αυτό το αίσχος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαδηλώνουν και φοιτητικοί σύλλογοι. Αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει μέχρι χτες οι σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Μηχανολόγων - Μηχανικών ΕΜΠΕ και Ναυπηγών ΕΜΠ, Πληροφορικής, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Παντείου, ΑΣΚΤ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ και ΑΣΠΑΙΤΕ.

Κινητοποίηση πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη στις 2.30 μ.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Αντιδράσεις για τα πρωτόκολλα - λάστιχο

«Η κυβέρνηση ετοίμασε με σύνεση και σοβαρότητα όλο το πλαίσιο για την επαναλειτουργία της διά ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες», ισχυρίστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, παρά τις ανησυχίες που έχουν ξεσηκώσει τα νέα πρωτόκολλα για τα σχολεία, και δεν δίστασε για άλλη μια φορά να «πετάξει το μπαλάκι» στην «ατομική ευθύνη», λέγοντας ότι «η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα των ειδικών».

Παράλληλα, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει αν θα οδηγηθούμε και πάλι σε γενικευμένο κλείσιμο σχολείων, κάτι που άφησε ανοιχτό ως ενδεχόμενο η υφυπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε τηλεοπτική εκπομπή του «Open».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα πρωτόκολλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα σχολεία στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, με ενδεικτικές εκτιμήσεις επιδημιολόγων που αντιδρώντας στο σχέδιο για κλείσιμο τμήματος μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε πάνω από τους μισούς μαθητές, σημειώνουν πως έτσι οι μαθητές που θα νοσήσουν θα μεταφέρουν τον ιό σε 100-150 άτομα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ