Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΤ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ευέλικτη» διαχείριση, με γαλαντομίες στους επιχειρηματικούς ομίλους

Την απόσυρση του έκτακτου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, αλλά σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεγαλύτερης γεωγραφικής ευελιξίας για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων, για τους οποίους γίνεται ειδική αναφορά, αποφάσισε μεταξύ άλλων η χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, τα βασικά επιτόκια του ευρώ και για το επόμενο διάστημα θα παραμείνουν στα «ιστορικά χαμηλά» επίπεδα, ενώ και το πάγιο πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την περίοδο της κρίσης, θα διατηρηθεί για «όσο διάστημα απαιτείται», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια άσκηση ισορροπίας και συμβιβασμού στην προσπάθεια μετάδοσης της λεγόμενης ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, μέσα σε συνθήκες διαφορετικών ρυθμών ανάκαμψης και μεγέθυνσης των οικονομικών αλλά και σε φάση έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός το οποίο επίσης οδηγεί τις αποφάσεις τους σχετικά με τις εναλλαγές του μείγματος νομισματικής πολιτικής.

Παρουσιάζοντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σημείωσε ότι «υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα συνεχίσει να αποτελεί στοιχείο της νομισματικής πολιτικής, όποτε παράγοντες που απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής διακυβεύουν την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών».

Ειδικότερα, οι χτεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ εστίασαν στους παρακάτω άξονες:

-- Πρόγραμμα αγοράς έκτακτης χρηματοδότησης. Σε αυτό, καθώς για την ώρα τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επενδυτική διαβάθμιση, εντάσσονται «κατ' εξαίρεση» και οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα φτηνά κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις. Αν και αυτό έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος Μάρτη 2022, παρέχεται η δυνατότητα επανεπένδυσης ομολόγων για τη συνέχιση της φτηνής χρηματοδότησης. «Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδόθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία», αναφέρει η απόφαση της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι τυχόν απόσυρση του προγράμματος «θα μπορούσε να βλάψει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, όσο αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις συνέπειες της πανδημίας».

Η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει φτάσει την επενδυτική βαθμίδα ώστε να ενταχθεί στο πάγιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, λέγοντας ότι «για αυτόν τον λόγο κάναμε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και την Τράπεζα της Ελλάδας». Οπως είπε, «η ρήτρα για την Ελλάδα έλαβε ισχυρή στήριξη στο Διοικητικό Συμβούλιο».

Θυμίζουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη έκθεση προειδοποιούσε ότι «τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν ευάλωτα σε ενδεχόμενες διαταραχές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν από μια απότομη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες ως αποτέλεσμα της ταχύτερης του αναμενόμενου αύξησης του πληθωρισμού».

--- Οι αγορές στο πάγιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (σε αυτές δεν συμμετέχουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης) θα συνεχιστούν με καθαρό μηνιαίο ρυθμό 40 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο του 2022, με 30 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο και με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. στη συνέχεια.

-- Το ήδη αρνητικό «βασικό» επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων παραμένει στο -0,30% και αφορά σε κεφάλαια, τα οποία οι τράπεζες του ευρωσυστήματος ενδέχεται να «παρκάρουν» στο θεωρούμενο «ασφαλές καταφύγιο» της ΕΚΤ. Τα αρνητικά επιτόκια έχουν στόχο την αποτροπή τέτοιων κινήσεων με στόχο τη διοχέτευσή τους στις επιχειρήσεις.

-- Συνεχίζεται το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που οι τράπεζες της Ευρωζώνης ήδη έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ, προκειμένου να αντλήσουν φτηνά κεφάλαια, σηματοδοτώντας το «κλείδωμα» του σημερινού ύψους της παρεχόμενης ρευστότητας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Σε έξαρση οι «πληθωριστικές πιέσεις»

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη των προβλέψεων σχετικά με το επίπεδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, για το 2021 αναμένεται σε 2,6% (από 2,2% τον Σεπτέμβρη), για το 2022 3,2% (από 1,7%) και για το 2023 1,8% (από 1,5%).

Οι μεγάλες διαφορές εκτιμήσεων σε σχέση με αυτές του Σεπτέμβρη αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στην Ενέργεια, καθώς και στα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ενώ ενδεικτικά για το πώς «μονά - ζυγά», με όποιο «μείγμα» διαχείρισης, οι εργαζόμενοι είναι χαμένοι και το κεφάλαιο κερδισμένο, είναι τα όσα σημειώνονται στη νέα έκθεση της ΕΚΤ, ότι «η αύξηση των μισθών συνεπάγεται μια αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία θα συμβάλει στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού εξαιρουμένων των τροφίμων και της Ενέργειας».

Πρόκειται για διατύπωση αντίστοιχη με αυτή των «Φθινοπωρινών Προβλέψεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία «ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από τον προβλεπόμενο, εάν οι περιορισμοί στον εφοδιασμό διαρκέσουν περισσότερο και εάν αύξηση των μισθών μεγαλύτερη από την παραγωγικότητα μετακυλιστεί στις τιμές καταναλωτή».

Ουσιαστικά, και με αυτές τις διατυπώσεις ξεκαθαρίζεται ότι οι μισθοί θα διαμορφώνονται χαμηλότερα από τα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού, μια εξέλιξη που έρχεται να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.

Τέλος, οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένονται το 2021 σε 5,1%, με επιβράδυνση σε 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ