Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Πάρτε δασκάλους, καλύψτε τα κενά, οι συγχωνεύσεις θα μείνουν στα χαρτιά!»
  • Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών σε όλη τη χώρα ενάντια στις γενικευμένες συμπτύξεις τμημάτων
  • Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη, στη 1.30 π.μ., στο υπουργείο Παιδείας

Στο Χαϊδάρι
Στο Χαϊδάρι
«Πάρτε δασκάλους, καλύψτε τα κενά, οι συγχωνεύσεις θα μείνουν στα χαρτιά», «είμαστε άνθρωποι όχι αριθμοί», έγραφαν μεταξύ άλλων τα αγωνιστικά πανό των μαθητών στην κινητοποίηση που διοργάνωσε χτες η Ενωση Γονέων Χαϊδαρίου ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων που προωθούνται στο 1ο Λύκειο, στο 4ο και στο 7ο Γυμνάσιο. Η Ενωση και οι Σύλλογοι Γονέων των παραπάνω σχολείων είχαν κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ χτες από κοινού με τους μαθητές των σχολείων έδωσαν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, με συγκέντρωση το πρωί έξω από το δημαρχείο της πόλης, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να υποστηρίξει έμπρακτα τον αγώνα τους ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων.

Οι συμπτύξεις τμημάτων σε όλη τη χώρα και οι υποβιβασμοί σχολικών μονάδων ιδιαίτερα στην επαρχία, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαφανίσει τα κενά στα σχολεία χωρίς να προσλάβει εκπαιδευτικούς, έχουν ξεσηκώσει δικαιολογημένο κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί τους Συλλόγους και τις Ενώσεις σε παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη, στη 1.30 μ.μ., και ζητά συνάντηση με την υπουργό την ίδια ώρα, τονίζοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να διαθέσουν πόρους για προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τις ανάγκες των παιδιών μας, και όχι να προχωρούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων, διαταράσσοντας τον προγραμματισμό και την ομαλότητα των σχολείων έναν μήνα μετά την έναρξη της χρονιάς».

Στην Πελοπόννησο

Από την κινητοποίηση των μαθητών της Πάτρας
Από την κινητοποίηση των μαθητών της Πάτρας
Στην Πάτρα, χτες, μαθητές και γονείς του σχολικού συγκροτήματος Καστριτσίου (Γυμνάσιο και Λύκειο) προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, καταγγέλλοντας την προσπάθεια συγχώνευσης τμημάτων στην Α' Γυμνασίου και στη Β' Λυκείου, από τέσσερα σε τρία για καθεμιά.

«Πρόκειται για μέτρο αντιπαιδαγωγικό και επικίνδυνο, που αντίκειται σε κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο», τόνισε η Ειρήνη - Σοφία Κιαπίδου, γονέας μαθητή στην Α' Γυμνασίου, συμπληρώνοντας πως «αιφνιδιαστικά ανατρέπεται συνολικά το πρόγραμμα μαθητών και εκπαιδευτικών, εφόσον τα σχολεία έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν για πάνω από 40 μέρες», ενώ έντονη είναι η ανησυχία των γονιών και για το στοίβαγμα εν μέσω πανδημίας.

Οι μαθητές υπογράμμισαν ότι οι κινητοποιήσεις τους «μόλις ξεκίνησαν» και τις επόμενες μέρες θα συντονιστούν και με άλλα σχολεία της Πάτρας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, όπως το 7ο Λύκειο.

Επίσης χτες, με αφορμή το ίδιο πρόβλημα, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων Ηλείας, με τη συμμετοχή και της ΕΛΜΕ Ηλείας, πραγματοποίησε παράσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πάτρα.

Η Συντονιστική, που απαρτίζεται από γονείς των Γυμνασίων 3ο-4ο Πύργου, Λάλα, Αμαλιάδας, Ζαχάρως, Καράτουλα και Πελοπίου, επεσήμανε τα τραγικά προβλήματα που δημιουργούνται ακόμα και στις πυρόπληκτες περιοχές, με τον γονέα Θοδωρή Τσίπα να σημειώνει: «Δεν αποτελεί καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση ότι έγινε λάθος εκτίμηση και γι' αυτό υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών, όπως μας αναφέρθηκε. Οφειλαν από το καλοκαίρι να έχουν φροντίσει να υπάρχουν όλοι οι αναγκαίοι καθηγητές για όλα τα σχολεία».

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Συντονιστική θα καθορίσει τις επόμενες δράσεις της, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις από κοινού με μαθητές και καθηγητές.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις οργανώνει η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σήμερα Παρασκευή στις 2.30 το μεσημέρι, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, και τη Δευτέρα 25/10 στις 3 το μεσημέρι, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η Α' ΕΛΜΕ με συγκεκριμένα παραδείγματα αναδεικνύει την κατάσταση στο 11ο ΓΕΛ, όπου συγχωνεύονται τμήματα επειδή ένας μαθητής πέρασε για ειδικούς λόγους σε τηλεκπαίδευση στο 30ό Γυμνάσιο, όπου η σύνθεση του μαθητικού δυναμικού αποτελείται από προσφυγόπουλα, μεταναστόπουλα από διάφορες χώρες και Ρομά.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης κατέθεσε αίτημα να συμμετάσχουν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, στις 25 Οκτώβρη, οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων. Στον δήμο Αλεξανδρούπολης συγχωνεύονται τμήματα στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, στο 1ο, 3ο και 4ο ΓΕΛ και στο 3ο Γυμνάσιο. Ηδη η Ενωση Γονέων, η ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Γονέων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις νέες συγχωνεύσεις και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

Τον δίκαιο αγώνα των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών κατά των συγχωνεύσεων στηρίζουν με κοινή τους ανακοίνωση: Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Εβρου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Εβρου.

Το Τομεακό Συμβούλιο Ροδόπης της ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες της Κομοτηνής να οργανώσουν τον αγώνα για να μην επιτραπεί καμία συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία, καθώς η κυβέρνηση, αντί για προσλήψεις καθηγητών - προσωπικού καθαριότητας και μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ανακοίνωσε συγχωνεύσεις τμημάτων, που ειδικότερα στην Κομοτηνή θα οδηγήσουν σε τάξεις των 28 μαθητών. Παράλληλα το ΤΣ Ροδόπης αναφέρεται σε τεράστια προβλήματα στις υποδομές και σε τραγικές ελλείψεις σε καθηγητές και εργαστηριακό εξοπλισμό, με χαρακτηριστικές τις εικόνες από τα εργαστήρια του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής να πλημμυρίζουν στην πρώτη βροχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ