Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Κάμερες παντού...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα πάντα υπό παρακολούθηση πια στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η καλύτερη αφορμή, η 11η Σεπτεμβρίου και η Αστυνομία της Ουάσιγκτον ξεκίνησε ήδη την εγκατάσταση του μεγαλύτερου συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κάμερες που θα επιβλέπουν νυχθημερόν εμπορικά κέντρα, δρόμους, μνημεία και άλλους δημόσιους χώρους.

Την αποκάλυψη για την εγκατάσταση του «Big Brother» στην αμερικανική πρωτεύουσα, έκανε χθες η εφημερίδα «Wall Street Journal», επισημαίνοντας ότι, όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή ανησυχεί σφόδρα τις οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Συγκεκριμένα, το σύστημα αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα επιστρατεύσει εκατοντάδες ηλεκτρονικά «μάτια», που θα συνδεθούν με τις ήδη υπάρχουσες κάμερες σε σταθμούς του Subway, σε δημόσια σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους μαζικής μετακίνησης των πολιτών, σύμφωνα με τον Στίβεν Γκάφιγκαν, επικεφαλής του αστυνομικού αυτού προγράμματος, αφού «μετά την 11η Σεπτεμβρίου δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δεχτούμε μεγαλύτερη χρήση αυτής της τεχνολογίας». Τέλος, πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι μελέτησαν το σύστημα παρακολούθησης που ισχύει στη Βρετανία και διαθέτει πάνω από δύο εκατομμύρια κάμερες σε ολόκληρη τη χώρα και «βρήκαν ενδιαφέρον αυτό το μοντέλο».

Ρατσισμός και επιθέσεις

Η μεταμόρφωση της αμερικανικής κοινωνίας σε κάτι αντίστοιχο μ' αυτό που περιέγραψε κάποτε ο Οργουελ δεν αφορά μόνο στον ασφυκτικό έλεγχο, αλλά κυρίως στην ίδια τη μετάλλαξη του μέσου Αμερικανού πολίτη. Μία μετάλλαξη, που άρχισε να λαμβάνει χώρα αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν άρχισαν να στρέφονται κατά των συμπολιτών τους, που τύγχανε απλώς να είναι μελαμψοί. Παρά τις κορόνες ευαισθησίας των Αμερικανών αξιωματούχων, οι επιθέσεις κατά των αραβικής καταγωγής και μουσουλμάνων δεν έχουν πάψει, ούτε λεπτό.

Χθες λοιπόν, οι ηγέτες των Αράβων Αμερικανών, μιλώντας στον διευθυντή της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), Ρόμπερτ Μιούλερ, υποστήριξαν ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου έχουν σημειωθεί περισσότερα από 1.700 επεισόδια σε βάρος της μουσουλμανικής κοινότητας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR). Τα επεισόδια αυτά, στα οποία περιλαμβάνονται κυρίως κατηγορίες περί δολοφονιών, που ενδεχομένως έχουν αποδοθεί λανθασμένα σε μουσουλμάνους, παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του CAIR, Νιχάντ Αουάντ.

Η ηγεσία του CAIR τάχθηκε επίσης κατά των αυθαίρετων συλλήψεων μουσουλμάνων, στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε και εξέφρασε την επιφύλαξή της για την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές όπου κρατούνται μουσουλμάνοι. Υπενθυμίζεται ότι οι μουσουλμάνοι στις ΗΠΑ ανέρχονται σε περίπου 7 εκατομμύρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
11,5 εκατ. δολάρια την ώρα... (2013-09-12 00:00:00.0)
Τα αποσταθεροποιητικά... (2007-01-17 00:00:00.0)
11η Σεπτέμβρη (2006-09-12 00:00:00.0)
ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (2002-09-11 00:00:00.0)
Σφοδρή σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις (2002-08-25 00:00:00.0)
Κάποτε ήταν μία χώρα... (2001-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ