Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Τότε και σήμερα, δύο κόσμοι σε σύγκρουση

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας

Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» με αφορμή την εκδήλωση των εγκαινίων, ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, σημειώνει:

«Με τα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο της Καστοριάς έχουμε ένα πρώτο δίκτυο μνημείων που αναδεικνύουν με ντοκουμέντα την ιστορική αλήθεια για την ηρωική περίοδο 1940 - 1949. Για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Αποτελεί σημαντικό βήμα για να μπορέσουν οι παλιότεροι να θυμηθούν και οι νεότεροι να μάθουν ποιος ήταν με ποιον, και ποιος τελικά σε αυτόν τον τόπο, στις πιο δύσκολες καμπές της Ιστορίας, κράτησε τη στάση της υπεράσπισης της χώρας από τους χιτλεροφασίστες εισβολείς, ποιος οργάνωσε την πάλη μέχρι την τελική νίκη, για να ζήσουν σε μια λεύτερη πατρίδα, με τον λαό αφέντη στον τόπο του.

Οπως και τότε, έτσι και σήμερα συγκρούονται στην πραγματικότητα δύο κόσμοι: Από τη μία αυτοί που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργατική τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και από την άλλη αυτοί που υπερασπίζονται το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του, τους πολέμους του.

Από τη μία αυτοί που θέλουν τον πλούτο της χώρας, για παράδειγμα την Ενέργεια που παράγεται στην περιοχή, φθηνό αγαθό για τις λαϊκές ανάγκες. Και από την άλλοι αυτοί που με όχημα την "πράσινη ανάπτυξη" κλείνουν εργοστάσια, προωθούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως πανάκεια, πάντα με γνώμονα τα κέρδη μιας χούφτας εταιρειών.

Από τη μία αυτοί που παλεύουν ενάντια στα συνεχόμενα αντεργατικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων, κάθε αστικής απόχρωσης, διεκδικούν τώρα υπογραφή ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς. Και από την άλλη αυτοί που μας λένε να ζούμε με 500 ευρώ και με τα επιδόματα ή τα 5μηνα, ίσα ίσα να επιβιώσεις.

Αυτοί που πιστοί στους σχεδιασμούς της ΕΕ προχωρούν στη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, και απ' την άλλη αυτοί που παλεύουν τώρα για κατώτατες εγγυημένες τιμές και αναδεικνύουν στον λαό τον δρόμο ανάπτυξης που εξυπηρετεί και τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε αυτές τις μέρες, ώστε να μάθουν για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ στην περιοχή για την ανάδειξη της ηρωικής Ιστορίας, ταυτόχρονα με την ανάγκη να οργανώσουμε την πάλη και στο σήμερα. Γιατί αντάρτης - κλέφτης - παλικάρι πάντα ήταν ο ίδιος ο λαός. Είναι αυτός που πρέπει και σήμερα να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Να σκεφτεί κάθε καλοπροαίρετος: Πού θα ήταν τα πράγματα σήμερα αν δεν υπήρχε η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού; Η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα θα ήταν πολύ χειρότερη.

Και μ' αυτήν την αφορμή, λοιπόν, καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, για το σήμερα και για το αύριο. Την Κυριακή θα είμαστε όλοι εκεί, στο ηρωικό Νεστόριο, στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του Μουσείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ