Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 2 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
Πυρηνικά και υπερηχητικοί πύραυλοι στο επίκεντρο της νέας «κούρσας»

Παράλληλα με τη συνεχή αύξηση στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων, όπως αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Ινστιτούτου SIPRI, οι εντεινόμενοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί επιταχύνουν συνολικότερα την επικίνδυνη «κούρσα εξοπλισμών», η οποία πλέον εξαπλώνεται από τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έως την κυβερνοασφάλεια και τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και τον τομέα του Διαστήματος.

Εκτός από τις «παραδοσιακές» πυρηνικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η Κίνα εξελίσσεται σε ένα ισχυρό πυρηνικό κράτος, χωρίς να «δεσμεύεται» θεωρητικά από καμία διεθνή Συνθήκη. Αυτός είναι ένας λόγος που ΗΠΑ και Ρωσία - ενώ εντείνεται η μεταξύ τους αντιπαράθεση - επαναδιαπραγματεύονται Συνθήκες εξοπλισμών και συζητούν για τη «στρατηγική σταθερότητα» στα στρατηγικά και πυρηνικά όπλα, με σκοπό να πιεστεί κυρίως η Κίνα, αλλά και άλλα κράτη, να συμμετάσχουν σε τέτοιες συμφωνίες «ελέγχου».

Ενδεικτικά, αναλυτές και ΜΜΕ της Ρωσίας έχουν αναφέρει ότι η Κίνα αναπτύσσει συστήματα, όπως πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν 10 πυρηνικές κεφαλές ο καθένας, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο αριθμός των κινεζικών πυρηνικών όπλων θα αυξηθεί σημαντικά.

Με το βλέμμα στην ενίσχυση παλιών και νέων συμμαχιών απέναντι στη ραγδαία ανέλιξη της Κίνας, ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία συγκρότησαν την τριμερή «στρατηγική εταιρική σχέση ασφάλειας» AUKUS, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων σε πρώτη φάση την απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αυστραλία, ενώ θα επιτρέπεται η ανταλλαγή «πληροφοριών για τα πυρηνοκίνητα πολεμικά πλοία» ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι με την παραπάνω συμφωνία, με την οποία ΗΠΑ και Βρετανία καταπατούν και τις διεθνείς συμφωνίες μη διάδοσης της πυρηνικής τεχνολογίας για πολεμικούς σκοπούς, η Αυστραλία θα γίνει η έβδομη χώρα στον κόσμο που θα διαθέτει τέτοιου είδους υποβρύχια (μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Ινδία).

Τον Μάρτη η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο, αυξάνοντας την «οροφή» των πυρηνικών κεφαλών από 180 σε 260, δηλαδή κατά 45%, με την αιτιολογία μιας «αυξανόμενης γκάμας τεχνολογικών και δογματικών απειλών».

Ανάπτυξη νέων υπερηχητικών όπλων

Πριν από λίγους μήνες δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times» ανέφερε ότι η Κίνα δοκίμασε μια νέα διαστημική δυνατότητα, εκτοξεύοντας υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά. Η δοκιμή φέρεται να έγινε τον Αύγουστο με εκτόξευση πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, ο οποίος έκανε τον γύρο της Γης σε τροχιά, προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του. Η Κίνα διέψευσε το δημοσίευμα, δηλώνοντας πως επρόκειτο για διαστημικό όχημα, όχι για πύραυλο.

Υπερηχητικούς πυραύλους αναπτύσσουν ήδη οι ΗΠΑ, με την πρόσφατη δοκιμή νέου υπερηχητικού όπλου που επιβεβαίωσε η αμερικανική πολεμική βιομηχανία «Raytheon», ενώ και η Ρωσία πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ακόμη μια δοκιμαστική εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου «Tsirkon» (Τσιρκόν). «Είναι ο δικός μας τελευταίας τεχνολογίας πύραυλος, ο οποίος πλήττει και θαλάσσιους και επίγειους στόχους», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Στην κούρσα των υπερηχητικών πυραύλων μπήκε και η Βόρεια Κορέα, εκτοξεύοντας δοκιμαστικά τον πύραυλο «Hwasong-8» με «δυνατότητα ελιγμών κατά την πτήση» και τα χαρακτηριστικά της «αιώρησης κατά την υπερηχητική πτήση της αποσπώμενης κεφαλής του».

Παράλληλα, εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αναπτύσσουν συστήματα αντιβαλλιστικής πυραυλικής «άμυνας» στην Πολωνία και τη Ρουμανία, «στοχεύοντας» προς τη Ρωσία, η οποία «δεσμεύεται» να «απαντήσει».

Την επικίνδυνη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αποτυπώνουν και οι δηλώσεις του Λευκορώσου Προέδρου, Αλ. Λουκασένκο, ότι αν το ΝΑΤΟ αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη γειτονική Πολωνία «θα προτείνω στον Πούτιν να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία».

Μεγάλη αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί αποτυπώνονται και στη μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Στις ίδιες τις ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ενέκριναν στα μέσα Δεκέμβρη με διακομματική συναίνεση τον νέο «αμυντικό» προϋπολογισμό για το 2022, ύψους 770 δισ. δολαρίων, αυξάνοντας τις δαπάνες του Πενταγώνου κατά 25 δισ. δολάρια (αύξηση 5%).

Την ίδια ώρα, στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, που μπαίνει στο επίκεντρο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε πρόσφατα μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το 2022, ξεπερνώντας το όριο του 1% του ΑΕΠ που η χώρα τηρούσε επί χρόνια. Πρόκειται για τη 10η συνεχόμενη χρονιά που το Τόκιο αυξάνει τις στρατιωτικές του δαπάνες, οι οποίες πλέον θα φτάνουν τα 5,4 τρισ. γιεν (47,2 δισ. δολάρια ή 35,3 δισ. ευρώ), ενώ προβλέπεται και αύξηση δαπανών για τη στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ