Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Στον αέρα» μαθητευόμενοι των ΕΠΑΛ λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών!

Κινητοποίηση σήμερα στη Λάρισα από τους μαθητευόμενους του 7ου ΕΠΑΛ

Σοβαρά εμπόδια σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη μαθητεία τους θέτει η έλλειψη εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας 4.500 θέσεις μαθητείας στο πρόγραμμα «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας» των ΕΠΑΛ. Το πρόγραμμα, πέρα από την εργασία και τη μάθηση στον εργασιακό χώρο, περιλαμβάνει και ένα «εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας» (203 ωρών) που διδάσκεται μια μέρα τη βδομάδα στα ΕΠΑΛ, ενώ απαιτεί και επόπτες εκπαιδευτικούς. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, όμως, καθιστούν αμφίβολη τη διεξαγωγή του.

Ηδη σε τουλάχιστον 4 ΕΠΑΛ της Θεσσαλίας οι διευθυντές ενημέρωσαν τους μαθητευόμενους (κάποιοι από τους οποίους έχουν ήδη βρει θέσεις σε εργασιακούς χώρους και έχουν υπογράψει τις συμβάσεις μαθητείας) ότι δεν έχουν εκπαιδευτικούς για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα ως προς το σκέλος του εργαστηριακού μαθήματος και του επόπτη.

Σε κάποιες περιπτώσεις προσπαθούν να «μπαλώσουν» το πρόβλημα με το υπάρχον προσωπικό και σε άλλες ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να το ξεκινήσουν καν. Ετσι, οι μαθητευόμενοι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ είναι «στον αέρα», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών, καθώς πέρυσι δεν είχε διεξαχθεί καθόλου το μεταλυκειακό έτος μαθητείας...

Οι μαθητευόμενοι του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας, που ενημερώθηκαν ότι το σχολείο τους δεν εγκρίνεται για να συμμετάσχει στο μεταλυκειακό έτος αυτής της χρονιάς λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, σημειώνουν σχετικά: «Μετά από μήνες τρεξίματος για την εξασφάλιση μιας θέσης, μετά από πολλά "άκυρα" από εργοδότες και μετά από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ερχόμαστε στο σήμερα, όπου οι μαθητευόμενοι του 7ου ΕΠΑΛ αλλά και πολλών άλλων σχολείων μένουμε στο έλεος βλέποντας τα όνειρά μας να γκρεμίζονται απ' τη μια στιγμή στην άλλη. Κι αυτό γιατί; Γιατί βρίσκουμε μπροστά μας το χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων σε καθηγητές! (...) Να λοιπόν που δεν φωνάζαμε άδικα τόσα χρόνια, και το πρόβλημα της έλλειψης μας στερεί το δικαίωμα να αναβαθμίσουμε τα πτυχία μας και να προχωρήσουμε στη ζωή μας κάνοντας επάγγελμα αυτό που διδαχτήκαμε τόσα χρόνια στο ΕΠΑΛ». Οι μαθητευόμενοι του 7ου ΕΠΑΛ, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια τους, καλούν και όλους τους συναδέλφους τους από άλλα σχολεία που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση σε συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαού (Ωδείο), και κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ