Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΗ ΑΕ
Αλλος ένας κρίκος στην αντιλαϊκή στρατηγική της «απελευθέρωσης»

Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το κράτος χάνει το πλειοψηφικό πακέτο

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» της αγοράς του ρεύματος αποτελεί η απόφαση κυβέρνησης - διοίκησης ΔΕΗ ΑΕ να προχωρήσει η εταιρεία σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας το κράτος θα απολέσει το πλειοψηφικό πακέτο στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης. Οπως ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Πέμπτης, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι της τάξης των 750 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΔΕΗ, σκοπός της είναι η επιτάχυνση και η ενίσχυση του επενδυτικού της προγράμματος στα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στα 9,1 GW και να επεκταθεί η επιχείρηση σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου «να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή».

Δηλαδή, κριτήριο της απόφασης είναι η επέκταση της κερδοφορίας της με επενδύσεις στις ΑΠΕ και στη διασυνδεσιμότητα των δικτύων, που αποτελούν πυλώνες της στρατηγικής του κεφαλαίου στην Ενέργεια, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει εδώ και πολλά χρόνια ο λαός.

Ηδη, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχουν το 34% και το 17%, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αυξηθεί η «ελεύθερη διασπορά» και να εισέλθουν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης. Ετσι, ο έμμεσος κρατικός έλεγχος θα μειωθεί στο 34%.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά στρώματα. Η ενεργειακή φτώχεια, το πανάκριβο ρεύμα και οι κατεβασμένοι διακόπτες, που ήταν καθεστώς και με κρατική πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ ΑΕ, θα ενταθούν.

Κι ενώ η κυβέρνηση ξεδιπλώνει επιθετικά τη στρατηγική της, αξιοποιώντας τους νόμους της «απελευθέρωσης» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί μάταια να «ξεπλύνει» τις ευθύνες του και να καταγραφεί ως «θεματοφύλακας» τάχα του λαϊκού δικαιώματος σε φτηνή Ενέργεια.

Αυτό επιχείρησε την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, απ' όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση, τα δίνει όλα». Σπέρνοντας αυταπάτες για μια «φιλολαϊκή» ΔΕΗ στις συνθήκες του λυσσαλέου ανταγωνισμού και στο έδαφος της «απελευθέρωσης», ισχυρίστηκε ότι «θα έπρεπε να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, ώστε να παραμείνει σε κοινή ωφέλεια η πλειοψηφία των μετοχών και κυρίως της διαχείρισης των δικτύων».

Υπενθυμίζουμε ότι ήταν ο νόμος 4425/2016, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτός που εισήγαγε την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού στις απαιτήσεις του λεγόμενου «μοντέλου στόχου της ΕΕ» (target model), δηλαδή του ενιαίου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζεται στις χώρες της ΕΕ. Επί της ουσίας επρόκειτο για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα και με τις επιταγές της ΕΕ, όπως περιγράφονται στην Οδηγία 2009/72/ΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ