Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Θανάσης Κ.Χατζάρας
Θανάσης Κ.Χατζάρας
`Φωτ.

Η αξέχαστη αδερφή μας ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΙΜΠΙΚΗ, μαχήτρια του ΔΣΕ, τραυματίστηκε σε μάχη στα Κερδύλλια και πέθανε στις 18 Φλεβάρη, στους Τρεις Κάμπους Νιγρίτας Σερρών.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΑΕ Ροδολείβους Σερρών, 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ευπραξία και Κώστας Κουτουρούσης - Μυρίνη Σερρών

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 13 χρόνια από τότε που λείπει από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 15.000 δρχ. στο Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Η γυναίκα του Σωτηρία

Ο γιος του Ηλίας

Τα εγγόνια του Σωτηρία και Γιώργος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΛΟΥΚΑ, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περιστερίου, 15.000 δρχ.

`* * *

Φωτ.

Στις 17 Γενάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου πατέρα και θείου μας ΜΑΝΩΛΗ ΠΡΕΒΕΝΙΟΥ, αταλάντευτου αγωνιστή για τη δημοκρατία, ενάντια στην αδικία και την καταπίεση. Ηταν υπόδειγμα οικογενειάρχη.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του και τα ανίψια του Θόδωρος Χωριανόπουλος, Σταμάτης και Μάνος Καρούσης προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 170 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα 17 Φλεβάρη, γίνεται στον Προφήτη Ηλία Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης, το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή ΝΕΣΤΟΡΑ ΚΟΤΑΝΙΔΗ. Ο πατέρας του ήταν κομμουνιστής οικοδόμος. Το 1942 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και το 1943 πέρασε στην ΕΠΟΝ. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, στάλθηκε εργάτης στη Γερμανία, από όπου επέστρεψε στη Δράμα με το τέλος του πολέμου. Υποδηματοποιός στο επάγγελμα, την άνοιξη του 1947, άφησε τη δουλιά του και κατατάχτηκε στην 26η Ταξιαρχία του ΔΣΕ στο Τσαλτάγ. Τραυματίστηκε δυο φορές. Πριν αποθεραπευτεί τελείως από το δεύτερο τραυματισμό του, επιστρέφει και πάλι ως μάχιμος στη μονάδα του. Το 1948 ονομάστηκε ανθυπολοχαγός για ανδραγαθία και συμμετέχει στην ομάδα σαμποτέρ της περιοχής. Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, ενώ βρισκόταν σε αποστολή, έπεσε σε ενέδρα έξω από τη Δράμα, τραυματίστηκε σοβαρά, πιάστηκε αιχμάλωτος, πέρασε από έκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο. Γλίτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα, γιατί εν τω μεταξύ ψηφίστηκε ο νόμος που απαγόρευε τις εκτελέσεις. Αφέθηκε ελεύθερος το 1965. Το 1967, με τη δικτατορία των συνταγματαρχών, πιάστηκε και πάλι.

Θανάσης Λ. Χατζάρας
Θανάσης Λ. Χατζάρας
Το 1971 παντρεύτηκε και ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Η προσφορά του στους αγώνες του λαού υπήρξε διαρκής ως το τέλος της ζωής του.

Ο συμπολεμιστής και κουμπάρος του Γιάννης Πατσακίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Κέντρου Πόλης Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ

  • Στη μνήμη του Νέστορα Κοτανίδη, η οικογένειά του πρόσφερε 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης και 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό σύντροφό του.

* * *

Σήμερα, 17 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που «έχασα» τον αγαπημένο σύζυγο ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΡΝΙΩΤΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρω στην ΚΟΒ Ντεπώ 25.000 δρχ.

Η σύζυγός του

* * *

Φωτ.

Στις 10 Μάρτη συμπληρώνονται 11 χρόνια από το θάνατο του άντρα μου ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΡΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σταυρούπολης και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.

Γιαννούλα Μακρή

* * *

φΩΤ. 2

Ο ΙΣΑΑΚ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ (φωτογραφία) από το χωριό Νότια Πέλλας, ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, καταδιωκόμενος, μετά την Απελευθέρωση, πήρε και πάλι το δρόμο του βουνού και κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες.

Σκοτώθηκε το 1947 στο Πάικο.

Ο αδερφός του ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ (φωτογραφία), από τους πρώτους αντάρτες του ΔΣΕ, ήταν λοχαγός της 14ης Ταξιαρχίας.

Ιωάννης Ανδρουλιδάκης
Ιωάννης Ανδρουλιδάκης
Σκοτώθηκε το 1949, πολεμώντας με το λόχο του στη Φλώρινα.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΛΙΩΡΙΔΗΣ από το χωριό Ιδα Πέλλας, επίσης μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1949.

Ο πατέρας του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ πέθανε το 1989. Η μητέρα του ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ Τελιωρίδη - ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗ πέθανε το 1999.

Στη μνήμη τους, ο Νίκος Μπεχλιβανίδης και η Ευαγγελία Τελιωρίδου πρόσφεραν 15.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

* * *

φΩΤ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΙΩΑΝΝΗ ΓΚΟΥΤΖΙΑ, από το Ροδολείβος Σερρών, η σύζυγος, ο κόρη, ο γαμπρός και ο εγγονός του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» Θεσσαλονίκης, 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.4

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΛΗΜΑΧΙΤΗΣ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ, στην περιοχή της Χαλκιδικής. Μετά την Απελευθέρωση, εργαζόταν στη ΔΕΗ και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος. Τα τελευταία χρόνια, ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ.

Πέθανε στις 24 Ιούνη 1993, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΤΑΝΙΔΗΣ από το Μεταξοχώρι Κιλκίς, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πιάστηκε το 1946 και εξορίστηκε σε διάφορα νησιά.

Γιάννης Λουκάς
Γιάννης Λουκάς
Αφέθηκε ελεύθερος το 1963, για να τον θυμηθεί η χούντα και να τον στείλει και πάλι στα ...«παλιά λημέρια» της εξορίας. Πέθανε το 1983.

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΑΝΙΔΗΣ (καπετάν Λαοκράτης), επίσης αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πιάστηκε και εξορίστηκε στη Λήμνο. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Πιάστηκε αιχμάλωτος, τραυματισμένος σε μάχη κοντά στις Σέρρες, πέρασε από έκτακτο Στρατοδικείο, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1948.

Ο τρίτος αδελφός ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΕΤΑΝΙΔΗΣ, αξιωματικός του ΔΣΕ, σκοτώθηκε σε μάχη με τον κυβερνητικό στρατό σε χωριό της Φλώρινας, το 1948.

Στη μνήμη τους, η Μυροφόρα (Σούλα) Πετανίδη - σύζυγος Χρίστου Βελημαχίτη και οι κόρες της Αννα και Ζωή προσφέρουν 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

* * *

Φωτ.2

Στις 22 Φλεβάρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον απρόσμενο θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κ. ΧΑΝΤΖΑΡΑ, ο οποίος έμεινε πιστός και αφοσιωμένος, με όλες τις δυνάμεις του στο λαϊκό κίνημα και στο ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε δυναμικό στέλεχος ως την τελευταία πνοή του.

Στις 12 Γενάρη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του πολυαγαπημένου μας ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Λ. ΧΑΝΤΖΑΡΑ. Εφυγε από κοντά μας ο νεαρός γιατρός, ο οποίος ήταν δυναμικό στέλεχος της ΚΝΕ και αγωνιζόταν με πίστη και συνέπεια για τα ιδανικά της ελευθερίας και του σοσιαλισμού.

Μιχάλης Σπηλιόπουλος
Μιχάλης Σπηλιόπουλος
Τιμώντας την άσβεστη μνήμη τους, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Τρικάλων, 20.000 δρχ.

Η σύζυγος - γιαγιά Θωμαή Χαντζάρα

Οι κόρες και μάνα Βούλα και Χριστίνα

Τα εγγόνια - αδέρφια και εξαδέρφια Γιάννα, Θώμη, Ντιάνα, Νίκος, Καρολίνα

* * *

Φωτ.

Στις 4 Φλεβάρη πέθανε ξαφνικά ο ναυτεργάτης ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΙΑΠΑΣ από τον Ξυλοσύρτη Ικαρίας, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, σύντροφοί του, φίλοι του και οπαδοί του ΚΚΕ από το χωριό του προσφέρουν στην ΚΟΒ Αγιου Κήρυκα Ικαρίας για την Οικονομική Εξόρμηση, 65.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Η ΚΛΕΙΩ Μαραγκάκη - ΤΣΑΜΠΑΖΗ πέθανε στις 8 Φλεβάρη 1992. Οπως κάθε χρόνο, για μνημόσυνό της, προσφέραμε ένα γεύμα σε γηροκομείο απόρων. Και στη μνήμη της αγωνίστριας και οπαδού του ΚΚΕ, όπως στάθηκε σε όλη της τη ζωή, προσφέρουν: Ο σύζυγός της Λάζαρος Τσαμπάζης 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», η μονοθυγατέρα μας Κία 10.000 για τα ΜΜΕ του ΚΚΕ και ο αδερφός της Τάκης Μαραγκάκης 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γούβας.

* * *

Φωτ.

Στις 16 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ. Υπήρξε στέλεχος του ΕΑΜικού κινήματος και αξιωματικός του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

Παρέμεινε πιστός στα υψηλά ιδανικά, για τα οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 25 Δεκέμβρη 2001 «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΑΜΠΑΚΗΣ. Γεννήθηκε στον Τύρναβο από γονείς αγρότες. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, για την πατριωτική δράση του, πιάστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια στο Μακρονήσι.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στη ΝΕ Λάρισας 10.000 δρχ.

Βασίλης Ξυνοτρούλιας
Βασίλης Ξυνοτρούλιας
Αλέξης και Ζωή Νανούλη

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΠΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε στη Λάρισα όπου ζούσε, στις 18 Απρίλη 1991, γεννήθηκε στη Δεσκάτη Γρεβενών το 1922.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του κόμματός του.

Στη μνήμη του, η ΚΟΒ «Ιπποκράτη» Λάρισας, προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο πατέρας μου ΘΕΟΔΩΡΟΣ Χαράλαμπου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (φωτογραφία) από τη Σφενδάμη Πιερίας, ο ποίος πέθανε πριν από 18 χρόνια - στις 18 Νοέμβρη 1983 - μέλος του ΚΚΕ, με τη δικτατορία του Μεταξά, πιάστηκε και κλείστηκε για 6 μήνες στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης. Στην Κατοχή, πολύ νωρίς εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο, από το 1946 ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη της μάνας μου ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία, μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και εξορίστηκε στα Γιούρα για 3 χρόνια, του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και της νύφης μου ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρω, μέσω ΝΕ Πιερίας, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Κλεονίκη Ιωσηφίδου

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΟΥΓΚΑΚΗΣ (Τάκης) γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1924. Μικρός ορφάνεψε και από τους δυο γονείς του. Στην Κατοχή εργαζόταν σε παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη. Βγήκε στο βουνό και κατατάχτηκε στο 30ό Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στο Πάικο. Με την Απελευθέρωση, το σπίτι του έγινε Γραφείο του ΕΑΜ. Μετά τα Δεκεμβριανά, κυνηγημένος, βγαίνει και πάλι στο βουνό, στα τμήματα του Καϊμακτσαλάν - Πάικου του ΔΣΕ.

Βαγγέλης Τάτσης
Βαγγέλης Τάτσης
Πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, από το φθινόπωρο του 1949, δούλεψε σε εργοστάσιο και για πολλά χρόνια εκλεγόταν πρόεδρος του Παραρτήματος Βραΐλας του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων. Τα τελευταία χρόνια ήταν γραμματέας της ΚΟ Ρουμανίας και μέσα σε δύσκολες συνθήκες κατόρθωσε να κρατήσει το Σύλλογο των Πολ. Προσφύγων.

Εμεινε πιστός και αταλάντευτος στα ιδανικά και στον ανθρωπισμό που τον διέκρινε, ως το θάνατό του.

Θα τον θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη του προσφέραμε, μέσω ΚΟΒ Δημοσίων Υπαλλήλων, 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση και 10.000 δρχ. στο Σύλλογο Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων.

Η σύζυγος, ο γιος και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 8 χρόνια από τις 16 Φλεβάρη 1993, που έφυγε από τη ζωή ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΝΟΤΡΟΥΛΙΑΣ. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, ήταν από τα πρώτα 7 παλικάρια του Αρη Βελουχιώτη με το ψευδώνυμο Βάσος. Πολέμησε ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους και για τη δράση του αυτή, κυνηγήθηκε, μετά την Απελευθέρωση. Φυλακίστηκε, εξορίστηκε, αλλά δεν κάμφθηκε το φρόνημά του.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, συνέχισε τον αγώνα του από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Με τη μεταπολίτευση, συνταξιούχος πια, ίδρυσε το Σύνδεσμο Συνταξιούχων και Επιδοματούχων του Δήμου Βύρωνα και εκλέχτηκε πρώτος πρόεδρός του.

Γεώργιος Λάμπρου
Γεώργιος Λάμπρου
Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Βύρωνα, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του

* * *

Φωτ.

Στις 18 Φλεβάρη συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη μεγάλη απώλεια του αγαπημένου μας αγωνιστή ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑΤΣΗ, στελέχους του ΚΚΕ και της Ομοσπονδίας Λογιστών. Στάθηκε ακλόνητος στα ιδανικά και τις αρχές του ΚΚΕ στα δύσκολα χρόνια της περιόδου των ανατροπών στις σοσιαλιστές χώρες.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ Παιανίας.

Η μητέρα του, η σύζυγος και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ, η σύζυγός του Αγάπη Ανδρουλιδάκη πρόσφερε 59 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».


Θεοδώρα Μπιμπίκη
Θεοδώρα Μπιμπίκη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ