Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Πανεκπαιδευτικός αγώνας με απεργία τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη

Συγκεντρώσεις θα γίνουν στα Προπύλαια στην Αθήνα, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στα Προπύλαια
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στα Προπύλαια
«Απεργία - αποχή σε όλα τα σχολεία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία» είναι το σύνθημα που αναδεικνύει την αποφασιστικότητα με την οποία συνεχίζουν οι εκπαιδευτικοί τον αγώνα τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, που θα ελέγχει πόσο προχωρά η πολιτική της κυβέρνησης για το σχολείο της κατηγοριοποίησης και των χορηγών.

Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν την απεργία - αποχή από την αξιολόγηση και προχωρούν σε πανελλαδική 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη και συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα, αλλά και αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις. Σχετικές αποφάσεις για την απεργία έχουν πάρει η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το απόγευμα οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν εκ νέου στα Προπύλαια σε μια δυναμική κινητοποίηση μπροστά και στην απεργία της Δευτέρας, δίνοντας το στίγμα ότι δεν υποχωρούν, ότι «η τρομοκρατία δεν μας σταματά, ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά», υπερασπίζοντας τον αγώνα τους ενάντια σε κάθε σχέδιο εκφοβισμού και ποινικοποίησης. Εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων δήλωσαν ότι δεν πτοούνται, ότι συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο σχολείο της κατηγοριοποίησης και των χορηγών, κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση της Δευτέρας. Μάλιστα, τμήμα των συγκεντρωμένων που μετά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια επιχείρησε να κάνει πορεία προς το Σύνταγμα, δέχτηκε εκ νέου την απρόκλητη βία της αστυνομίας που τους εμπόδισε.

Οι εκπαιδευτικοί απαντούν στον κυβερνητικό αυταρχισμό, που από τη μια με τα δικαστήρια και από την άλλη με τα ΜΑΤ προσπαθεί να κάμψει τον αγώνα τους και διεκδικούν: Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, επιχειρήσεων και ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των σχολείων, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων, κατάργηση του νόμου - έκτρωμα 4808/21 (Χατζηδάκη) για τα Εργασιακά, με βάση τον οποίο η κυβέρνηση έσυρε στα δικαστήρια τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες για να βγάλει παράνομη την αποχή τους από την αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών συνεχίζεται μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που έχουν ασκήσει οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες στη δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία τους παράνομη. Η έφεση αναμένεται να εκδικαστεί τον Γενάρη, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας έχει τη δυνατότητα να ζητήσει επίσπευση της εκδίκασης.

Τα υψηλά ποσοστά των εκπαιδευτικών στην απεργία αποδεικνύονται δε και από το γεγονός ότι ούτε καν τα μισά σχολεία της χώρας δεν έχουν καταθέσει στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα την έκθεση αξιολόγησης του σχολικού έτους 2020-'21, ενώ σε επίπεδο εκπαιδευτικών τα ποσοστά της αποχής φτάνουν σε ποσοστά του 80% και 90%.

Συναντιούνται αγωνιστικά με μαθητές και γονείς

Η μάχη υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και του ενιαίου χαρακτήρα του, που δίνουν οι εκπαιδευτικοί κόντρα σε όλους τους τελευταίους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, συναντιέται με τα αιτήματα και τις αγωνίες γονιών και μαθητών για ασφαλή σχολεία, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων.

«Μας αφήσατε ξανά απροστάτευτους στην πανδημία. Μας κόβετε τα όνειρα με την Τράπεζα Θεμάτων και την ΕΒΕ. Εχουμε κενά σε καθηγητές, ενώ λέτε πως όλα είναι καλά. Σας νοιάζει το Webex μόνο όταν κάνουμε κατάληψη. Ρίξατε χημικά στους καθηγητές μας επειδή αγωνίζονται. Κάνετε τα στραβά μάτια στους φασίστες. Και πάνω απ' όλα δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι φέτος θα είναι όλα καλά!», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που καλεί τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη σε αποχή από τα σχολεία και το Webex και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Αντίστοιχο κάλεσμα για την κινητοποίηση απευθύνει και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Εχουν περάσει μόλις 3 βδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων και ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών έχουν ξεπεράσει το 30% των συνολικών κρουσμάτων, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές μας εκτιμήσεις για σχολεία κέντρα υπερμετάδοσης του ιού, με τμήματα 25-27 παιδιών, με ελλιπή καθημερινό καθαρισμό και απολύμανση. Την ίδια ώρα, αντί για προσλήψεις εκπαιδευτικών και ενισχυτική διδασκαλία προκειμένου να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά από το δίχρονο λοκντάουν, δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα κενά. Οι αναπληρωτές που προσλήφθηκαν δεν επαρκούν για να καλύψουν το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και βασικά μαθήματα που δεν διδάσκονται, ενώ η Τράπεζα Θεμάτων καραδοκεί στο τέλος της χρονιάς σαν δαμόκλεια σπάθη εμπέδωσης της ανισοτιμίας στη μόρφωση».

Στη Θεσσαλονίκη

Σε κινητοποίηση προχώρησαν το βράδυ της Τρίτης οι εκπαιδευτικοί και στη Θεσσαλονίκη και από χτες «όλα τα σφυριά χτυπάνε» πλέον για την επιτυχία της απεργίας τη Δευτέρα. Μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις προετοιμάζουν τη συμμετοχή και προαναγγέλλουν κλιμάκωση του αγώνα.

Τη Δευτέρα, το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Σε μαζική συμμετοχή καλούν γονείς και μαθητές.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης στο κάλεσμά της καταγγέλλει κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας πως «μετά από δύο ολόκληρες σχολικές χρονιές, που παραλίγο να ξεχάσουμε το πώς είναι το σχολείο μας με τα συνεχή άνοιξε - κλείσε, έχετε βάλει σκοπό να ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε! Εχετε βάλει σκοπό η μόρφωση και η γνώση μας να είναι πλέον θέμα "τσέπης" και οικονομικής δυνατότητας του κάθε μαθητή! (...) Ξέρουμε πολύ καλά ότι μας δίνετε κουτσουρεμένη γνώση, γιατί θέλετε να μας προετοιμάσετε να γίνουμε οι αυριανοί φθηνοί σας εργαζόμενοι!». Και τονίζει ότι δεν θα τους περάσει: «Θα μας βρείτε μπροστά σας. Οργανώνουμε παντού συνελεύσεις σχολείων και τάξεων! Διοργανώνουμε τις εκλογές για τα 5μελή και τα 15μελή μας! Προετοιμάζουμε συνελεύσεις και μαζέματα μαθητών, σχολείων ανά γειτονιά για να συντονίσουμε τον αγώνα μας! Οργανώνουμε συνελεύσεις των τοπικών Συντονιστικών που φτιάχτηκαν την προηγούμενη χρονιά! Πραγματοποιούμε πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις σε δημαρχεία και Δευτεροβάθμιες!».

Σε συγκεντρώσεις θα προχωρήσουν τη Δευτέρα εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς σε πολλές ακόμα πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ