Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραυματίστηκαν τεχνικοί και κασκαντέρ σε μεγάλη παραγωγή που γυρίζεται στη Θεσσαλονίκη

Συνεχώς και πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας των τεχνικών και άλλων εργαζομένων στον χώρο του οπτικοακουστικού. Τελευταίο παράδειγμα είναι οι πληροφορίες, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τρεις τραυματίες (τεχνικούς και κασκαντέρ) στη χολιγουντιανή παραγωγή της ταινίας «Αναλώσιμοι 4», που γυρίζεται αυτήν την περίοδο στη Θεσσαλονίκη.

Η ραγδαία ανάπτυξη των μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών τα τελευταία χρόνια, μέσω της γενναίας χρηματοδότησης του 40/% από το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), το περίφημο cash rebate (επενδυτικό κίνητρο για τις επιλέξιμες δαπάνες μιας κινηματογραφικής ταινίας που θα γυριστεί στην Ελλάδα), μπορεί να έχουν πολλαπλασιάσει τα κέρδη των μεγαλοπαραγωγών, σίγουρα όμως δεν έχουν φέρει την αντίστοιχη «ανάπτυξη» στις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας των τεχνικών. Το αντίθετο. Οι συνθήκες εργασίας των τεχνικών και των άλλων εργαζομένων του χώρου είναι άθλιες, με την εντατικοποίηση να αγγίζει τα όρια της εξόντωσης, με εξαντλητικά ωράρια (12ωρα και πάνω), με πολλές, συχνά, απλήρωτες υπερωρίες.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχονται να προστεθούν και τα πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα» στην παραγωγή της ταινίας «Αναλώσιμοι 4». Εργατικά «ατυχήματα» που, απ' ό,τι φάνηκε, έγινε προσπάθεια να αποσιωπηθούν. Η εταιρεία παραγωγής έβγαλε δελτίο Τύπου χτες το μεσημέρι προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις πληροφορίες που έκαναν από το πρωί τον γύρο των μέσων και σημείωσε ότι «οι πληροφορίες και δηλώσεις στον Τύπο αναφορικά με "ατυχήματα" είναι ανακριβείς. Η παραγωγή της ταινίας "Αναλώσιμοι 4" λαμβάνει όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις για να εγγυηθεί την ασφάλεια του συνεργείου».

Το αποκορύφωμα ήταν η απάντηση του προέδρου του ΕΚΟΜΕ, Πάνου Κουάνη, ο οποίος ανέφερε πως «είναι μία δύσκολη παραγωγή, δράσης και πράγματι υπήρξαν δύο τραυματισμοί», όμως έγιναν πριν από έναν μήνα και δεν ήταν σοβαροί, καταλήγοντας πως «μιλάμε δηλαδή για ένα πραγματικό γεγονός που μεταφέρθηκε με "σάλτσα" 95%».

Αυτοί είναι οι όροι εργασίας στην περιβόητη ανάπτυξη που επικαλούνται. Οι εργαζόμενοι του χώρου να μη δεχτούν να γίνουν «κομπάρσοι» στα σχέδια των μεγαθηρίων του χώρου με τη στήριξη των κυβερνήσεων. Να διεκδικήσουν, τώρα, όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σύγχρονους όρους ζωής, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ