Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θερμό χειροκρότημα για τον «Μάρκο Μπότσαρη»

RIZOSPASTIS

Το περίφημο «εθνικόν μελόδραμα» του Παύλου Καρρέρ «Μάρκος Μπότσαρης» παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ στο «Ολύμπια» - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», σε μουσική διεύθυνση αλλά και νέα ενορχήστρωση του σπουδαίου αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή.

Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης οι Ελένη Μπέλλου και Νίκος Σοφιανός, μέλη του ΠΓ, και οι Αλέκα Παπαρήγα και Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλη της ΚΕ.

Πρόκειται για ένα μελόδραμα σε τέσσερις πράξεις, που κάνει μια εξιστόρηση της πορείας και της δράσης του Μάρκου Μπότσαρη κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Μετά από πολλές περιπέτειες το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα, το 1861, και έκτοτε διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία σε σημαντικά λυρικά θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην πορεία, για αδιευκρίνιστους λόγους, το έργο χάθηκε και στα τέλη του 1950 διασώζονταν μόνο λίγα μέρη. Τη νέα ενορχήστρωση πραγματοποίησε ο Βύρων Φιδετζής το 2013, βρίσκεται εγγύτερα στο ύφος της γραφής του Καρρέρ και αναδεικνύει τη συγγένεια του έργου με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Ο Παύλος Καρρέρ γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1829 και υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μουσουργούς του 19ου αιώνα, ο οποίος οραματίστηκε τη δημιουργία μιας εθνικής μουσικής. Συνέθεσε μια σειρά από οπερατικά έργα με αμιγώς ελληνική θεματολογία. Το ύφος του, αν και φανερά επηρεασμένο από την ιταλική όπερα και ιδιαίτερα τον Βέρντι, διακρίνεται για το ελληνικό του «χρώμα» και τη δημιουργική αφομοίωση των σύγχρονων τάσεων της εποχής.

Μετάφραση: Βέτα Πεζοπούλου (νέα επιμέλεια: Δημήτρης Γιάκας). Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής. Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας. Βοηθός μαέστρου (προετοιμασία ορχήστρας): Χρήστος Κολοβός.

Συμμετείχαν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του δήμου Αθηναίων, καθώς και καταξιωμένοι Ελληνες σολίστ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ