Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΥΒΑ
Σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στην Κούβα, καθώς έχουν χορηγηθεί πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων που αναπτύχθηκαν στη χώρα, κόντρα στις τεράστιες δυσκολίες που δημιουργεί ο βάρβαρος αποκλεισμός από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσα στους 6 μήνες από τη στιγμή που ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία στο νησί, 9.764.590 Κουβανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου (από τα εμβόλια «Abdala», «Soberana-02» και «Soberana Plus»), κάτι που αντιστοιχεί στο 87,3% του συνόλου του πληθυσμού και στο 99,8% του πληθυσμού των ηλικιακών κατηγοριών στις οποίες χορηγείται το εμβόλιο.

Το 77,8% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις, ενώ το 59,2% έχει λάβει και τις τρεις δόσεις που προβλέπονται στο σχήμα των κουβανικών εμβολίων. Μαζί με τους αναρρώσαντες από κορονοϊό που έχουν λάβει και μια δόση του «Soberana Plus», πλήρως εμβολιασμένο είναι το 61,6%.

Με αυτήν τη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα κατά της πανδημίας, οι κουβανικές αρχές αναφέρουν ότι καταγράφεται μείωση στα κρούσματα κορονοϊού και στους θανάτους τουλάχιστον κατά 80% σε σχέση με την κορύφωσή τους στα μέσα του καλοκαιριού. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η Κούβα έχει μέχρι σήμερα τους μισούς νεκρούς από ό,τι η Ελλάδα (8.191 νεκρούς), ενώ οι δύο χώρες έχουν τον ίδιο πληθυσμό.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Κούβα θα άρει τις επόμενες βδομάδες ορισμένους από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, από τις 15 Νοέμβρη η Κούβα θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα σε όσους επισκέπτες έχουν αποδεικτικό εμβολιασμού ή πρόσφατη εξέταση PCR.

Να σημειωθεί ότι η Κούβα, παρότι στηρίζει πολλά από τα έσοδά της στον Τουρισμό, δεν έβαλε στο «ζύγι» την υγεία του πληθυσμού της και επέβαλε ένα από τα αυστηρότερα πρωτόκολλα εισόδου, που περιλάμβανε πολυήμερη καραντίνα και αλλεπάλληλα μοριακά τεστ. Την ίδια ώρα υλοποίησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πρόληψης και θεραπείας, ενώ παράλληλα ανέπτυξε τα δικά της εμβόλια για τον κορονοϊό, τα οποία προώθησε με μία επιστημονικά σχεδιασμένη εκστρατεία, με σκοπό να πείσει τον πληθυσμό για την αναγκαιότητα του εμβολίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ