Σάββατο 9 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 10 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνεχίζει την κάλυψη στην εργοδοσία για τις εκδικητικές απολύσεις αγωνιστών συνδικαλιστών

Από παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην εκδικητική απόλυση
Από παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην εκδικητική απόλυση
Κάλυψη στην εργοδοσία για τις απανωτές εκδικητικές απολύσεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών επειδή, ως όφειλαν, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα εργατικά δικαιώματα, συνεχίζει να προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, προτείνοντας κάθε φορά ως λύση την προσφυγή στα δικαστήρια, δίνοντας έτσι αέρα στα πανιά της εργοδοσίας μετά και τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη. Τελευταία περίπτωση είναι η εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή στο κατάστημα της εταιρείας «Praktiker Hellas» στη Λάρισα, θέμα το οποίο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέδειξε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του Κόμματος, η εταιρεία «Praktiker» προχώρησε σε παράνομη και εκδικητική απόλυση εργαζομένου της στο κατάστημα της Λάρισας, ο οποίος είναι εκλεγμένος συνδικαλιστής στο τοπικό παράρτημα του Επιχειρησιακού Σωματείου και αντιπρόσωπος στη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Κατήγγειλε ότι αυτή η ενέργεια έρχεται ως συνέχεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η επιχείρηση τις προηγούμενες μέρες με τις αλλαγές στις ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση προχώρησε καταχρηστικά και μονομερώς, χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζόμενου, σε τροποποίηση της σύμβασής του και σε αλλαγή της ειδικότητάς του από «πωλητή - χειριστή κλαρκ» σε «πωλητή», με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην εντάσσεται πλέον στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, όπου ήταν από την αρχή της εργασιακής του σχέσης με την εταιρεία, με άμεση συνέπεια στα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Επειδή ο εργαζόμενος αντέδρασε όπως όφειλε στην επίθεση αυτή, η επιχείρηση προχώρησε στην απόλυσή του.

Ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε ότι η εργοδοσία της «Praktiker» με την ενέργεια αυτή επιδιώκει να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς για να προχωρήσει ανεμπόδιστα τα σχέδιά της για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ακολουθεί τη γνωστή μέθοδο των εργοδοτών, να χτυπούν τους συνδικαλιστές για να μη σηκώνουν κεφάλι οι εργαζόμενοι. Απαίτησε από την κυβέρνηση να ανακληθεί άμεσα η παράνομη και εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου και να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Πλάτες στην εργοδοσία από την κυβέρνηση

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, παραδέχτηκε μεν ότι η επιχείρηση προχώρησε σε «μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας», διαπιστωμένη από το ΣΕΠΕ, ωστόσο στο διά ταύτα άφησε το θέμα στην «καλή διάθεση» της εταιρείας λέγοντας ότι «σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η παρέμβαση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Λάρισας», τότε η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια, κάνοντας ανοιχτά πλάτες στην εργοδοσία.

Ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι είναι εμπαιγμός προς τους εργαζόμενους η στάση της κυβέρνησης και η παραπομπή στα πολιτικά δικαστήρια, τονίζοντας ότι οι εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που σηκώνουν το κεφάλι και δεν δέχονται αντεργατικές πρακτικές και γίνονται το τελευταίο διάστημα σε πολλές επιχειρήσεις, σε όλη τη χώρα, δείχνουν πόσο έχει ενισχυθεί το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμορφώνουν για λογαριασμό της εργοδοσίας διαδοχικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα τον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Επισήμανε ότι και η συγκεκριμένη περίπτωση στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζομένων για να επιβληθεί «σιγή ιχθύος» στους χώρους δουλειάς, απέναντι στα εξαντλητικά ωράρια, στα σπαστά ωράρια, στη δουλειά τις Κυριακές, στους μισθούς πείνας. Τόνισε πως η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας πάει χέρι χέρι με τις συνδικαλιστικές διώξεις και την προσπάθεια φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Ομως, συνέχισε ο Γ. Λαμπρούλης, «είναι βαθιά γελασμένοι και η κυβέρνηση και οι εργοδότες αν νομίζουν πως έτσι απλά, ψηφίζοντας νόμους, θα ξεμπερδεύουν και με τους αγώνες των εργαζομένων. Η Ιστορία είναι γεμάτη από αντεργατικούς νόμους που η μαζική και οργανωμένη ταξική πάλη τούς έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ