Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ο «πολεμικός προϋπολογισμός» του κ. Μπους

Ο Πόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έστειλε την περασμένη Δευτέρα στη Γερουσία τον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά τυλιγμένο σε μια αμερικανική σημαία και με τη δήλωση ότι πρόκειται για έναν «πολεμικό προϋπολογισμό». Πράγματι, το περιεχόμενο του προϋπολογισμού δικαιολογεί απολύτως το χαρακτηρισμό. Με λίγα λόγια, ο Πρόεδρος Μπους και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητούν από τους βουλευτές να εγκρίνουν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 48 δισ. δολάρια στο οικονομικό έτος 2003 και κατά 120 δισ. δολάρια στα επόμενα πέντε χρόνια. Πρότειναν, επίσης, διπλασιασμό των δαπανών για την εσωτερική ασφάλεια στα 37,7 δισ. δολάρια το 2003, στα οποία περιλαμβάνονται 5,9 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της βιοτρομοκρατίας και 10,6 δισ. για την αποφυγή εισόδου στη χώρα υποψήφιων τρομοκρατών.

Ο προϋπολογισμός Μπους αντανακλά δύο βασικές επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης: Τη συνέχιση της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» μεγάλης κλίμακας και την αξιοποίησή της, για να επιβάλλει μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Η δεύτερη επιλογή αφορά στην ενίσχυση των στρατιωτικών βιομηχανιών, με στόχο την ταχύτερη έξοδο της οικονομίας των ΗΠΑ από το στάδιο της ύφεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι φιλικές προς τον Πρόεδρο Μπους εφημερίδες συμφωνούν ότι ένα από τα μεγάλα θύματα του προϋπολογισμού αυτού θα είναι το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και το συνταξιοδοτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ