Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Ενισχύουν στρατιωτικά την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία

Για κίνδυνο αναζωπύρωσης στο Ντονμπάς προειδοποιεί η Μόσχα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ουκρανίας κατά τον πρόσφατο «Στρατηγικό Διάλογο» των δύο χωρών στην Ουάσιγκτον

REUTERS

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ουκρανίας κατά τον πρόσφατο «Στρατηγικό Διάλογο» των δύο χωρών στην Ουάσιγκτον
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και κοντά στα ρωσικά σύνορα, με στρατιωτικές ασκήσεις εκατέρωθεν, κινητικότητα στρατευμάτων και ανταλλαγή «προειδοποιήσεων», ενώ η ουκρανική κυβέρνηση δηλώνει ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά αντιαρματικά συστήματα «Javelin» στη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εντείνουν κινήσεις για ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράφοντας αντίστοιχες συμφωνίες, ενώ παράλληλα ανεβάζουν τους τόνους απέναντι στη Ρωσία, η οποία προειδοποιεί τη Δύση να λάβει σοβαρά υπόψη τις «κόκκινες γραμμές» της.

«Αυτή η υστερία δημιουργείται τεχνητά. Αυτοί που έφεραν τις Ενοπλες Δυνάμεις τους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δηλαδή οι ΗΠΑ, μας κατηγορούν για ασυνήθιστες στρατιωτικές δραστηριότητες στο έδαφός μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Προηγουμένως, το Σάββατο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν σοβαρά για τις ασυνήθιστες στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία», αλλά και από ορισμένες ρωσικές δηλώσεις. Αυτήν την «ανησυχία», σημείωσε, τη συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ενώ δεν απάντησε σε ερωτήσεις αν οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών θεωρούν ότι η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει ουκρανικά εδάφη.

Ο Πεσκόφ κάλεσε «τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους» να σταματήσουν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους κοντά στα ρωσικά σύνορα. «Υπάρχει διέξοδος. Το ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες κοντά στα σύνορά μας», τόνισε.

Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις τελευταίες κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Εσθονίας, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Μόσχας. «Στα στρατιωτικά παιχνίδια του Πενταγώνου, αυτή η χώρα (σ.σ. η Εσθονία) δεν είναι παρά ένα προπύργιο του ΝΑΤΟ στα σύνορά μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, καλώντας τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, να σχολιάσει αυτές τις ασκήσεις. «Αν πιστεύει ότι είναι κάτι φυσιολογικό, τότε γιατί οι εσωτερικοί στρατιωτικοί ελιγμοί της Ρωσίας τού προκαλούν τόσο μεγάλη ανησυχία;», είπε.

Για «πολεμοχαρή επιθετικά σχέδια» κατηγόρησε το Κίεβο ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι η σύγκρουση στο Ντονμπάς θα αναζωπυρωθεί. Κατήγγειλε το γεγονός ότι η ουκρανική κυβέρνηση απειλεί να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά «Javelin» και έχει ήδη χρησιμοποιήσει τα τουρκικά drones «Bayraktar».

Το θέμα των τουρκικών drones αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία του Λαβρόφ με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Η επιλογή του Κιέβου «για κλιμάκωση της έντασης στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενισχυόμενη από τους Δυτικούς εταίρους, απειλεί με επικίνδυνη αποσταθεροποίηση της κατάστασης», είπε ο Λαβρόφ και υπογράμμισε τις ανησυχίες «ως προς την τουρκο-ουκρανική συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας, η οποία συμβάλει μεταξύ άλλων στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας».

Αλλεπάλληλες ουκρανικές ασκήσεις και νέες ενισχύσεις από τις ΗΠΑ

Χτες, στο μεταξύ, αερομεταφερόμενες μονάδες της Ουκρανίας πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχή κοντά στο Κίεβο, ενώ την προηγούμενη βδομάδα έγιναν ασκήσεις Ουκρανών πεζοναυτών κοντά στα σύνορα με την Κριμαία.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες η Ουκρανία θα λάβει δύο μετασκευασμένα πρώην περιπολικά της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό της. Το αμερικανικό πλοίο που τα μεταφέρει πέρασε τα Δαρδανέλια το περασμένο Σάββατο...

Ο δε επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας ισχυρίστηκε με δηλώσεις του ότι η Ρωσία είχε περισσότερους από 92.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας και ότι προετοιμάζεται για επίθεση μέχρι τα τέλη Γενάρη ή τις αρχές Φλεβάρη.

Συνομιλία Πούτιν - Ντράγκι

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία συζητήθηκαν και στη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Ντράγκι με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «προκλητικά βήματα από την ουκρανική πλευρά» στο Ντονμπάς, «συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων που απαγορεύονται από τα μέτρα της Συμφωνίας του Μινσκ».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη «μεταναστευτική κρίση» στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας και για τις τιμές της Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ