Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΡΣΙΝΟΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΡΣΙΝΟΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του παλαίμαχου Λευκαδίτη κομμουνιστή ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΥΒΑ (Μπερδεμπέ) η Ε. Κ. προσφέρει στον «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ, ως δεύτερη δόση, 500 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ (φωτ.) (Μελιτζούρα), του ΤΑΚΗ Σπ. ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ (φωτ.), του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ (φωτ.) και του ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΥΒΑ (Μπερδεμπέ), η Ερμιόνη Φρεμεντίτη προσφέρει 70 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Λευκάδας του ΚΚΕ.

***

Η ΤΑΝΑΪΝΗ ΑΝΘΗ του Αρίστου (1931 - 2021), απ' τα Νένητα της Χίου, «έφυγε» από κοντά μας, στις 16/8/21. Υπήρξε σεμνή αγωνίστρια του ΚΚΕ, από τα εφηβικά της χρόνια και μαζί με την ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ - ΑΤΣΑΛΗ, Μακρονησιώτισσα, αποτέλεσαν, την περίοδο της κρίσης στο Κόμμα, τους κυματοθραύστες των επιδιώξεων των οπορτουνιστών. Η στάση και η δράση της πάντα μεθοδική και διεκδικητική, βρέθηκε - πάντα - στο κίνημα των μαστιχοπαραγωγών και πρόβαλλε τις θέσεις του ΚΚΕ στα μαζώματα των γυναικών για το καθάρισμα του μαστιχιού.

Ο γιος της Σταμάτης Ταναΐνης προσφέρει στη μνήμη των γονιών του 100 ευρώ και οι σύντροφοι της ΚΟΒ Νενήτων (Μαστιχόχωρα) 100 ευρώ στη μνήμη των αγωνιστριών.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΒΙΤΣΑΣ, από το χωριό Κερασούλα Καλαμπάκας, καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Εφηβος γνωρίστηκε με τις προοδευτικές ιδέες και εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή, στην περιοχή Χασίων, πολέμησε ενάντια στους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Για την πατριωτική δράση του και κυρίως για τις προοδευτικές ιδέες του διώχτηκε από το κατοπινό καθεστώς και τις συμμορίες που δρούσαν στη Θεσσαλία. Μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, τραυματίστηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος στα τέλη του 1949. Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλακή, πέρασε από όλα τα κάτεργα του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος, όπως στα Γιούρα, στις φυλακές Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Κέρκυρας. Με κλονισμένη την υγεία του, το 1958 αφέθηκε ελεύθερος και συνέχισε τη δράση του από τις γραμμές της ΕΔΑ.

ΒΑΒΙΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΒΑΒΙΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Η χούντα των συνταγματαρχών τον Απρίλη του 1967 τον συνέλαβε και τον εξόρισε στον Αη Στράτη, στο Λακκί και στο Παρθένι της Λέρου. Μετά την πτώση της χούντας συνέχισε τους αγώνες του. Για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των αγροτών - κτηνοτρόφων των Χασίων με αίτημα την κατάργηση τσιφλικιών σύρθηκε και πάλι στα δικαστήρια ως υποκινητής και καταδικάστηκε σε πολύμηνη φυλάκιση.

Εως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, για τα οποία αγωνίστηκε με συνέπεια και αυταπάρνηση. Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Γούβας του ΚΚΕ.

Σπυριδούλα και Ευθύμιος Βαβίτσας

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΑΝΤΩΝΗ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, ο οποίος εκτελέστηκε στις 17 Αυγούστου 1944 στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, και της μητέρας μου ΚΑΤΙΝΑΣ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης - Εθνικής Αλληλεγγύης, προσφέρω 150 ευρώ στην ΚΟ Χαλκηδόνας - Αγ. Γεωργίου.

Μανώλης Χατζηευστρατίου

***

ΦΩΤΟ

Στις 4 Νοέμβρη σταμάτησε να χτυπάει η φλογερή καρδιά της συντρόφισσας ΑΝΝΑΣ ΑΪΒΑΖΟΓΛΟΥ, η οποία έδωσε πολλές μάχες από τα νεανικά της χρόνια στους Λαμπράκηδες. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του μαθητικού κινήματος των Λαμπράκηδων Κατερίνης. Επίσης στην κομματική της ζωή ανέλαβε επάξια πολλά καθήκοντα που της ανέθεσε το Κόμμα, ως υποψήφια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σκοπέλου. Με πάθος για δράση σε πολλούς τομείς, στο γυναικείο κίνημα, στους συνταξιούχους, πρότυπο ακούραστης αγωνίστριας. Ο μόνος που μπορούσε να τη σταματήσει από τη δράση και την προσφορά της ήταν η ανίατη αρρώστια. Ολη η διαδρομή της συντρόφισσας Αννας ήταν για να ανατρέψει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, για την εξουσία της εργατικής τάξης, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Στη μνήμη της, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, προσφέρει ο αδερφός της Μπάμπης 100 ευρώ. Επίσης, ο φίλος Κώστας προσφέρει στη μνήμη της 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΖΑΠΑΝΤΗ, που «έφυγε» από τη ζωή πρόσφατα, φίλοι και σύντροφοι από τα Δαμουλιανάτα Κεφαλονιάς προσφέρουμε στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματός μας το ποσό των 80 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παλικής.

Ζαφειράτος Χαράλαμπος, Ζαφειράτου Μαργαρίτα, Ευαγγελάτος Σπύρος, Ευαγγελάτου Χρυσούλα, Ευαγγελάτος Λάκης, Ευαγγελάτου Μένια και Σπύρος Φαρακλός

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονέων μου, του πατέρα μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΗ, που απεβίωσε στις 11/9/1990, και της μητέρας μου ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΟΥ, που απεβίωσε στις 27/11/2014, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Μετεώρων Πολίχνης, για την Οικονομική Εξόρμηση.

Ναπ. Νικοπολιτίδης

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των γονιών μου και των αδερφών μου που έδωσαν τη ζωή τους για τα ανώτερα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Το 1939 όλη η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα από το Σουχούμ της Σοβιετικής Ενωσης και έμεινε στην Κατερίνη. Στα χρόνια της Κατοχής, όλη η οικογένεια παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Τον Δεκέμβρη του 1943 συλλαμβάνεται ο ΒΑΝΙΑΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ και τον πηγαίνουν στην Γκεστάπο. Επί μία βδομάδα τον βασανίζουν φριχτά, χωρίς όμως αυτός να προδώσει τους συνεργάτες του. Το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων, τον πηγαίνουν σε έναν μπαξέ και αρχίζουν να τον κομματιάζουν. Τον άφησαν να τον φάνε τα σκυλιά και τα κοράκια. Στις 23 Φλεβάρη 1945 δολοφονούν τον ΓΙΟΥΡΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ, πατέρα του Βάνια και του Γιώτη. Το 1944 ο Γιώτης οργανώνεται στην ΕΠΟΝ και η ΛΙΖΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ, μέσα σε δύο χρόνια, χάνει άντρα και γιο. Αρχίζει ο Γολγοθάς, οι απειλές, οι διώξεις και την διώχνουν από τις δουλειές. Ο καημός και η στεναχώρια την γέρασαν και κλόνισαν την υγεία της. Το 1980 χάνει τη μάχη για τη ζωή. Στις 12 Ιούλη 2021 «φεύγει» από τη ζωή και ο ΓΙΩΤΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ.

ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στη μνήμη των αδερφών μου Βάνια και Γιώτη, του πατέρα μου Γιούρα και της μητέρας μου Λίζας προσφέρουμε 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, μέσω της ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης.

Η οικογένεια Βάσια και Ελευθερίας Αμανατίδη

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αξέχαστων αγωνιστών μας. Πατέρας και παππούς μας, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ, πριν από 41 χρόνια «έφυγε» από τη ζωή. Εζησε και έδρασε με το ψευδώνυμο Μακεδόνας ή Γερμανός. Από το Βογατσικό Καστοριάς, ήταν από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία. Αυτός και οι σύντροφοί του κατάφεραν να απαλλάξουν την περιοχή από τον Γώγο, στέλεχος της λεγεώνας των Βλάχων, η οποία υποκινούνταν από τους Ιταλούς με σαφή προσανατολισμό τη στήριξη των δυνάμεων κατοχής αλλά και ανεπίσημα τη δημιουργία αυτόνομου βλάχικου κράτους. Το γεγονός έδωσε ώθηση στη συγκρότηση και οργάνωση της ένοπλης αντίστασης εναντίον των κατακτητών στην ευρύτερη περιοχή. Αργότερα πολέμησε στις γραμμές του ΔΣΕ και κατέφυγε στην Τασκένδη ως πολιτικός πρόσφυγας. Δεν κατάφερε ποτέ να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα και άφησε την τελευταία του πνοή από την επάρατη νόσο στα Σκόπια.

Η μητέρα και γιαγιά ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ «έφυγε» από τη ζωή πριν από 4 χρόνια. Γεννήθηκε στην Αυγή Καστοριάς το 1928. Στις μέρες της Κατοχής οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και μετέπειτα εντάχθηκε στον ΔΣΕ, στην 8η Μεραρχία. Τον Αύγουστο του 1948 τραυματίστηκε από βλήμα αεροπλάνου στο πόδι στη Μουργκάνα. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Αργυρόκαστρου στην Αλβανία. Από εκεί έφυγε για θεραπεία στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας. Μετά την αποθεραπεία ξαναγύρισε στην Ελλάδα για τις τελευταίες μάχες στον Γράμμο και το Βίτσι. Το 1949 έφυγε για τη Σοβιετική Ενωση μέσω Αλβανίας. Επαναπατρίστηκε το 1985.

ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Η οικογένεια Βαγγέλη Σαρακατσάνη, τα παιδιά και τα εγγόνια τους προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ το ποσό των 70 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αλίμου.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΡΥΔΑ (φωτ.), αντάρτη και εξόριστου στη Γυάρο, της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΑΡΥΔΑ και της ΚΑΡΥΔΑ ΒΕΤΑ - ΦΩΤΕΙΝΗΣ (φωτ.) προσφέρουμε στο ηρωικό και τιμημένο ΚΚΕ 250 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

Η αδερφή τους Σταματία Κοντοπούλου - Καρύδα, οι ανιψιές τους Ελένη και Πόπη Κοντοπούλου

***

ΦΩΤΟ

Στις 19/1/2020 «έφυγε» από κοντά μας ο ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ (ΝΙΚΟΣ) ΤΡΙΓΑΖΗΣ. Ενας υπέροχος άνθρωπος, κομμουνιστής, δάσκαλος, πατέρας και σύζυγος. Στη μνήμη του η γυναίκα του και η κόρη του προσφέρουν 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Βύρωνα.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1942 στο χωριό Δόριζα Αρκαδίας, από αγροτική οικογένεια. Στην περίοδο της δικτατορίας συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της Νεολαίας Λαμπράκη.

Είχε αναλάβει το ιδιαίτερο καθήκον να έρχεται σε επαφή με τις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων και εξόριστων και να τους πηγαίνει χρήματα που μάζευε το κίνημα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην απομόνωση και την τρομοκρατία της χούντας. Την περίοδο εκείνη ο τότε δήμαρχος Ηλιούπολης τον κατέδωσε στην Ασφάλεια. Συνελήφθη και βασανίστηκε με αποτέλεσμα να έχει μόνιμες βλάβες στην υγεία του, που τον ταλαιπωρούσαν μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το 1975 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Είχε το ήθος του πραγματικού αγωνιστή. Βάδιζε τον δρόμο της τιμής και του αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Πιστός στην ιδεολογία του μαρξισμού - λενινισμού. Υπερασπίστηκε το ΚΚΕ σε κάθε κρίσιμη καμπή απέναντι σε κάθε προσπάθεια είτε για τη διάλυσή του είτε για τη μετάλλαξή του.

ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
Στη μνήμη του, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, προσφέρουν 200 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αλίμου του ΚΚΕ η αδελφή του Στέλλα, τα παιδιά του Δημήτρης - Κώστας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του μεγάλου Βιετναμέζου μαρξιστή - λενινιστή ηγέτη ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ, σπουδαίας μορφής του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, προσφέρω μέσω της μαθητικής ΟΒ Νέας Ιωνίας το ποσό των 20 ευρώ.

Π. Β.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΞΥΠΟΛΙΤΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Μακρονησιώτη και για πολλά χρόνια προέδρου του Παραρτήματος Αμαρουσίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η γυναίκα του Ηρώ προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου.

***

ΦΩΤΟ

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, στη μνήμη του συντρόφου ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΟΛΙΤΗ εισφέρω μέσω ΚΟΒ Αγίας Βαρβάρας στο Κόμμα 50 ευρώ.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ, των θείων μου ΜΗΤΣΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ (Αρμόδιου) και ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ και της θείας μου ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πετραλώνων - Θησείου.

Σπύρος Π.


ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΙΝΑ
ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΙΝΑ

ΚΑΡΥΔΑ - ΒΕΤΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΚΑΡΥΔΑ - ΒΕΤΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

ΠΑΡΘΕΝΑ ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΟΥ
ΠΑΡΘΕΝΑ ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗΣ

ΓΙΟΥΡΑΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
ΓΙΟΥΡΑΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

ΒΑΝΙΑΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
ΒΑΝΙΑΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

ΛΙΖΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ
ΛΙΖΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ

ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ (ΝΙΚΟΣ) ΤΡΙΓΑΖΗΣ
ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ (ΝΙΚΟΣ) ΤΡΙΓΑΖΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΞΥΠΟΛΙΤΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΞΥΠΟΛΙΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΗΤΣΟΣ) ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΗΤΣΟΣ) ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ

ΓΙΩΤΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ
ΓΙΩΤΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΥΒΑΣ (ΜΠΕΡΔΕΜΠΕΣ)
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΥΒΑΣ (ΜΠΕΡΔΕΜΠΕΣ)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΠΑΝΤΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΠΑΝΤΗΣ

ΑΝΝΑ ΑΪΒΑΖΟΓΛΟΥ
ΑΝΝΑ ΑΪΒΑΖΟΓΛΟΥ

ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ
ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ

ΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ
ΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ