Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Καρυοθραύστης» από το νεοσύστατο Μπαλέτο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

© 2021 Nikos Psathoyiannakis S

Ο «Καρυοθραύστης», ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα, αγαπημένο έργο μικρών και μεγάλων, είναι η πρώτη παραγωγή του νεοσύστατου Μπαλέτου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λουκά Θάνου. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 18 Δεκέμβρη στις 9.30 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό θέατρο «Μαρίνσκι» της Αγίας Πετρούπολης στις 18/12/1892, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ, λιμπρέτο του Μαριούς Πετιπά και μουσική του Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι. Η υπόθεση του μπαλέτου βασίζεται στο διήγημα του Ε. Τ. Α. Χόφμαν «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών», το οποίο διασκεύασε ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς.

Παραμονή Χριστουγέννων. Η μικρή Κλάρα παίρνει δώρο από τον νονό της Ντροσελμάγιερ, τον τρομερό εφευρέτη, ένα μικρό, ξύλινο στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Τη νύχτα, όταν όλοι κοιμούνται, η Κλάρα πηγαίνει στο χριστουγεννιάτικο δέντρο για να κοιμίσει το αγαπημένο της στρατιωτάκι. Το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα και η Κλάρα βρίσκεται σε έναν μυστηριώδη, φανταστικό κόσμο. Εκεί, σε ένα εφιαλτικό πεδίο μάχης, ο Kαρυοθραύστης καλείται να αντιμετωπίσει τους μοχθηρούς ποντικούς και τη Βασίλισσά τους. Ο Kαρυοθραύστης αναδεικνύεται σε νικητή της μάχης και μεταμορφώνεται σε γοητευτικό πρίγκιπα. Μαζί με την μικρή Κλάρα ξεκινάνε ένα μαγευτικό, ονειρικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις!

Συντελεστές: Λιμπρέτο - χορογραφία: Γιάννης Αντωνίου. Βοηθός χορογράφου: Ολγα Θάνου.

Χορεύουν: Εμμανουέλα Αλεξανδρινάκη, Αγγελική Αναργύρου, Μαρία Καμπανού, Ανναθαλία Καράμπελα, Χριστιάνα Κατσιμπράκη, Μαρία Κίκινα, Ιωάννα Λουπέτη, Νόνη Μπούφη, Errik Nour, Αγγελική Πετράκη, Αλεξία Τσουρεκά, Αννα Φυτιλά, Ορφέας Χατζησπύρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ