Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στη Μόσχα

Την άφιξη αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν στη Μόσχα επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δηλώντας ότι θα πάρει μέρος στον 3ο γύρο διαβουλεύσεων του λεγόμενου «σχήματος της Μόσχας». Πρόκειται για σχήμα που άρχισε συναντήσεις το 2017 για το Αφγανιστάν, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς και με τη συμμετοχή ακόμα των Κίνας, Ινδίας, Πακιστάν, Ιράν, όπως και του Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, ο Ρώσος ηγέτης, Βλ. Πούτιν, είπε πως «γνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει αλληλεπίδραση με τους Ταλιμπάν αλλά δεν υπάρχει βιασύνη για την αναγνώρισή τους». Πρόσθεσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση που έχουν συγκροτήσει δεν αντανακλά όλη την ποικιλία της αφγανικής κοινωνίας, ωστόσο είπε ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αν οι δεσμεύσεις τους συνοδεύονται από αληθινές πράξεις», αναφερόμενος και σε «πρόθεση που έχει εκφραστεί να διεξαχθούν γενικές εκλογές».

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ, Αμίρ Χαν Μουτάκι, επισκέφτηκε προηγουμένως την Αγκυρα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ανέφερε πως «τους είπαμε ακόμα μια φορά ότι πρέπει να μην κάνουν αποκλεισμούς, για το καλό της ενότητας της χώρας. Συζητήσαμε τη σημασία που έχει να περιληφθούν στη διοίκηση και άλλοι πλην των Ταλιμπάν, από διάφορες εθνοτικές ομάδες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και η «ευελιξία» που πρέπει να δείξουν οι χώρες που έχουν «παγώσει» λογαριασμούς του Αφγανιστάν (κυρίως οι ΗΠΑ).

Στο μεταξύ, την Παρασκευή σημειώθηκε νέο μακελειό στο Αφγανιστάν, αυτήν τη φορά με στόχο σιιτικό τέμενος στην επαρχία Κανταχάρ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι νεκροί είχαν φτάσει τους 33 και οι τραυματίες τους 75.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ