Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Ο «καθρέφτης» της ζωής

Σκηνή από το αριστούργημα του Αντρέι Ταρκόφσκι «Ο καθρέφτης»
Σκηνή από το αριστούργημα του Αντρέι Ταρκόφσκι «Ο καθρέφτης»
Ο αυτοβιογραφικός «καθρέφτης» του Αντρέι Ταρκόφσκι, που μας αποκαλύπτει την ιστορία του σκηνοθέτη και η «Σχέση ζωής» του Πίτερ Γουίαρ, στην οποία ο ήρωας προσπαθεί να ξεπεράσει το φόβο του θανάτου, είναι οι ταινίες που ξεχωρίζουν απόψε.

«Ο καθρέφτης», σε σκηνοθεσία Αντρέι Ταρκόφσκι.

Αναμνήσεις, σκέψεις και όνειρα του σκηνοθέτη, στην πιο δύσκολη και αυτοβιογραφική ταινία του. «Ο καθρέφτης» είναι ένα ποίημα που πίσω από τις εικόνες κρύβει το φιλοσοφικό στοχασμό για τη μοίρα του ανθρώπου. Ενας σαραντάχρονος που πάσχει από σοβαρή ασθένεια, θυμάται το παρελθόν του. Πρώτα έρχεται στη μνήμη η εικόνα της μητέρας του, που περιμένει μάταια τον πατέρα του. Υστερα έρχεται η εικόνα της διαζευγμένης συζύγου του και στο τέλος εμφανίζεται ο ίδιος σε παιδική ηλικία. Η γυναίκα - η μήτρα της ζωής - και ο πόλεμος - που συνοψίζει τη μεγαλύτερη τραγωδία του ανθρώπινου πολιτισμού - αποτελούν βασικές παραμέτρους της ταινίας. Πρωταγωνιστούν: Μαργαρίτα Τερέχοβα, Ανατόλι Σολονίτσιν, Νικολάι Γκρίνγκο. (ΕΤ-3, 00.20)

«Σχέση ζωής», σε σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ.

Μετά τη διάσωσή του από αεροπορικό δυστύχημα, ο Μαξ Κλάιν κρύβεται σε ένα μοτέλ. Η σύζυγός του δεν μπορεί να εξηγήσει την παράξενη συμπεριφορά του στο FBI που τον αναζητά. Οταν τον ανακαλύπτουν, ο Μαξ είναι άλλος άνθρωπος. Μάταια ο ψυχίατρος και ο δικηγόρος του προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του. Η σύζυγός του αισθάνεται ότι έχει απέναντί της έναν ξένο. Η μόνη που τον κατανοεί είναι η Κάρλα Ροντρίγκο, που βγήκε ζωντανή από το ίδιο δυστύχημα. Πρωταγωνιστούν: Τζεφ Μπρίτζες, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Ρόουζι Περέζ, Τζον Τορτούρο. (ΝΕΤ, 22.00)

«Ιερεμίας Τζόνσον, ο αλύγιστος», σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Πόλακ.

Ο Ιερεμίας Τζόνσον αποφασίζει να ζήσει μόνος του στα βουνά, απογοητευμένος από τον πολιτισμό. Την πρώτη χρονιά παραλίγο να πεθάνει από την πείνα. Κάποτε συναντά έναν ώριμο άνθρωπο, τον Κρις Λαπ, που τον παίρνει στο καλύβι του και του μαθαίνει να επιβιώνει. Τον επόμενο χειμώνα ο Τζόνσον εφαρμόζει τις συμβουλές του και δημιουργεί καλές σχέσεις με τους Ινδιάνους της περιοχής. Οταν παντρεύεται μια Ινδιάνα θα δει από άλλο πρίσμα τη σύγκρουση μεταξύ των «πολιτισμένων» λευκών και των «βάρβαρων» Ινδιάνων. Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Γουίλ Γκιρ, Αλιν Μακ Λίρι κ.ά. (ΝΕΤ, 15.15)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ