Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας στα μεταλλεία

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταλλωρύχων στις 5 και 8 Δεκέμβρη

Κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον αγώνα των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εργοδοτικής επίθεσης της «Ελληνικός Χρυσός» και των εργολάβων της, οργανώνουν εργατικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας, την Κυριακή 5 και την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 5 Δεκέμβρη οργανώνουν συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Μεγάλης Παναγιάς, από όπου στη συνέχεια θα ξεκινήσει αυτοκινητοπορεία στα χωριά της περιοχής των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, στις 8.30 π.μ., οργανώνουν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη ενάντια στην απόλυση του Νίκου Τζανετή, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και Λατομεία Β. Ελλάδας, από την εταιρεία EDILMAC, την πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη.

Τα εργατικά σωματεία που οργανώνουν την κινητοποίηση είναι: Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χαλκιδικής, Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας.

Με ανακοίνωσή τους σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι μετά από πάμπολλες επιδοτήσεις, προνόμια, επιχορηγήσεις και στήριξη κάθε μορφής από όλες τις κυβερνήσεις προς την πολυεθνική «Ελληνικός Χρυσός», παίρνει σειρά το τσάκισμα των δικαιωμάτων των μεταλλωρύχων «με σειρά απολύσεων σε εργολαβικούς εργαζόμενους, με απειλές για μαζικές απολύσεις ακόμη και σε εργαζομένους της, με τη διακοπή λειτουργίας του μεταλλείου Μαύρων Πετρών, με το "κόψιμο" εργατικών κατακτήσεων (διμηνιαίο μπόνους), με εφαρμογή πολλών ειδικοτήτων σε κάθε εργαζόμενο (γεγονός που αυξάνει αφάνταστα την εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και την περαιτέρω υπονόμευση της ασφάλειας), με άρνηση να δώσει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων - μιλώντας ακόμη και για μειώσεις.

Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ελλιπή μέτρα προστασίας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας, στα ακόμα πιο μειωμένα δικαιώματα και μισθούς των εργολαβικών εργαζομένων - οι οποίοι είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση - και στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις εργαζομένων που διεκδικούν όλα τα παραπάνω».

Τα εργατικά σωματεία καλούν σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Καμία περικοπή εργασιακών κατακτήσεων. Για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής & ασφάλειας σε όλα τα μεταλλεία (για αερισμό, κάπνα, υποστήριξη στοών, ασφαλή μηχανήματα, ασφαλείς διαδρομές, κ.λπ.). Για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και αναβαθμισμένα δικαιώματα για όλους τους μεταλλωρύχους. Κανείς μεταλλωρύχος χωρίς ΣΣΕ. Για να μην προχωρήσει καμία συνδικαλιστική δίωξη εργαζόμενου. Για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των χωριών της περιοχής.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ). Αναφέρει ότι συμμετέχει στο κάλεσμα αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων της Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στα μεταλλεία Κασσάνδρας και καλεί «όλους τους μεταλλωρύχους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα εργατικά σωματεία να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις ώστε να μην αφήσουμε τίποτα να πάει χαμένο και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ