Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μια γιορτή στου Νουριάν»

Η παράσταση που άφησε εποχή επιστρέφει στο «Σύγχρονο Θέατρο»

Μια παιδική παράσταση που την βλέπουν ευχάριστα και μεγάλοι, μια παράσταση που προκαλεί αβίαστο γέλιο, σατιρίζει, συγκινεί και ταυτόχρονα είναι μάθημα ζωής: «Φωνάξτε όλοι δυνατά: Δεν θα μας βρούνε χωριστά! Κάνουμε αρχή από σήμερα».

«Μια γιορτή στου Νουριάν», σε μετάφραση - διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι. Η «Συντεχνία του Γέλιου» επιστρέφει στο «Σύγχρονο Θέατρο» (Ευμολπιδών 45, Γκάζι) με μια παράσταση που παίχτηκε στο θέατρο «Πορεία» από το 2011 έως το 2014 και έχει αφήσει εποχή.

Ο Ελληνας πατέρας, Παπαδάκης, φτάνει στο κάμπινγκ με τα παιδιά του, για να διαπιστώσει πως ένας Ιρανός με τον γιο του έχουν κατασκηνώσει στο ίδιο σημείο που εδώ και χρόνια ήταν η «θέση του». Τα παιδιά - το «νέο», η ελπίδα - αρχίζουν να παίζουν, να τραγουδούν, να συζητούν - παρά την κόντρα των γονιών τους - ενώ στην παρέα μπαίνει και μια μικρή Πακιστανή που εργάζεται σαν καθαρίστρια στο κάμπινγκ.

Με πολύ χιούμορ, αστείες καταστάσεις, αλλά και με μεγάλη ευαισθησία, η παράσταση παίρνει θέση ενάντια στον ρατσισμό και την προκατάληψη, μιλά για όσα ενώνουν Ελληνες και μετανάστες, για την εκμετάλλευση και την παιδική εργασία. Μιλάει για το «μαζί», ενάντια στο «χωριστά».

Μάλιστα, το έργο του Volker Ludwig - δημιουργός και του «Μορμόλη» - που παιζόταν με διαχρονική επιτυχία τη δεκαετία του '70 στο Βερολίνο, λέγεται «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» και εκεί ο μετανάστης που «παρενοχλεί» τον Γερμανό είναι Ελληνας.

Η παράσταση απευθύνεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 5ο έτος της ηλικίας τους και ανεβαίνει κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. και στις 3 μ.μ. Οι παραστάσεις στις 3 μ.μ. θα είναι καθολικά προσβάσιμες με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) και υπέρτιτλους για κωφούς, με τη σημαντική συμβολή της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Παράλληλα η παράσταση «ταξιδεύει» και στο χώρο των σχολείων.

Παίζουν: Γιάννης Βαρβαρέσος, Φώτης Λαζάρου, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη, Αλέξανδρος Τούντας.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ