Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Επιστρέψαμε στο στρατόπεδο μετά την άδεια των Χριστουγέννων την Τετάρτη 29/12. Μπαίναμε μέσα αμέσως, χωρίς επιπλέον έλεγχο, όσοι είχαν ράπιντ 24 ωρών ή μοριακό 72 ωρών. Ολοι οι υπόλοιποι για να μπούμε υποβληθήκαμε σε ράπιντ εδώ στο στρατόπεδο. Ηδη την πρώτη μέρα μάθαμε ότι από τα περίπου 700 άτομα που έπρεπε να παρουσιαστούν περίπου 30 άτομα δεν ήρθαν καν, γιατί κόλλησαν Covid-19 στην άδειά τους και 15 είχαν συμπτώματα και περίμεναν αποτελέσματα μοριακού τεστ για να έρθουν. Ταυτόχρονα, από τους ελέγχους στην είσοδο μάθαμε ότι βρέθηκαν θετικά περίπου 10-15 άτομα.

Ολες τις μέρες αυτές μάσκες δεν έχουν δοθεί καθόλου, ενώ τα αντισηπτικά είναι ελάχιστα και δεν αρκούν για τον όγκο των φαντάρων.

Πάρα την όλη κατάσταση, προχωρούσαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη μεταφορά μας στην Κύπρο, στις οποίες ο συνωστισμός ήταν μεγάλος σαν να μην υπάρχει πανδημία.

Ετσι, την 1/1/22 φτάσαμε στο σημείο από τα 120 μοριακά τεστ που διενεργήθηκαν σε φαντάρους για τη μεταφορά τους στην Κύπρο, 47 φαντάροι να βγουν θετικοί. Η διαδικασία που ακολουθούσε ήταν η εξής: Απομάκρυνση των φαντάρων από τους θαλάμους τους για απομόνωση στο κτίριο Covid και απομάκρυνση όσων ανήκαν στη διπλανή και την απέναντι κλίνη. Αυτοί υποβλήθηκαν σε ράπιντ τεστ και όσοι βγαίναν θετικοί στέλνονταν επίσης καραντίνα, αλλιώς στο κτίριο της ιχνηλάτησης. Ετσι μέσω των ράπιντ εντοπίστηκαν και άλλα κρούσματα.

Στις 3/1/22 μάθαμε ότι 15 από τα μοριακά τεστ είχαν λανθασμένα ανακοινωθεί ως θετικά, ενώ ήταν αρνητικά, γεγονός που δημιούργησε περαιτέρω πρόβλημα, καθώς τα άτομα αυτά πλέον είχαν μπει στο ίδιο κτίριο με φαντάρους που όντως νοσούσαν, λόγω του λάθους που μας ενημέρωσαν ότι έγινε στο 401, γεγονός που αποδεικνύει τις συνθήκες που επικρατούν και εκεί.

Στις 5/1/22 βγήκα κι εγώ θετικός μαζί με άλλους 36 συναδέλφους. Αυτό που αντικρίσαμε στο κτίριο καραντίνας είναι οι θάλαμοι να είναι γεμάτοι συναδέλφους, 80 με 100 άτομα περίπου.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η απολύμανση των θαλάμων περιορίζεται σε ψεκασμό στα πόμολα και στα παράθυρα (ενώ θα έπρεπε να αφαιρούνται κλινοσκεπάσματα, να καθαρίζονται τα κρεβάτια και συνολικότερα οι θάλαμοι). Εννοείται αντισηπτικό συνεχίζει να έρχεται με το σταγονόμετρο. Τέλος, μάσκες δεν χορηγούνται από τον στρατό (πέρα από όσες δόθηκαν στην αρχή της θητείας, δηλαδή πριν ενάμιση μήνα).

Στην αναφορά από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης του στρατοπέδου, οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι σοβαρές, όπως για τη μείωση του συγχρωτισμού, σε αντισηπτικά και μάσκες, γάντια, επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ σε όλο το προσωπικό και οδηγούν σε υπερμετάδοση του κορονοϊού.

Η απάντηση που ήρθε ήταν πως όταν τα μεταφέρουν στο υπουργείο Αμυνας, και οι ίδιοι θα ήθελαν καλύτερες εγκαταστάσεις και παροχές, αλλά η απάντηση του υπουργείου είναι η διαχρονική δικαιολογία: «Υπάρχει δημοσιονομική κρίση».

Η «δημοσιονομική κρίση» από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει για τις δαπάνες που προϋποθέτει η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που διαρκώς μπλέκεται η αστική τάξη της χώρας. «Δημοσιονομική κρίση» υπάρχει μόνο όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας και την κάλυψη των βασικών αναγκών των φαντάρων.

Οσο για το ζήτημα της δημοσιοποίησης της κατάστασης που επικρατεί στο στρατόπεδο που υπηρετώ τη θητεία μου, σκοπός είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να πάρουν έστω και αυτή τη στιγμή όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της εκρηκτικής κατάστασης, που με αποκλειστικά δική τους ευθύνη έχει δημιουργηθεί στο στρατόπεδό μας.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες μας αλλά και τις δυνατότητες της σημερινής εποχής.

Σχετικά με το φλέγον πρόβλημα της εξάπλωσης του κορονοϊού, αυτά που χρειάζονται άμεσα να γίνουν με ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της κυβέρνησης είναι τα εξής:

  • Να γίνονται δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ σε όλους τους φαντάρους και το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Να οργανωθεί υπεύθυνα η ενημέρωση από υγειονομικό προσωπικό των φαντάρων και να προχωρήσει ο απαραίτητος εμβολιασμός τους.
  • Να δίνονται δωρεάν και να ανανεώνονται όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας των φαντάρων (μάσκες αυξημένης προστασίας, αντισηπτικά υγρά κ.λπ.)
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την πανδημία εξασφαλίζοντας την αξιοποίηση επιπλέον εγκαταστάσεων για την αποφυγή συγχρωτισμού στους θαλάμους, στις τουαλέτες και τα εστιατόρια.
  • Να εξασφαλίζεται σταθερά η απολύμανση των εγκαταστάσεων στα στρατόπεδα από εξειδικευμένα συνεργεία.
  • Να καλυφθούν εδώ και τώρα όλα τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό και μέσα των ιατρείων σε όλες τις μονάδες.

Στρατιώτης στο Κλιμάκιο ΕΛΔΥΚ του ΚΕΠΒ Θήβας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ