Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
«Αντιξοότητες», «εμπλοκές» και «διαταραχές» στη «δυναμική ανάκαμψης» για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Ρυθμούς ανάκαμψης και μεγέθυνσης του ΑΕΠ για φέτος και για την επόμενη διετία «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας ως αφετηρία τη βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας που προηγήθηκε στη διάρκεια του 2020, αλλά και με εφαλτήριο την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις, οι προοπτικές αυτές περιβάλλονται από μια σειρά κινδύνους και αβεβαιότητες που εκδηλώνονται συνολικά στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και βέβαια σε όλες ανεξαιρέτως τις οικονομίες των κρατών - μελών. «Ωστόσο, η δυναμική της ανάπτυξης αντιμετωπίζει νέες αντιξοότητες. Εμπλοκές και διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό επιβαρύνουν τη δραστηριότητα στην ΕΕ, ιδίως στον ιδιαίτερα ενοποιημένο μεταποιητικό τομέα της. Επιπλέον, μετά από απότομη πτώση το 2020, οι τιμές της Ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου, αυξήθηκαν με φρενήρεις ρυθμούς τον τελευταίο μήνα και βρίσκονται πλέον πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις».

Προειδοποιώντας ότι «η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν πολύ υψηλοί», εστιάζουν στα παρακάτω ζητήματα:

-- Η νόσος COVID-19 δεν έχει ακόμη νικηθεί και η ανάκαμψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξή της, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. «Δεδομένου ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες τελευταία, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναφορά περιορισμών με αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα». Τονίζεται ότι στην ΕΕ ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα κράτη - μέλη με σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

-- Οι οικονομικοί κίνδυνοι συνδέονται επίσης με τον δυνητικά παρατεταμένο αντίκτυπο των σημερινών περιορισμών και εμπλοκών στον εφοδιασμό, ενώ «ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από τον προβλεπόμενο, εάν οι περιορισμοί στον εφοδιασμό διαρκέσουν περισσότερο και εάν αύξηση των μισθών μεγαλύτερη από την παραγωγικότητα μετακυλιστεί στις τιμές καταναλωτή».

Μάλιστα, κατά την πάγια συνταγή του κεφαλαίου, θέτουν και πάλι το ζήτημα του «μισθολογικού κόστους», τονίζοντας: «Τελικά, ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω αυξήσεων μισθών πάνω από την παραγωγικότητα».

Παραπέρα, υπογραμμίζεται ότι «οι έρευνες της Επιτροπής για τις επιχειρήσεις αποκαλύπτουν ότι εμφανίζονται θύλακες ελλείψεων εργατικού δυναμικού, ιδίως σε τομείς όπου η δραστηριότητα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση. Οσο περισσότερο διαρκούν οι ελλείψεις αυτές, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να μειώσουν τη δραστηριότητα και να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό μέσω μισθολογικών πιέσεων».

Σε ό,τι αφορά τη δυναμική της ανάκαμψης, σημειώνεται ότι η οικονομία της ΕΕ επανήλθε στο προ πανδημίας επίπεδο παραγωγής το τρίτο τρίμηνο του 2021 και κινήθηκε από την ανάκαμψη προς την επέκταση, με κινητήρια δύναμη την εγχώρια ζήτηση, την προβλεπόμενη μείωση των αποταμιεύσεων, που αναμένεται να τροφοδοτήσει την αύξηση της κατανάλωσης και βέβαια την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αρχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, με τον λογαριασμό να πηγαίνει στους λαούς για να ανοίξουν οι «κάνουλες» για το κεφάλαιο.

Η ελληνική οικονομία

Σε αυτό το περιβάλλον η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία στο 12μηνο του 2021 εκτιμάται στο 7,1%, με πρόβλεψη για μεγέθυνση 5,2% το 2022 και 3,6% το 2023. Εκτιμά πως τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν μαζί με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα στηρίξουν τα επόμενα βήματα της οικονομίας, ενώ η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέση.

Μεταξύ άλλων:

-- Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού από 7,2% του ΑΕΠ φέτος θα συρρικνωθεί στο 1,4% το 2022 και θα μετατραπεί σε πλεόνασμα ύψους 1,3% του ΑΕΠ.

-- Η άνοδος των επενδύσεων αναμένεται στο 15,3% φέτος, κατά 13,4% το 2022 και κατά 8,2% το 2023.

-- Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (έχει διαφορετική στάθμιση σε σχέση με τους εθνικούς δείκτες) αναμένεται να αυξηθεί οριακά φέτος 0,1%, ενώ το 2022 η αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται στο 1% και το 2023 στο 0,4%.

-- Το κρατικό χρέος από 202,9% του ΑΕΠ φέτος (ως αποτέλεσμα των ρυθμών ανάκαμψης) θα υποχωρήσει 196,9% το 2022 και στο 192,1% του ΑΕΠ το 2023.

Στην έκθεση καταγράφονται και κίνδυνοι που παραμένουν και συνδέονται με την πανδημία και τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να έχει στον τουριστικό κλάδο, αλλά και με τις παρενέργειες από την απόσυρση των μέτρων στήριξης, ενώ αναφέρονται και γεωπολιτικοί παράγοντες ως πηγές ανησυχίας.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως «οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί». Μεταξύ αυτών η ενδεχόμενη κατάπτωση κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κρίσης αλλά και η εκκρεμής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική αποζημίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εποχικά επιδόματα.

Ευρωζώνη - ΕΕ

Σε επίπεδο Ευρωζώνης η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάκαμψης το 2021 ανεβαίνει στο 5%, ενώ για το 2022 προβλέπεται επιβράδυνση στο 4,3% και το 2023 στο 2,4%, ενώ τα ίδια επίπεδα αναμένονται και συνολικά στην ΕΕ.

Μεταξύ άλλων οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανόδου του ΑΕΠ για το 2021, το 2022 και το 2023 διαμορφώνονται ως εξής:

Γερμανία: 2,7%, 4,6%, 1,7%

Γαλλία: 6,5%, 3,8%, 2,3%

Ιταλία: 6,2%, 4,3%, 2,3%

Ισπανία: 4,6%, 5,5%, 4,4%

Πορτογαλία: 4,5%, 5,3%, 2,4%.

Μεταξύ άλλων, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται σε 2,4%, 2,2% και 1,4% αντίστοιχα.

Συνοψίζοντας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σημείωσε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εμπλοκές στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και την αύξηση των τιμών της Ενέργειας, η οποία θα επηρεάσει πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει επίσης να παρακολουθούμε στενά τον πληθωρισμό και, εάν χρειαστεί, να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας. Για να επιτευχθούν οι στόχοι μας, πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση του οικονομικού μας δυναμικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ