Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Σε Παρίσι και Βρυξέλλες το πρώτο ταξίδι του Ολαφ Σολτς

Συνομιλίες για «κυρίαρχη» ΕΕ σε Αμυνα, οικονομία, νέες τεχνολογίες

Σε Παρίσι και Βρυξέλλες πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ο νέος Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, συνεχίζοντας την παράδοση των προκατόχων του και σηματοδοτώντας την ανάγκη ενίσχυσης του λεγόμενου «γαλλογερμανικού άξονα» ως προϋπόθεση για ενίσχυση της ΕΕ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Ο Σολτς συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Την Πέμπτη και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, επισκέφτηκε το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όπου είχε σειρά επαφών.

«Συναντιόμαστε για να αναπτύξουμε με τη Γαλλία μια κοινή στρατηγική», δήλωσε ο Σολτς πριν τη συνάντησή του με τον Μακρόν.

Στο γεύμα εργασίας συζητήθηκαν η ένταση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία γύρω από την Ουκρανία, οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι σχέσεις με την Κίνα και οι προτεραιότητες της ΕΕ για «στρατηγική κυριαρχία», ενόψει και της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ από τις αρχές του έτους.

Σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ο Σολτς ζήτησε νέες προσπάθειες αναβίωσης του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), ξεκινώντας με νέες τετραμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη «να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιττή ένταση». «Αυτό που θέλουμε όλοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, είναι να δείξουμε ότι παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», επεσήμανε.

Σολτς και Μακρόν τόνισαν την επιδίωξή τους να κάνουν την Ευρώπη «ισχυρή και κυρίαρχη» όσον αφορά «οικονομικά θέματα, θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής».

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, μια «κοινή απάντηση στα μεταναστευτικά ζητήματα», τη σχέση με την Αφρική καθώς και αυτή με την Κίνα, μετά το γεύμα των δύο ηγετών, ενώ διαπίστωσε «μια σταθερή σύγκλιση απόψεων» και «την επιθυμία να κάνουμε τις δύο χώρες μας να συνεργαστούν».

Πάντως σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ, σε μια φάση που η Γαλλία θέλει να «αναθεωρήσει» τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ για να «απελευθερώσει νέες οικονομικές δυνατότητες», ο Γερμανός καγκελάριος και πρώην υπουργός Οικονομίας, είπε πως η ανάπτυξη και η «ευρωστία των οικονομικών» δεν είναι ασύμβατες.

«Είναι θέμα διατήρησης αυτής της ανάπτυξης που δημιουργήθηκε από το σύμφωνο ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, πρέπει να εργαστούμε για την ευρωστία των οικονομικών μας. Δεν είναι αντιφατικό. Για μένα είναι οι δύο πλευρές της ίδιας προσπάθειας», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ