Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΟΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΙΔΗΣ
ΚΟΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΚΛΕΑΝΘΗ ΚΥΖΙΛΗ, στον έναν χρόνο από τον θάνατό του στις 15/12/2020, προσφέρουμε στο Κόμμα μας 200 ευρώ.

Η σύζυγός του Χρύσα

Τα παιδιά του, Δημήτρης - Γιούλα, Ολυμπία - Περικλής

Τα εγγόνια του, Κατερίνα, Μανούσος, Χρύσα, Κλεάνθης

Επίσης, στη μνήμη του, η αδερφή του Μερόπη και τα ανίψια του Σπύρος, Δημήτρης και Ηλίας προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των συντρόφων ΚΑΙΤΗΣ ΦΕΙΔΑΚΗ, ΘΑΝΑΣΗ ΒΛΟΝΤΖΟΥ και ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΥΛΛΑ, που στη σύντομη ζωή τους πολέμησαν γενναία και ανυποχώρητα για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, προσφέρω 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

Χ. Σ.

***

Στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΥΛΛΑ ο παλιός του συμμαθητής Δημήτρης Βαλαντάσης προσφέρει 15 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κορυδαλλού.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου και φίλου μας ΠΑΝΤΕΛΗ ΛΕΣΓΙΔΗ προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ ΕΒΕ Κέντρου της ΤΟ Α' Αθήνας.

Βαγγέλης - Αννα

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μας ΝΙΚΗΤΙΔΗ ΚΟΛΙΑ (Αεροπόρου) και ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ προσφέρουμε ενίσχυση στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Λάκης - Εφη

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγαπημένων και αξέχαστων συντρόφων ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΝΗ και ΝΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, από τη Φωκίδα, άξιων στελεχών του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, που «έφυγαν» από κοντά μας απρόσμενα και πρόωρα το 2009, προσφέρω στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματός μας 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου Αττικής.

ΝΙΚΟΛΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Αλ. Γώγος

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των αγαπημένων μας, του αδελφού μας ΑΝΔΡΕΑ Νικ. ΓΩΓΟΥ, πυροσβέστη, οπαδού του ΚΚΕ, που «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας, το 2013, σε ηλικία 53 ετών, του πατέρα μας ΝΙΚΟΛΑΟΥ Αλεξ. ΓΩΓΟΥ, από την Πηγή Ευπαλίου Φωκίδας, αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, με εξορίες, στρατοδικεία και φυλακές στα κατοπινά χρόνια και την περίοδο της χούντας, μέλους του ΚΚΕ από το 1937 έως το τέλος της ζωής του, που «έφυγε» από κοντά μας το 1992, σε ηλικία 87 ετών, και της μητέρας μας ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ συζ. Νικ. ΓΩΓΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ, που «έφυγε» από κοντά μας το 2017, σε ηλικία 94 ετών, προσφέρουμε στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματός μας 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου Αττικής.

Τα παιδιά τους Αλέξης και Παναγιούλα

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μας γονιών, του πατέρα μας και παππού ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, από την Ξηρονομή Βοιωτίας, που «έφυγε» απρόσμενα από κοντά μας το 1999, σε ηλικία 74 ετών, της μητέρας μας και γιαγιάς ΣΟΦΙΑΣ συζ. Γιώργου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, από την Ειδομένη Κιλκίς, που «έφυγε» από κοντά μας το 2019, σε ηλικία 89 ετών, που ήταν σταθεροί και αταλάντευτοι οπαδοί του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής τους, προσφέρουμε στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματός μας 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου Αττικής.

Οι κόρες τους Αναστασία και Αλεξάνδρα, οι εγγονές τους Γρηγορία και Σοφία

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συζύγου μου ΣΤΑΘΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (φωτ.), κομμουνιστή και αγωνιστή σε όλη του τη ζωή μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 31/3/2019, και της μητέρας μου ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, που «έφυγε» από κοντά μας στις 13/12/2018, προσφέρω 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κέντρου Βύρωνα.

ΑΔΑΜΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΑΔΑΜΟΥ ΕΛΕΝΗ
Γιούλα Στεφανοπούλου

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗ και ΑΚΡΙΒΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ τα παιδιά και τα εγγόνια τους προσφέρουν 100 ευρώ μέσω της ΚΟ Κολωνού.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνονται 6 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ. Τίμιος και σεμνός αγωνιστής, έδρασε στις γραμμές του εργατικού κινήματος ως μέλος του ΚΚΕ από το 1978 έως το τέλος της ζωής του. Σταθερά προσηλωμένος στην υπόθεση του σοσιαλισμού, πιστός στο Κόμμα κατά τη διάρκεια της κρίσης του '91, συνεπής κομμουνιστής όλα τα επόμενα χρόνια.

Στη μνήμη του η σύζυγός του, Βάγια, και τα παιδιά του, Ειρήνη και Βασίλης, προσφέρουν 150 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Καματερού και ΚΟΒ Ιστιαίας Εύβοιας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΡΥΠΙΔΗ η Β. Ζ. προσφέρει 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Καματερού.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μου, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΤΣΕΝΙΟΥ, η κόρη τους, Ειρήνη Σωτηροπούλου, προσφέρει 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Καματερού.

***

ΦΩΤΟ

Στις 9 Νοέμβρη 2013 «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΥΤΖΗΣ (Τζαβέλλας). Γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1921. Από τα 18 του χρόνια αγωνίστηκε για τα ιδανικά του λαού. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με τον ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ. Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στα χρόνια του Εμφυλίου ήταν αξιωματικός του ΔΣΕ. Με την υποχώρηση βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στη ΛΔ Βουλγαρίας, όπου διετέλεσε στέλεχος του ΚΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνος πολιτικών προσφύγων στη Φιλιππούπολη επί σειρά ετών.

ΑΔΑΜΟΣ ΤΑΚΗΣ
ΑΔΑΜΟΣ ΤΑΚΗΣ
Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1982 και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνέχισε τη δράση του ως στελέχους της οργάνωσης των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων. Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος και αφοσιωμένος αγωνιστής του ΚΚΕ, χωρίς «εκπτώσεις» και συμβιβασμούς. Υπήρξε εξαιρετικός σύζυγος, πατέρας, παππούς και προπάππους.

Η σύντροφός του στη ζωή και τον αγώνα Βαρβάρα, ο γιος του Νικόλαος και τα εγγόνια του Παναγιώτης και Βαρβάρα προσφέρουν στη μνήμη του 150 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μας ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ και ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΣ προσφέρουμε, μέσω της ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, το ποσό των 400 ευρώ.

Χρηστίδης Θ., Τασοπούλου Μ.

***

ΦΩΤΟ

Προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ελληνικού, για την Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ, στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΥ, ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν αταλάντευτος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του τιμημένου ΚΚΕ.

Η σύντροφος στη ζωή και τον αγώνα, τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα

***

ΦΩΤΟ

Πριν από έναν μήνα «έφυγε» από τη ζωή η αγωνίστρια ΕΥΘΑΛΙΑ ΤΣΑΝΤΕ. Γεννήθηκε στο Καραβόσταμο Ικαρίας. Από μικρή ΕΠΟΝίτισσα και αργότερα βοηθούσε τους αντάρτες του ΔΣ Καραβοστάμου. Για τη δράση της αυτή, σε ηλικία 15 ετών, την συνέλαβαν. Κρατήθηκε στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας και στη συνέχεια στάλθηκε στις φυλακές Μακρυγιάννη. Σταθερά ήταν δίπλα στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της.

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΚΟΒ Καραβοστάμου Ικαρίας στη μνήμη της προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 3

Με βαθιά αγάπη κι ευγνωμοσύνη, παρά τα χρόνια που πέρασαν, η μνήμη μας κρατά κοντά μας τους γονείς μας, που υπήρξαν φωτεινά παραδείγματα, πασχίζοντας να ζουν τίμια και να παλεύουν για το κοινό καλό, για την πρόοδο μιας δίκαιης κοινωνίας και την ανθρωπιά. Ηταν καλοί κομμουνιστές και αυτό που λέμε «καλοί άνθρωποι».

Ο ΤΑΚΗΣ ΑΔΑΜΟΣ (φωτ.) ήταν ο δάσκαλος, ο δημοσιογράφος, ο συγγραφέας, ο κομμουνιστής μαχητής, πρώτα απ' όλα, που με όπλο είτε το τουφέκι είτε την πένα πολέμησε κι έγραψε, αγωνιζόμενος πάντα για τις μεγάλες πανανθρώπινες ιδέες. Πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, σε όποιο πόστο τού ανέθεσε το Κόμμα. Στην παράνομη δημοσιογραφία στα χρόνια του Μεταξά και μετά της Κατοχής... Πολεμιστής στο Αλβανικό Μέτωπο και στο απελευθερωτικό αντάρτικο... Εξόριστος στην Ικαρία, απέδρασε και βγήκε πάλι αντάρτης, ταγματάρχης του ΔΣΕ. Βαριά τραυματισμένος στον Γράμμο, περνά στις σοσιαλιστικές χώρες. Στην προσφυγιά, αγωνίζεται από διάφορα μετερίζια, ως δάσκαλος, ως δημοσιογράφος, ως εκφωνητής της «Φωνής της Αλήθειας» και βέβαια πάντα ως στρατευμένος συγγραφέας και λογοτέχνης. Στα χρόνια της χούντας, υπεύθυνος δημοσιογράφος της «Ελεύθερης Πατρίδας», στο Λονδίνο. Με τη μεταπολίτευση, αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» και το 1981 ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Αργότερα, πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών... Δέκα χρόνια πολέμησε με το τουφέκι, πενήντα χρόνια με την ικανή πένα του και πάντα με το φωτεινό μυαλό του.

Η ΕΛΕΝΗ ΑΔΑΜΟΥ - ΓΚΕΡΟΥ (φωτ.) ήταν η πιστή κι αγαπημένη συντρόφισσα του Τάκη, στους αγώνες του βουνού και της ζωής. Η μικρή εργάτρια από τη Νάουσα, που πολύ νωρίς ένοιωσε την ταξική εκμετάλλευση, έγινε γρήγορα μια ικανή και δυναμική αγωνίστρια και άφοβη μαχήτρια. Τα μονοπάτια της ζωής του Τάκη και της Ελένης συναντήθηκαν στα λεύτερα βουνά και από τότε πορεύτηκαν αχώριστοι, μαζί στους αγώνες της ζωής και του ΚΚΕ, πιστοί και σταθεροί στα ιδανικά τους, μέχρι τέλους.

ΛΟΥΚΑΣ ΓΚΟΥΝΗΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΓΚΟΥΝΗΣ
Ο ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ (φωτ.), «Ο Παλιός» του «Ριζοσπάστη», πήρε ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά των ναζί κατακτητών και στη συνέχεια κατά της ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης που αιματοκύλησε τη χώρα μας. Αυτή η στάση ζωής, του έφερε κυνηγητά, παρανομία, συλλήψεις, εξορίες, φυλακές, καταδίκες εις θάνατον... Ικαρία, Αίγινα, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Βούρλα. Εξόριστος στην Ικαρία, γνωρίστηκε με την γυναίκα και άξια συντρόφισσα της ζωής του, την Ικαριώτισσα δασκάλα Κυριακούλα Οικονομίδου - Οικονόμου. Μαζί αντιμετώπισαν με θάρρος και αξιοπρέπεια τις διώξεις και τις δυσκολίες της ζωής στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, μέχρι τη διαφυγή από τη χούντα και την αυτοεξορία στο Λονδίνο.

Εκεί ο Τάκης και ο Νίκος έσμιξαν με κοινό σκοπό την έκδοση της αντιδικτατορικής εφημερίδας «Ελεύθερη Πατρίδα». Εγιναν καλοί φίλοι και κατέληξαν συμπέθεροι. Ο Νίκος με τη μεταπολίτευση και από το πρώτο φύλλο της επανέκδοσης του νόμιμου «Ριζοσπάστη» και για πολλά χρόνια μετά, με το ψευδώνυμο «Ο Παλιός», έγραφε το καθημερινό πρωτοσέλιδο έμμετρο πολιτικό σχόλιο, συνδυάζοντας τη σοβαρότητα με την σάτιρα και το χιούμορ. Φέτος, πάνε 30 χρόνια από την παραμονή Χριστουγέννων 1991 που «έφυγε» από κοντά μας ο Τάκης Αδάμος. Σαν τραγικό σημάδι της ζωής, η κηδεία του έγινε την ίδια αποφράδα μέρα που η κόκκινη σημαία της Επανάστασης κατέβηκε απ' το Κρεμλίνο, όπως είναι αποτυπωμένο και σ' εκείνο το ιστορικό (θλιβερό αλλά συνάμα και εμψυχωτικό) πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη». 15 χρόνια μετά, την ίδια ημερομηνία, κηδευόταν ο Νίκος Οικονομίδης. Συμπτώσεις!...

Στη μνήμη των γονιών μας, που τίμησαν τη ζωή τους παλεύοντας πάντα μέσα ή δίπλα στις γραμμές του ΚΚΕ... Προς τιμήν όλων αυτών που δεν παραδέχθηκαν την ήττα... Αυτών των εκλεκτών ανθρώπων μιας ωραίας και δυνατής γενιάς, που δυστυχώς, η απουσία τους γίνεται όλο και πιο αισθητή στους δύσκολους κι επικίνδυνους καιρούς μας, συνεισφέρουμε στην Οικονομική Εξόρμηση για το τιμημένο ΚΚΕ με 200 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ζωγράφου, ως ελάχιστη και ταπεινή ευχαριστία για τα τόσα χρόνια ηρωικών αγώνων και θυσιών αλλά και έμπνευσης, ελπίδας και καθοδήγησης προς την καλύτερη κοινωνία και ανθρώπινη ζωή.

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Τα παιδιά τους, Ειρήνη - Σοφοκλής, τα εγγόνια τους, Νίκος - Δημήτρης


ΓΩΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΓΩΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΕΝΙΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΕΝΙΟΣ

ΣΟΦΙΑ ΚΑΤΣΕΝΙΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΤΣΕΝΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ ΑΚΡΙΒΗ
ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ ΑΚΡΙΒΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΩΓΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΩΓΟΣ

ΚΑΠΟΥΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΠΟΥΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΩΓΟΥ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΩΓΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΙΚΗΤΙΔΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΙΚΗΤΙΔΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΙΤΗ ΦΕΙΔΑΚΗ
ΚΑΙΤΗ ΦΕΙΔΑΚΗ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΒΛΟΝΤΖΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΒΛΟΝΤΖΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΥΖΙΛΗΣ
ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΥΖΙΛΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΕΣΓΙΔΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΕΣΓΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

ΕΥΘΑΛΙΑ ΤΣΑΝΤΕ
ΕΥΘΑΛΙΑ ΤΣΑΝΤΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ