Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΟΥΜΕΝΤΕΑΣ ΝΩΝΤΑΣ
ΚΟΥΜΕΝΤΕΑΣ ΝΩΝΤΑΣ
ΦΩΤΟ

Ηταν ξημέρωμα της 9ης Δεκέμβρη 2007 όταν η βροχή που έπεφτε μας συντρόφευε στο κλάμα μας για την απώλεια της λατρεμένης μας συζύγου και μανούλας ΛΟΥΛΗΣ ΠΑΛΟΥΜΠΗ. Στα 14 χρόνια που μεσολάβησαν, μάθαμε να ζούμε χωρίς τη φυσική της παρουσία, όμως νιώθουμε καθημερινά να μας τυλίγει η ζεστασιά της και η αγάπη που απλόχερα μας πρόσφερε όσο ζούσε. Τα γεγονότα που σημάδεψαν τα παιδικά και νεανικά της χρόνια την έκαναν να ενστερνιστεί την κομμουνιστική ιδεολογία. Σε όλη της τη ζωή υπήρξε πιστή οπαδός του ΚΚΕ, για την Οικονομική Εξόρμηση του οποίου προσφέρουμε στη μνήμη της 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ακαδημίας Πλάτωνα - Κολωνού.

Ο σύζυγός της Νίκος Παλούμπης

Η κόρη της Ιωάννα Παλούμπη

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των μελών της ΤΕ Ιωαννίνων που «έφυγαν» πρόωρα από κοντά μας τα τελευταία χρόνια, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ, ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΝΟΥΣΗ και ΒΑΣΩΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ, η ΤΕ Ιωαννίνων προσφέρει 1.500 ευρώ στο ΚΚΕ, μέρος της εισφοράς των μελών της. Οι σύντροφοί μας πρόσφεραν ακούραστα στην οργάνωση της πάλης, στο δυνάμωμα του ΚΚΕ. Τους νιώθουμε «δίπλα μας» στην καθημερινή μας δράση.

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των αγαπημένων μου γονιών ΜΙΛΤΙΑΔΗ (φωτ.) και ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ (φωτ.) και των συντρόφων ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΕΖΟΥ, ΑΛΕΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ (φωτ.), ΒΑΣΩΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ και ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΝΟΥΣΗ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Ελσα, Γιάννενα

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν ήδη εννέα χρόνια από τις 4 Σεπτέμβρη 2012, όταν «έφυγε» τόσο νωρίς από κοντά μας ο πολύ αγαπητός και ξεχωριστός σύντροφος και συνάδελφος ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΟΥΜΤΖΗΣ. Γεννήθηκε το 1953 στη Ζάκυνθο. Το 1962 η εσωτερική μετανάστευση στέλνει την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου κατοικούν στην περιοχή της Πλάκας. Η μητέρα του δουλεύει ως εργάτρια σε υποδήματα και ο ίδιος, το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, τελειώνει το νυχτερινό εξατάξιο γυμνάσιο των Εμποροϋπαλλήλων και ταυτόχρονα εργάζεται ως φαρμακοποιός. Συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, όπου τραυματίζεται από πυροβολισμό, όπως και ο αδερφός του. Η ταξική του καταγωγή, το γεγονός ότι από μικρός μπήκε στη βιοπάλη, σε συνδυασμό με την επαφή που είχε με την επαναστατική πολιτική του ΚΚΕ, τον οδηγούν το 1975 στην ένταξή του στο ΚΚΕ, το Κόμμα της τάξης του, που το υπερασπίστηκε αταλάντευτα μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ολοι οι συνάδελφοι και σύντροφοι που δουλέψαμε μαζί του στην Ολυμπιακή Αεροπορία, όπου ήταν μηχανικός αεροσκαφών, θυμόμαστε τη σεμνή του παρουσία αλλά και το πηγαίο χιούμορ του. Πάντα συνδύαζε τη νηφάλια και εγκάρδια προσέγγιση για καθετί που μας απασχολούσε και προβλημάτιζε με την ανάγκη για αγωνιστική, συλλογική αντιμετώπιση, και πάντα με στόχο την αισιόδοξη προοπτική, ώστε να ανατείλει ένας άλλος, νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός, για τον οποίο πάλεψε με αυταπάρνηση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Συνεπής και αταλάντευτος με την ταξική γραμμή του εργατικού - λαϊκού κινήματος και με δίψα για μάθηση, έδινε το «παρών» σε κάθε έκφραση και δράση του. Τη χρονιά που «έφυγε» από κοντά μας, το 2012, βρισκόταν στο Γ' έτος του τμήματος Ισπανικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ. Πήρε μέρος σε αλλεπάλληλες μπριγάδες του Κόμματος και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, του οποίου ήταν και μέλος, σε Κούβα και Νικαράγουα. Τελευταία του συμμετοχή στα κοινά, ήταν στην εκδήλωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες, στις 13 Ιούλη 2012, στο Πάρκο Φιξ. Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και η «Ενωτικη Συνδικαλιστική Κίνηση» στην Ολυμπιακή Αεροπορία ήταν φορείς μέσα από τους οποίους δραστηριοποιήθηκε ενεργά.

ΛΟΥΛΗ ΠΑΛΟΥΜΠΗ
ΛΟΥΛΗ ΠΑΛΟΥΜΠΗ
Οι σύντροφοι και συναγωνιστές, στη μνήμη του αξέχαστου Ιορδάνη, συμβάλλουμε μέσω της ΚΟΒ Αερομεταφορών της ΚΟ Αττικής στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος με το ποσό των 200 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

«Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της κι εσύ να λείπεις / Να 'ρχονται οι άνοιξες με πολλά διάπλατα παράθυρα και συ να λείπεις... Ενα ανθισμένο δέντρο να σκύβει στο νερό, πολλές σημαίες να ανεμίζουν στα μπαλκόνια, να λένε δυνατά τη λέξη "σύντροφος" κι εσύ να λείπεις...»

Ηταν το τραγούδι αυτό που ακούστηκε στο 47ο Φεστιβάλ και δεν γινόταν παρά να ήσουν «παρών» ανάμεσά μας, σύντροφε Γιώργο, στο Στέκι Πολιτισμού, στην έκθεση για την Κομμούνα, στο βιβλιοπωλείο, στις πολιτικές ομιλίες, στις συναυλίες. Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη μέρα που σε αποχαιρετήσαμε, αλλά ήσουν και θα είσαι στη σκέψη μας.

Ο σύντροφός μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές στο Βαρβάκειο, φοίτησε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ. Στη διάρκεια της δικτατορίας συνδέθηκε με την Αντι-ΕΦΕΕ στους τοπικούς σπουδαστικούς συλλόγους, στον σύλλογο των από τη Στερεά Ελλάδα καταγόμενων φοιτητών. Συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες του Συλλόγου και ταυτόχρονα ενστερνίστηκε την κομμουνιστική ιδεολογία και μελέτησε τον μαρξισμό - λενινισμό. Το 1974 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Υποστήριξε δυναμικά τις θέσεις του ΚΚΕ, τόσο κατά των αριστεριστών όσο και κατά των ρεφορμιστών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
Εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία ως διοικητικός υπάλληλος και υπηρέτησε το Κόμμα ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος των εργαζομένων, όπου διακρίθηκε για το υψηλό ήθος και τη σεμνότητά του. Χαρακτήρας μαζικός και πάντα ήρεμος, ήταν εξαιρετικά αγαπητός σε συντρόφους, φίλους και συναδέλφους και είχε μεγάλη εκτίμηση ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους, με τους οποίους είχε έρθει σε αντιπαράθεση. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Γραφείου της Αχτίδας ΔΕΚΟ - Τραπεζών με χρέωση στην ιδεολογική δουλειά. Συνεπής και ασυμβίβαστος, υπερασπίστηκε σθεναρά και αταλάντευτα τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ την περίοδο '89 - '91.

Αρθρογραφούσε για θέματα Τέχνης στον «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης και τον είχε πάντα στην τσέπη του, όπου και να βρισκόταν, ακόμα και στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Καλλιτέχνης από φύση, αγαπούσε όλες τις μορφές Τέχνης και ήταν ερασιτέχνης κιθαρίστας. Με τη συμμετοχή του στο μουσικό σχήμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - Τραπεζών, συντρόφεψε πολλές εργατικές αλλά και κομματικές εκδηλώσεις. Μεγάλος βιβλιοφάγος και λάτρης του κινηματογράφου, είχε πάντα μια καινούργια πρόταση για βιβλία ή φιλμ που ανέβαζαν το αισθητικό επίπεδο και θωράκιζαν ιδεολογικά τους συντρόφους και φίλους. Ακούραστος αγωνιστής της ταξικής πάλης, ήταν πάντα παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις του ΚΚΕ, του λαϊκού και του φιλειρηνικού κινήματος, ακόμα και όταν αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Αυτά μας άφησες παρακαταθήκη, σύντροφε, και δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ! Παρότι «λείπεις», θα ζεις μέσα στους αγώνες!

Οι σύντροφοι από τον Τομέα Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ συγκεντρώσαμε για την Οικονομική Εξόρμηση το ποσό των 300 ευρώ.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΑΡΙΓΛΕΙΟΥ, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Τηλεπικοινωνιών.

Η σύζυγος, τα παιδιά και η εγγονή του

***

ΦΩΤΟ 5

Στη μνήμη των αγαπημένων μας συντρόφων ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (φωτ.), ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (φωτ.), ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΤΑΞΑ (φωτ.), ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΑΡΙΓΛΕΙΟΥ, ΝΩΝΤΑ ΚΟΥΜΕΝΤΕΑ (φωτ.), ΙΟΡΔΑΝΗ ΜΟΥΜΤΖΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ και ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ (φωτ.), προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω των ΚΟΒ Τηλεπικοινωνιών και Μεταφορών.

Ρούλα και Βάλια

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του πατέρα μου ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΛΙΚΗ, της μητέρας μου ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΤΣΑΛΙΚΗ και του θείου μου ΔΗΜΗΤΡΗ (ΜΗΤΣΟΥ) ΤΣΑΛΙΚΗ, που ήταν όλοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Αλέκος Τσαλίκης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μου ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΛΑΡΑΚΟΥ, διοικητή της ΟΠΛΑ στην Καλαμάτα, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας.

Ο γιος του, Νικηφόρος Κελαράκος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του φίλου και συντρόφου ΘΑΝΑΣΗ ΘΑΝΟΥ, προσφέρουμε το ποσό των 20 ευρώ μέσω ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας.

Χρήστος και Ανθή Πίττακα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συζύγου μου ΑΡΓΥΡΗ Σ. ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΜΕΝΤΟΥ από το Καταφύγι Ικαρίας, προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Γιαννούλα Αδάμου

***

ΦΩΤΟ

«Είναι πάντα μια γέννηση - έλεγε ο Ξένος - κι ο θάνατος μια πρόσθεση, όχι αφαίρεση. Τίποτα δε χάνεται... Ολα δικά μας - είπε ο Ξένος - όλα του κόσμου τούτου. Και τους νεκρούς μας τους κουβαλάμε μέσα μας, χωρίς ο χώρος να στενεύει, χωρίς να βαραίνουμε, συνεχίζουμε τη ζωή τους απ' τις βαθιές στοές και τις έρημες ρίζες, τη δική τους ζωή, τη δική μας ακέρια μες στον ήλιο...».

ΚΕΛΑΡΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΕΛΑΡΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στη μνήμη του σεμνού αγωνιστή, συντρόφου ΚΥΡΙΑΚΟΥ Κ. ΚΑΛΟΓΕΡΗ, τα παιδιά του Κώστας και Δημήτρης και η γυναίκα του Ευαγγελία προσφέρουν 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Η Κομματική Οργάνωση Αγίου Κηρύκου Ικαρίας του ΚΚΕ αφιερώνει τα τρία πρώτα «κλεισίματα» της Οικονομικής Εξόρμησης του 2021 (1.304 ευρώ) στη μνήμη των πολύτιμων συντρόφων μας ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΗ και ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΥΛΟΥ (φωτ.). Δίνουμε υπόσχεση ότι το πλάνο της Οργάνωσης θα υπερκαλυφθεί.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, με τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατό του προσφέρουμε 150 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ από τις Ράχες Ικαρίας, αφήνοντάς μας παρακαταθήκη τη συνέπεια και τους αγώνες του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Στη μνήμη του η σύζυγός του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Ραχών, το ποσό των 150 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος.

***

ΦΩΤΟ

Στις 22/8/2021 συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ. Μέλος του ΚΚΕ από τα νεανικά του χρόνια μέχρι και τον θάνατό του. Υπηρέτησε με πίστη και ανιδιοτέλεια την υπόθεση της εργατικής τάξης από οποιαδήποτε θέση τού ανέθεσε το ΚΚΕ. Στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, στο Αγροτικό, με άρθρα στην ΚΟΜΕΠ, Γραμματέας της ΚΟΒ Πεντέλης επί σειρά ετών. Στη μνήμη του η σύντροφός του Υβέτ προσφέρει οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πεντέλης, 300 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του κομμουνιστή ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΛΗ, με αφορμή την ονομαστική του γιορτή, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ωρωπού.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Στις 17/11 συμπληρώθηκαν έξι χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή η πολυαγαπημένη μου σύζυγος ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΟΥΜΑΣΗ. Στη μνήμη της προσφέρω το ποσό των 300 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γεράσιμος Τουμάσης


ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΛΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΟΥΜΤΖΗΣ
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΟΥΜΤΖΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΣΑΡΙΓΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΣΑΡΙΓΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ

ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΟΥΜΑΣΗ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΟΥΜΑΣΗ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΜΕΝΤΟΣ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΜΕΝΤΟΣ

ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΜΗΤΣΟΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ)
ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΜΗΤΣΟΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

ΤΣΑΛΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΤΣΑΛΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ

ΒΑΣΩ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ
ΒΑΣΩ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ

ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΥΛΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΥΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑΝΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑΝΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ