Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Ανεβαίνει η ένταση στα σύνορα στις «πλάτες» των μεταναστών

Στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περιοχή, ενώ η ΕΕ προετοιμάζει νέες κυρώσεις

Χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μήνες κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας

BelTA

Χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μήνες κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας
Οξύνεται καθημερινά η «κρίση» στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, στις «πλάτες» χιλιάδων εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων που έχουν γίνει «μπαλάκι» στη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, την Αφρική φτάνουν έως τα σύνορα της Λευκορωσίας - με τη «διευκόλυνση» του Μινσκ που αντιδρά στις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στη Λευκορωσία - για να απωθηθούν ξανά από τους συνοριοφύλακες της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, ενώ και στις δυο πλευρές των συνόρων έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

Και χτες οι εικόνες που μεταδόθηκαν έδειχναν εκατοντάδες μετανάστες, πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, να ξεπαγιάζουν από το κρύο, να στριμώχνονται γύρω από φωτιές, μπροστά στα συρματοπλέγματα και τους Πολωνούς συνοριοφύλακες που τους εμποδίζουν να εισέλθουν στην ΕΕ. Εικόνες και βίντεο από διεθνή ΜΜΕ δείχνουν ορισμένους να επιχειρούν με κορμούς δέντρων, φτυάρια κ.ά., να δημιουργήσουν ανοίγματα στο συρματόπλεγμα, την ίδια ώρα που ψεκάζονται με χημικά από τις πολωνικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τη συνοριοφρουρά της Πολωνίας, την οποία επικαλείται το «Reuters», περίπου 800 άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στη λευκορωσική πλευρά του φράχτη και περίπου 4.000 βρίσκονται στα γύρω δάση.

Μεγάλες ομάδες δυνάμεων ασφαλείας της Λευκορωσίας πλησίασαν χτες καταυλισμό μεταναστών στην περιοχή Κουζνίκα, σύμφωνα με καταγγελία του πολωνικού υπουργείου Αμυνας, ενώ πολωνικές δυνάμεις καταστολής με στρατιωτικό εξοπλισμό παρατάχθηκαν μπροστά από προσφυγικό καταυλισμό, κατήγγειλε η επιτροπή κρατικών συνόρων της Λευκορωσίας.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα και η κατάσταση είναι έκρυθμη. Τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες έχει αναπτύξει η Πολωνία, ενώ η Λιθουανία ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή. Οι πολωνικές αρχές έκλεισαν επίσημο συνοριακό πέρασμα με τη Λευκορωσία στην Κουζνίκα, ενώ η Βαρσοβία ενδέχεται να δεχτεί «διεθνή βοήθεια» αν η ένταση οξυνθεί. Ο δε Λευκορώσος ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι η Πολωνία μετακινεί στρατιωτικά οχήματα με βαρύ οπλισμό στα σύνορα.

Η κρίση με τους μετανάστες απειλεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, προσθέτοντας πως «αυτή η υβριδική επίθεση του καθεστώτος Λουκασένκο έχει στόχο όλους μας. Δεν θα αφήσουμε να μας εκφοβίσει και θα υπερασπιστούμε την ειρήνη στην Ευρώπη, μαζί με τους εταίρους μας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Η Λευκορωσία αρνήθηκε τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Βαρσοβίας, κατηγορώντας την ότι αυξάνει «εσκεμμένα» την ένταση. Σύμφωνα με το λευκορωσικό υπουργείο Εσωτερικών, οι μετανάστες βρίσκονται «νομίμως» στο λευκορωσικό έδαφος και δεν υπάρχει «καμιά παραβίαση του νόμου». Ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ, Βλ. Μακέι, κατήγγειλε «πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συμφωνιών», επισημαίνοντας τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ στη στάση της Πολωνίας, παρότι «όλοι οι μετανάστες είναι από προβληματικές χώρες που έχουν υποστεί δυτική επέμβαση».

Προετοιμασία νέων κυρώσεων κατά Λευκορωσίας και αεροπορικών εταιρειών

Η ΕΕ και κράτη - μέλη της κατηγορούν τη λευκορωσική κυβέρνηση ότι διευκολύνει μετανάστες να φτάσουν αεροπορικώς στο Μινσκ και από εκεί οι αρχές τούς ενθαρρύνουν να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην ΕΕ, μέσω Πολωνίας, Λιθουανίας και Λετονίας.

Υπενθυμίζεται ότι η λευκορωσική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Ιούνη ότι αναστέλλει τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών ΕΕ - Λευκορωσίας, αντιδρώντας στις νέες ευρωενωσιακές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το «Eurobserver», αεροπορικές εταιρείες, όπως η «Turkish Airlines», η «FlyDubai», η «Cham Wings» της Συρίας, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ευρωενωσιακό «μπλόκο», γιατί μετέφεραν μετανάστες στη Λευκορωσία. Επίσης στη μεταφορά φέρεται να εμπλέκεται η λευκορωσική εταιρεία «Belavia», οι πτήσεις της οποίας έχουν ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ, ως μέρος των κυρώσεων μετά το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους τον Μάη.

«Η ΕΕ θα διερευνήσει την επιβολή κυρώσεων, όπως η μαύρη λίστα, σε βάρος των αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων», επιβεβαίωσε προχτές η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Εξάλλου ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς θα ταξιδέψουν στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών, όπως Αρμενία, Αίγυπτος, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με στόχο να μπει φραγμός στις μεταναστευτικές ροές (την ίδια ώρα βέβαια που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η καπιταλιστική εκμετάλλευση τις διογκώνουν...).

Στο μεταξύ προετοιμάζονται νέες διευρυμένες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ σε μια βδομάδα, ενώ χτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για μερική αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων (βίζα) ΕΕ - Λευκορωσίας.

Την αντιπαράθεση οξύνουν παρεμβαίνοντας και οι ΗΠΑ, που «καταδικάζουν σθεναρά την πολιτική εκμετάλλευση και χειραγώγηση ευάλωτων ανθρώπων από το καθεστώς του Λουκασένκο», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αντίστοιχα και το ΝΑΤΟ καταδίκασε τη «χρήση μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο ως υβριδική τακτική» και ξεκαθάρισε πως θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών - μελών του.

Η Μόσχα προτείνει συμφωνία τύπου ΕΕ - Τουρκίας

Η Ρωσία εξέφρασε «ανησυχία» για την κατάσταση στα σύνορα και εξήρε «τους ειδικούς» της Λευκορωσίας «για το υπεύθυνο έργο τους», ενώ ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία εκφράζοντας «ανησυχία για την παρουσία πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα» και για τις «σκληρές ενέργειες της πολωνικής πλευράς έναντι αμάχων».

Μάλιστα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, κάλεσε την ΕΕ να είναι «συνεπής» απέναντι σε τρίτες χώρες που αποτελούν χώρες διέλευσης μεταναστών, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2016 με την Τουρκία: «Γιατί, όταν έρχονται πρόσφυγες από την Τουρκία, η ΕΕ παρέχει χρηματοδότηση ώστε να παραμείνουν εκεί; Γιατί δεν είναι δυνατό να βοηθηθούν οι Λευκορώσοι με τον ίδιο τρόπο;», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ