Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
«Υπέροχος κύριος Φελίνι»

Στη φετινή κινηματογραφική βδομάδα ξεχωρίζει το μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, που θα φιλοξενηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από 11 έως 19 Οκτώβρη και όπου θα παρουσιαστούν 17 ταινίες του μεγάλου δημιουργού.

Ο Φελίνι, από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, γεννήθηκε στο Ρίμινι στις 20/1/1920. Ηταν γιος πλανόδιου πωλητή και γνώρισε την πρώτη του ονειρική εμπειρία σε ηλικία 7 ετών, όταν έφυγε από το σπίτι και ακολούθησε για μερικές μέρες ένα περιοδεύον τσίρκο. Ο Φελίνι αγάπησε τον κόσμο του κινηματογράφου μέσα από τη γελοιογραφία και το σκίτσο, από τότε που ήταν στα θρανία. Αφού για ένα διάστημα δούλεψε στα καφενεία του Ρίμινι, φτιάχνοντας τα πορτρέτα των πελατών, στα 17 του πήγε στη Ρώμη. Εκεί γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο, στη Νομική Σχολή, χωρίς να πάρει ποτέ πτυχίο, έζησε αρχικά σαν σκιτσογράφος και στη συνέχεια γράφοντας παρλάτες και σκετς για κομφερανσιέ. Στον κινηματογράφο ξεκίνησε γράφοντας σενάρια για ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, όπως του Ροσελίνι, και εν συνεχεία έγινε βοηθός του Τζέρμι, του Ροσελίνι και του Λατουάντα. Το 1952 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, με τίτλο «Ο Λευκός Σεΐχης». Τιμήθηκε τέσσερις φορές με Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: Το 1956 για το «La Strada», το 1957 για τις «Νύχτες της Καμπίρια», το 1963 για το «8½» και το 1974 για το «Amarcord», ενώ προτάθηκε τέσσερις φορές για Οσκαρ Σκηνοθεσίας. Το 1960 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για τη «Γλυκιά Ζωή». Το 1993 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου τού απένειμε Τιμητικό Οσκαρ για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στη Ρώμη στις 31 Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις εξής ταινίες του Φελίνι: «8½», «Γλυκιά Ζωή», «La Strada», «Τα φώτα του Βαριετέ», «Νύχτες της Καμπίρια», «Roma», «Σατυρικόν», «Amarcord», «Πρόβα Ορχήστρας», «Η Ιουλιέτα των πνευμάτων», «Και το πλοίο φεύγει», «Ο Λευκός Σεΐχης» και «I Vitelloni». Το πρόγραμμα συμπληρώνουν τα ντοκιμαντέρ «Fellinopolis» της Σίλβια Τζουλιέτι και «Υπέροχος κύριος Φελίνι - Συνέντευξη με τον Γουές Αντερσον», που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης: http://www.tainiothiki.gr

***

Τα βραβεία δυστυχώς δεν κάνουν τις ταινίες, και ενώ αυτή η βδομάδα έχει 2 βραβευμένες ταινίες στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, με τη φετινή Χρυσή Αρκτο («Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» του Ράντου Ζούντε) και την περσινή Αργυρή Αρκτο («Η Γυναίκα που Εφυγε» του Χονγκ Σανγκ-Σου), δεν έχουν να μας πουν και πολλά... Παρ' όλη την «πίκρα» της βδομάδας, όμως, οφείλουμε να τονίσουμε μια ευχάριστη εξέλιξη που θα λάβει χώρα στον κινηματογράφο «Αστυ». Μετά από αρκετά χρόνια θα παιχτεί μια μικρού μήκους ταινία μπροστά από τη μεγάλου μήκους του προγράμματος. Πρόκειται για την ταινία «A La Carte» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η δράση και με άλλες μικρού μήκους ταινίες και να ακολουθήσουν κι άλλοι κινηματογράφοι αυτό το παράδειγμα, γιατί η μικρού μήκους ταινία έχει «φωνή».


Π. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ