Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τέλειο»... ολυμπιακό «έγκλημα»

Αποσιώπησαν το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη ως συνθέτη και του «Canto Olympico», που συνόδεψε την αφή της ολυμπιακής φλόγας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Ευρύτερες διαστάσεις παίρνει το θέμα που δημιουργήθηκε στην τελετή της αφής της ολυμπιακής φλόγας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι, όπου οι Αμερικανοί αποσιώπησαν το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη ως συνθέτη του μουσικού κομματιού, που συνόδεψε την αφή, «Canto Olympico». Αποσιώπηση που επανέλαβε και η ΝΕΤ κατά τη μετάδοση της τελετής έναρξης των αγώνων!

Αρχικά ο συνθέτης, με ανακοίνωσή του, απέδωσε την πλήρη ευθύνη στη ΝΕΤ. «Ενώ οι παρουσιαστές αναφέρονταν λεπτομερώς σε πρόσωπα, συντελεστές και συνθέτες, όταν ήρθε η ώρα της μουσικής μου, όχι μόνο δεν ενημέρωσαν το ελληνικό κοινό για την ταυτότητα του μουσικού έργου που παιζόταν σε τόσο ιερή στιγμή, αλλά την έπνιξαν κάτω από ηχηρά και ανούσια σχόλια, ώστε να μην ακουστεί τίποτα. Ενα τέλειο έγκλημα!», σημείωνε προχτές ο Μίκης Θεοδωράκης.

Σε απάντησή της η διοίκηση της ΕΡΤ εξέφρασε «τη λύπη και τη συγγνώμη της προς το μεγάλο Ελληνα δημιουργό», χαρακτήρισε το συμβάν ως «ατυχές» και μετέθεσε τις ευθύνες στους διοργανωτές, οι οποίοι δεν ανέφεραν το όνομα του συνθέτη στο, κατά τ' άλλα, λεπτομερές πρόγραμμα μετάδοσης που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους.

Στο θέμα παρενέβη και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία προέβη σε διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας να εξεταστεί το θέμα και να δοθούν διευκρινίσεις «για την πραγματική αιτία που οδήγησε στην απαράδεκτη στάση απέναντι στον Μίκη Θεοδωράκη, από την πλευρά της επιτροπής διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις ΗΠΑ», με τη διαγραφή του ονόματος του συνθέτη. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ εκτιμάται ότι δεν πρόκειται για τεχνικό λάθος ή παράλειψη, «αλλά για συγκεκριμένη αμερικανική πολιτική παρέμβαση προς την οργανωτική επιτροπή. Η συγγνώμη της ΝΕΤ προς τον Μίκη Θεοδωράκη δεν μπορεί να αποκαταστήσει και να συγκαλύψει το αληθινό πρόβλημα». Η Αλέκα Παπαρήγα θα προχωρήσει σε ανάλογο διάβημα και προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Με χτεσινή του ανακοίνωση ο Μ. Θεοδωράκης χαρακτηρίζει το συμβάν ως «κατάφωρη προσβολή από μέρους των διοργανωτών στο πρόσωπο του δημιουργού, αλλά και ευρύτερα προς την Ελλάδα». Ο συνθέτης προσθέτει ότι οι διοργανωτές επέλεξαν αυτοβούλως το «Canto Olympico» για την τελετή. Η σύνθεση χρησιμοποιήθηκε όπως ακριβώς υποσχέθηκαν οι Αμερικανοί (δηλαδή για την τελετή της αφής και με την ορχήστρα και τη χορωδία που είχαν προτείνει στο συνθέτη). Πλην, όμως, το όνομα του δημιουργού, καθώς και ο τίτλος του έργου δεν ανακοινώθηκαν και δεν υπήρχαν στο πρόγραμμα που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους.

Οι διοργανωτές μίλησαν για... «παράβλεψη». Ωστόσο ο συνθέτης θεωρεί ότι «την τελευταία στιγμή υπήρξε κάποια άνωθεν παρέμβαση, πιθανόν και για πλήρη απάλειψη του έργου από την τελετή, για λόγους που όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουμε», επειδή όμως ήταν αργά, αποσιωπήθηκε η ταυτότητα του έργου. Ο συνθέτης πάντως προσθέτει ότι η ευθύνη της ΕΡΤ παραμένει, αφού είχε ειδοποιηθεί σχετικά από το συνθέτη πριν τη μετάδοση της τελετής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ