Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΓΥΝΑΙΚΑ
Εμπόδιο το «κόστος» σε όλη την ΕΕ

Το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών αναφέρουν ως εμπόδιο στην πρόσβασή τους σε αυτές το 33% των γυναικών στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο και φτάνει το 40% στις γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Το εμπόδιο του κόστους αναφέρεται επίσης σε υψηλά ποσοστά από τους άνδρες, που φτάνουν το 29% στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού και το 34% στους άνω των 65 ετών. Τα παραπάνω ποσοστά αναφέρονται στην έκδοση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) για τον «δείκτη ισότητας», που φέτος εστίασε στην Υγεία.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνει, αναλύει και συγκρίνει το EIGE περιγράφουν πλευρές της ανισότητας και αντανακλούν υπαρκτά προβλήματα, το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει την ισότητα δεν συνεπάγεται τίποτε θετικό για τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις συνταξιούχους και ειδικότερα για το δικαίωμά τους στην Υγεία.

Ετσι, το Ινστιτούτο περιορίζεται να υπολογίσει τις διαφορές που καταγράφονται ανάμεσα στα δύο φύλα και όχι να αξιολογήσει τον βαθμό στον οποίο καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες τους. Το αποτέλεσμα είναι ο τομέας της Υγείας να συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία (87,8 βαθμούς) μεταξύ των πεδίων (εργασία, εισόδημα, γνώση, χρόνος, εξουσία, υγεία, βία), αφού οι σχετικοί «δείκτες» της ισότητας μπορεί κάλλιστα να εμφανίζονται βελτιωμένοι ως αποτέλεσμα της εξίσωσης των δικαιωμάτων και των δύο φύλων προς τα κάτω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ