Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Φτηνοί, αναλώσιμοι γιατροί με «δεξιότητες» αντί για γνώσεις
  • Το θέμα συζητείται σήμερα στο ΚΕΣΥ. Κατηγορηματική αντίθεση από την ΟΕΝΓΕ
  • Στην κινητοποίηση στις 10.30 π.μ. στη συνεδρίαση της Επιτροπής καλεί η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας

Από περσινή κινητοποίηση φοιτητών Ιατρικής στην Πάτρα
Από περσινή κινητοποίηση φοιτητών Ιατρικής στην Πάτρα
Τη θεσμοθέτηση προγράμματος μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης, το λεγόμενο «foundation year», το οποίο θα είναι προϋπόθεση για να κάνει «αγροτικό» ο απόφοιτος της Ιατρικής, εισηγείται σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Σύμφωνα με την εισήγηση του ΚΕΣΥ, οι πτυχιούχοι της Ιατρικής δεν θα έχουν απευθείας πρόσβαση στη θητεία υπαίθρου («αγροτικό») ούτε στην έναρξη της ειδικότητας, αλλά θα πρέπει να προηγείται το πρόγραμμα της μεταπτυχιακής κλινικής εκπαίδευσης που θα περιλαμβάνει δύο φάσεις, η πρώτη σε νοσοκομεία του ΕΣΥ (6 μήνες) και η δεύτερη σε Αγροτικά Ιατρεία/Κέντρα Υγείας (6 μήνες).

Ετσι, δίπλα στις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικευόμενων θα θεσμοθετηθούν στα νοσοκομεία άλλες θέσεις, όπου μάλιστα θα υπάρχει... «ηλεκτρονική λίστα προτεραιότητας» και οι γιατροί που θα τις καταλάβουν δεν θα είναι ούτε ειδικευόμενοι ούτε αγροτικοί αλλά «μαθητευόμενοι πρακτικής άσκησης», παιδιά «για όλες τις δουλειές», που θα καλύπτουν κενά παντός είδους προσωπικού, αντί για τις προσλήψεις που δεν γίνονται.

Η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας καλεί τους φοιτητές στην κινητοποίηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής σήμερα στις 10.30 π.μ. προκειμένου να μην περάσουν αυτά τα σχέδια, καθώς και σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου αύριο, Τετάρτη. Ακόμα, καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους των υπόλοιπων Ιατρικών Σχολών στην Ελλάδα να πάρουν αποφάσεις καταδίκης και μέσα από τις κινητοποιήσεις να βάλουν φραγμούς στα σχέδια του ΚΕΣΥ που στόχο έχουν να μπουν περαιτέρω εμπόδια στην άσκηση του επαγγέλματός τους.

ΟΕΝΓΕ: Δεν νοιάζονται για την εκπαίδευση των νέων γιατρών γιατί δεν νοιάζονται για την υγεία του λαού

Να αποσυρθεί το θέμα από την Ολομέλεια του ΚΕΣΥ απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία είχε έγκαιρα και τεκμηριωμένα εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών.

«Με πρόσχημα υπαρκτά προβλήματα στην προπτυχιακή εκπαίδευση και την "ανάγκη απόκτησης δεξιοτήτων", προωθείται μια βαθιά αντιδραστική τομή στην ιατρική εκπαίδευση με στόχο από τη μία να υψώσουν φραγμούς στην έναρξη και την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας, τη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων, στο δημόσιο σύστημα Υγείας (πρακτικάριων αποφοίτων της Ιατρικής, αγροτικών, ειδικευόμενων, επικουρικών κ.λπ.) και από την άλλη την "κάλυψη" των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας με φτηνό ανειδίκευτο ιατρικό δυναμικό», τονίζει μεταξύ άλλων η ΟΕΝΓΕ.

«Επικαλούνται την αναγκαιότητα "εδραίωσης των προπτυχιακών σπουδών μέσω της πρακτικής εφαρμογής τους σε πραγματικές συνθήκες αλλά υπό επίβλεψη". Τι τους εμποδίζει να αναβαθμίσουν τις προπτυχιακές σπουδές ώστε οι φοιτητές της Ιατρικής να εμβαθύνουν στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται μέσω της κλινικής άσκησης; (...) Η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθείται όχι μόνο δεν θα αναβαθμίσει την ιατρική εκπαίδευση, απεναντίας θα την υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο αλλά και θα αυξήσει το κύμα της μαζικής φυγής αποφοίτων της Ιατρικής στο εξωτερικό (...)

Δεν νοιάζονται για την εκπαίδευση των νέων γιατρών γιατί δεν νοιάζονται για την υγεία του λαού. Γιατί αυτό αφορά πρώτα από όλα η εκπαίδευση των νέων γιατρών. Το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Το "όραμά" τους, ένα εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας που θα εξασφαλίζει "ισότιμη" πρόσβαση σε όλους ΜΟΝΟ σε φτηνές, υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και θα στελεχώνεται κατά κύριο λόγο από γιατρούς που θα στοιχίζουν φτηνά στο κράτος και αντί για γνώσεις θα έχουν "δεξιότητες"», καταγγέλλει μεταξύ άλλων η ΟΕΝΓΕ και υπενθυμίζει ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, ως πρόεδρος του ΚΕΣΥ, είχε πρωτολανσάρει την αντιδραστική ρύθμιση, «αλλά αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις των εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ».

  • «Φτιάχνουν μία νέα βαθμίδα νέων γιατρών, φτηνών και αναλώσιμων. Κάνουν άλλο ένα βήμα αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα», καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, σημειώνοντας ότι «η αλήθεια για όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα και την πλειοψηφία του ΚΕΣΥ είναι μία: Δεν τους νοιάζει η εκπαίδευση και η παροχή υπηρεσιών Υγείας αλλά "να υπάρχουν άσπρες μπλούζες που θα καλύπτουν τα κενά". Οι νέοι γιατροί είναι γι' αυτούς αναλώσιμοι, φτηνοί, χωρίς εκπαίδευση και δικαιώματα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ