Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «MARKET IN»
Ο πολύχρονος αγώνας μας δείχνει ότι δύναμή μας είναι το σωματείο μας

Από τον Οκτώβρη του 2017, έντεκα εργαζόμενοι της αλυσίδας «Market IN» στα Γιάννενα δίνουν έναν σκληρό αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, την καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών. Οι Γιαννιώτες θα μπορούσαν να τους καταγράψουν ως «άλλη μια ομάδα απολυμένων εργαζομένων» αν έμεναν στο «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», αν επικρατούσε η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Αντίθετα, εκείνοι ξεπέρασαν αναστολές και φόβους, έβαλαν μπροστά τις δικές τους ανάγκες, οργανώθηκαν στο σωματείο, έφτιαξαν Επιτροπή Αγώνα, διατύπωσαν τα δικά τους αιτήματα κόντρα στην εργοδοσία. Σε αυτόν τον αγώνα βρήκαν στήριξη και συμμάχους σε άλλους εργαζόμενους και σωματεία.

Ενάντιά τους η εργοδοσία εξαπέλυσε βιομηχανία μηνύσεων, διώξεων και συλλήψεων, επιστράτευσε την οργανωμένη κρατική καταστολή, ακόμη και τραμπούκους, αποδεικνύοντας ότι για το χτύπημα των εργατικών αγώνων αξιοποιούνται και μηχανισμοί του υποκόσμου, χρησιμοποιώντας ωμή, εγκληματική βία, άλλοτε παριστάνοντας τους «αγανακτισμένους» εργαζόμενους ή πελάτες του αφεντικού που τους μίσθωσε, άλλοτε απειλώντας προληπτικά και εκφοβίζοντας εργαζόμενους.

Στήριγμα της εργοδοσίας το αστικό κράτος με τις κυβερνήσεις του, που από τη μια με ΜΑΤ και βία επιχείρησαν να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις και από την άλλη «νίπτουν τας χείρας των», στο όνομα των αποφάσεων της αστικής Δικαιοσύνης. Η τελευταία με σειρά αποφάσεων ευθυγραμμίζεται με την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι για δουλειά, αποφάσεις όμως που η «Market IN» προκλητικά και χωρίς κόστος αρνείται να εφαρμόσει.

Τέσσερα χρόνια μετά οι εργαζόμενοι έχουν αποσπάσει τμήμα των δεδουλευμένων τους και συνεχίζουν τον αγώνα για να επιβάλουν το δίκιο τους στην πράξη. Αυτός ο αγώνας είναι ένα δείγμα γραφής για το ποια είναι η δύναμη που έχει η οργανωμένη πάλη των εργατών, το να παλεύεις συλλογικά μέσα από το σωματείο. Δείχνει ακόμα πού στοχεύει το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης που επιχειρείται με τον τελευταίο εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη, στο να «λυθούν» δηλαδή εντελώς τα χέρια της εργοδοσίας.


Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει σήμερα με την Χριστίνα Τουλκιαρίδου, εργαζόμενη στην «Market IN» και πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων για τα συμπεράσματα αυτού του αγώνα και τα αιτήματά τους.

***

-- Σε λίγες μέρες κλείνουν 4 χρόνια από την έναρξη των κινητοποιήσεών σας. Ποια είναι η στάση του κράτους και της εργοδοσίας όλο αυτό το διάστημα;

-- Οι εργαζόμενοι όλο αυτόν τον καιρό έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν έναν αγώνα παλικαρίσιο, που χτυπήθηκε από την εργοδοσία με μηνύσεις, διώξεις και συλλήψεις ακόμα και μέσα στα ίδια μας τα σπίτια, μπροστά στα ίδια μας τα παιδιά. Μόνο σε έναν μήνα κατατέθηκαν από την «Market IN» πάνω από 30 μηνύσεις, έγιναν 17 συλλήψεις, ενώ μέχρι και σήμερα 4 μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, 3 πρόεδροι πρωτοβάθμιων σωματείων και δεκάδες άλλοι συνδικαλιστές σέρνονται στα δικαστήρια. Ταυτόχρονα, επιστρατεύτηκαν τα ΜΑΤ, ακόμη και τραμπούκοι της νύχτας για να χτυπήσουν τους εργαζόμενους και την απεργιακή φρουρά του Εργατικού Κέντρου σε μέρα απεργίας.

Η τότε υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου από το βήμα της Βουλής επιχείρησε να δικαιολογηθεί για τη στάση της υπέρ της εργοδοσίας, επικαλούμενη «έλλειψη εργαλείων» για την εφαρμογή του εργατικού Δικαίου... Οταν όμως είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας οι τροπολογίες και τα αντιλαϊκά νομοσχέδια πάνε σύννεφο νύχτα - μέρα. Αντίστοιχα, το κυβερνών σήμερα κόμμα της ΝΔ την περίοδο εκείνη, στο 3ο προσυνέδριό της στα Γιάννενα την 1/11/2017 τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις μας, λέγοντας ότι «υπάρχει τυραννία της μειοψηφίας που δρα αποτρεπτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»!

Μέχρι σήμερα, 4 δικαστικές αποφάσεις επιτάσσουν μάταια την επιστροφή μας στην εργασία, αφού η «Market IN» αρνείται χωρίς κανένα κόστος να εφαρμόσει. Αποδεικνύεται ότι είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΝΔ το κράτος είναι ταξικό. Με «fast track» διαδικασίες δίνονται προνόμια στους επιχειρηματίες να κάνουν ό,τι θέλουν και στους εργαζόμενους επιβάλλονται σύγχρονες συνθήκες σκλαβιάς.

-- Πού αποδίδετε την αντοχή σας όλα αυτά τα χρόνια;

-- Το θάρρος και η αντοχή αποκτιούνται μέσα από την οργάνωση στο σωματείο. Χωρίς την Επιτροπή Αγώνα, τη στήριξη των συναδέλφων και την αλληλεγγύη, κανείς μας δεν θα άντεχε μόνος του την επίθεση της εργοδοσίας και όλων των μηχανισμών που την στηρίζουν. Δύναμή μας είναι ο συλλογικός μας αγώνας.

Την καταβολή τμήματος των δεδουλευμένων μας, τις θετικές δικαστικές αποφάσεις τις κερδίσαμε όλοι μαζί! Γιατί ο αγώνας δόθηκε από το σύνολο του Σωματείου Ι/Υ, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, τη γειτονιά, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία. Ο αγώνας μας έχει τη στήριξη πολλών εργαζομένων από κάθε κλάδο.

Δεν επαναπαυτήκαμε όμως σε αυτές, γιατί το πρόβλημά μας δεν είναι νομικό. Αποκαλύψαμε ότι ο στόχος της εργοδοσίας είναι να απαλλαγεί από συνδικαλισμένους εργάτες, ώστε να μας αντικαταστήσει με φθηνότερο χωρίς εργασιακά δικαιώματα προσωπικό. Πως ο δικός μας αγώνας είναι παρακαταθήκη και για τους συναδέλφους μας στις άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενάντια στις συνθήκες γαλέρας. Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια, πότε με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, πότε με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έξω από τις δικαστικές αίθουσες, άλλοτε με απεργιακές φρουρές έξω από τα «Market IN» εναλλάσσαμε τις μορφές πάλης, δεν υποστείλαμε όμως τη σημαία των διεκδικήσεών μας.

Τέτοιους αγώνες φοβούνται η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις της. Γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους, και με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη επιδιώκουν να χτυπήσουν την οργάνωση των εργατών, να βάλουν τα σωματεία στον πάγο και τους εργαζόμενους στον καναπέ. Δεν θα τους περάσει!

-- Ποια είναι τα αιτήματά σας; Πώς συνεχίζετε τον αγώνα σας;

-- Να σταματήσουν η κοροϊδία και ο εμπαιγμός, τα δικαστήρια να μας δικαιώνουν και η «Market IN» να τα αγνοεί χωρίς κανένα κόστος. Να εκτελεστούν άμεσα οι αποφάσεις, να επιστρέψουμε στη δουλειά, να μας αποδοθούν μισθοί υπερημερίας και ασφαλιστικές εισφορές.

Για να δυναμώσει ο δικός μας αγώνας πρέπει να δυναμώσει το σωματείο, να αλλάξει η κατάσταση σε κάθε σούπερ μάρκετ, σε κάθε χώρο δουλειάς. Αυτήν την περίοδο συμμετέχουμε στην καμπάνια εγγραφών νέων μελών στο σωματείο, ώστε να μη μείνει κανένας εργαζόμενος μόνος απέναντι στην εργοδοσία.

Με μια τετρασέλιδη ανακοίνωση που προβάλλει τα συμπεράσματα από τη συνολική δράση του σωματείου στην πανδημία, αλλά και του δικού μας αγώνα, συζητάμε με τους συναδέλφους του κλάδου, τους καλούμε να κάνουν το βήμα. Να ξεπεράσουν αναστολές και φόβους. Οπως οργανώνονται οι εργοδότες να οργανωθούμε και εμείς. Να φτιάξουν ομάδα στον χώρο εργασίας, να συζητήσουν τα προβλήματά τους, να διαμορφώσουν τα δικά τους αιτήματα. Να αξιοποιήσουν την πείρα του σωματείου. Μόνο τότε θα πάψουν να αισθάνονται μόνοι, ευάλωτοι και εκφοβισμένοι από την εργοδοσία. Μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε τη μάχη, να ακυρώσουμε στην πράξη την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων, να αποσπάσουμε κατακτήσεις, να επιβάλουμε το δίκιο μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ