Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Το ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων στην Πρόληψη

Τα χρόνια προβλήματα της υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και του σαθρού θεσμικού πλαισίου που διέπει τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) (που εμφανίστηκαν με το «καλημέρα» της λειτουργίας τους και 25 χρόνια μετά έχουν επιδεινωθεί) μπήκαν στο τραπέζι της συνάντησης που είχε την περασμένη Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και με τον υπεύθυνο του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτη Κατηφέ.

Για την αθωράκιστη «προστασία της μητρότητας» και βασικών εργασιακών δικαιωμάτων μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου, Γ. Βυθούλκας, επισημαίνοντας παράλληλα τη διεύρυνση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας. Από την Κηφισιά μέχρι το Λαύριο, από την Αγία Βαρβάρα μέχρι τα Μέγαρα δεν υπάρχει Κέντρο Πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών. Στο ΚΠ Ηγουμενίτσας είναι μόνο ένας εργαζόμενος, σε δήμους όπως Αργυρούπολη και Γλυφάδα από δύο, σύμφωνα με την εικόνα που έδωσε ο Χ. Γενιάς, μέλος του ΔΣ. Τις ανησυχίες των εργαζομένων για τον, εδώ και δεκαετίες, σχεδιασμό συγχώνευσης των φορέων στον χώρο μετέφερε ο γραμματέας του Σωματείου, Α. Σταθακιός. Οπως είπε, «η κυβέρνηση μιλάει για "αναδιάταξη όλου του χώρου". Για έναν φορέα - "ομπρέλα", μας είχε πει και ο Ξανθός (σ.σ. υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ). Πρόκειται για την ίδια πολιτική από το 2000 μέχρι σήμερα που έχει γονατίσει τα Κέντρα Πρόληψης. Αίτημα αιχμής παραμένει η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου».

«Η δική μας θέση για ενιαίο φορέα προϋποθέτει μια πολιτική απέναντι στα ναρκωτικά - σε όλη την κλίμακα, από την πρόληψη, τη θεραπεία, την επανένταξη, την έρευνα - που είναι αντίθετη με την πολιτική της ΕΕ, η οποία έχει ως κορωνίδα τη "μείωση της βλάβης", κατ' επέκταση και με την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων», σημείωσε ο Ν. Σοφιανός. Πρόσθεσε ακόμα: «Από το ξεκίνημα της λειτουργίας των ΚΠ μέχρι σήμερα βολοδέρνουμε στα 75 - 77 Κέντρα σε όλη τη χώρα. Η περίπτωση του δήμου Αθηναίων είναι χαρακτηριστική. Στο 6ο Διαμέρισμα σήμερα λειτουργούν και τα παραρτήματα του 4ου, 1ου Διαμερίσματος για να γλιτώνουμε ενοίκια κ.ά. Τώρα μιλούν για το άνοιγμα άλλων δύο ΚΠ, αλλά με το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό, που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκεί. Με χρηματοδότηση ακόμη πιο περιορισμένη από πλευράς του δήμου. "Τρέχουν" προγράμματα, ΑΕ κάνει δουλειές με δικές της προσλήψεις. Το διά ταύτα όμως είναι τι "εισπράττουν" οι κάτοικοι της Αθήνας από τη λειτουργία των 7 Κέντρων Πρόληψης».

Αναλυτική συζήτηση έγινε και για την ουσιαστική ανυπαρξία προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία. Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι το υπουργείο στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για τις προτάσεις τους. Ο Ν. Σοφιανός υπενθύμισε ότι «η διεξαγωγή προγραμμάτων από τα ΚΠ σε σχολεία, ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες, είναι σε μονοψήφιο ποσοστό. Τα ΚΠ στην προσπάθειά τους να κάνουν προγράμματα πρόληψης αντιμετωπίζονται με πολύ χειρότερους όρους σε σχέση με διάφορες ΜΚΟ, εταιρείες, επιχειρήσεις, που αλωνίζουν στα σχολεία κάνοντας τα προγράμματά τους. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης δεν αποτελούν προνομιακό συνομιλητή».

«Το ΚΚΕ δεν βλέπει τα προβλήματα στην Πρόληψη αποκομμένα από την αποτυχία της γενικότερης αντιναρκωτικής πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, πατώντας στην πολιτική της ΕΕ. Δυστυχώς σήμερα στη χώρα μας η Πρόληψη από αναγκαιότητα έχει καταντήσει πολυτέλεια και αυτό εκφράζεται με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης, με την έλλειψη ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου, αλλά και με διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές που ναρκοθετούν την ίδια την Πρόληψη, όπως οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ή η συζήτηση για νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Π. Κατηφές, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των εργαζομένων της Πρόληψης και διεκδικεί:

  • Την κάλυψη όλων των περιοχών της χώρας με Κέντρα Πρόληψης που θα λειτουργούν με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από το υπουργείο Υγείας.
  • Μόνιμο και επαρκές προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων με συγκροτημένα και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Διαρκή, επιστημονική, δωρεάν και με ευθύνη του κράτους επιμόρφωση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.
  • Ενίσχυση προγραμμάτων Πρόληψης για ευάλωτες ομάδες (π.χ. Ρομά, μετανάστες), στον Στρατό, σε χώρους που εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ