Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Απολύσεις κατά συρροή

Στην περικοπή 5.800 επιπλέον θέσεων εργασίας προχώρησε η βρετανική αεροπορική εταιρία «British Airways», μετά τους 7.200 υπαλλήλους της που είχε απολύσει το φθινόπωρο. Η μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία προχώρησε στην κίνηση αυτή, μετά την ανακοίνωση της δραματικής πτώσης των κερδών της το 2001, ευελπιστώντας, έτσι, να μειώσει μεγάλο μέρος των λειτουργικών της εξόδων.

Αλχημείες για ανεργία

Ενα σκάνδαλο με στατιστικά στοιχεία φαίνεται να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην ικανότητα της γερμανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, η αρμόδια για την ανεργία υπηρεσία (Arbeitsamt) μπορεί να καλύψει ένα ποσοστό 50% σε θέσεις εργασίας. Πρόσφατη, όμως, έρευνα έδειξε ότι το πραγματικό ποσοστό ανέρχεται κοντά στο 17%.

Επισφαλή δάνεια

Δραματική υποχώρηση, σε ποσοστό 90,5%, παρουσίασαν τα προ φόρων κέρδη της Dresdner Bank την περσινή χρονιά, εξαιτίας των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, σε συνδυασμό με την αύξηση των λειτουργικών εξόδων. Τα προ φόρων κέρδη της γερμανικής τράπεζας - η οποία εξαγοράστηκε από τον ασφαλιστικό όμιλο «Allianz» έναντι τιμήματος 24 δισ. ευρώ - μειώθηκαν στα 153 εκατ. ευρώ το 2001, με τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια να αυξάνονται κατά 19,4%, στο 1,893 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων ύψους 1,585 δισ. ευρώ του 2000.

Συμβιβασμός για χάλυβα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προχώρησε την Πέμπτη σε μια ύστατη προσπάθεια για αποφυγή εμπορικού πολέμου για τα χαλυβουργικά, προτείνοντας στις HΠA να επιβάλουν δασμό για όλες τις ποσότητες χάλυβα που πωλούνται στην αμερικανική αγορά, έτσι ώστε να καλυφθεί το κόστος αναδιάρθρωσης της κλονισμένης της βιομηχανίας. H Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύτηκε να περιορίσει το χαλυβουργικό δυναμικό της κατά 6-8 εκατ. μετρικούς τόνους, μέχρι το έτος 2005, πέραν των περικοπών κατά περίπου 15 εκατ. τόνους τα επόμενα τρία χρόνια, όπως είχε ανακοινωθεί το Δεκέμβρη.

Εθνικοποιήσεις στην Ιαπωνία;

Η παρατεταμένη κρίση της ιαπωνικής οικονομίας έφερε στο προσκήνιο απόψεις, που μέχρι πριν από λίγους μήνες θα προκαλούσαν ανατριχίλα στους ιθύνοντες της «παγκοσμιοποίησης», όπως η πρόταση για την εθνικοποίηση τραπεζών. O αριθμός των αναλυτών και εμπειρογνωμόνων, που θεωρεί ως επιβεβλημένη λύση την εθνικοποίηση των τραπεζών, αυξάνεται καθημερινά και τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να είναι ριζικά. Για παράδειγμα, αναλυτές αναφέρουν ότι απέτυχαν τα ημίμετρα του παρελθόντος, με το Δημόσιο να αγοράζει προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, στην προσπάθειά του να τις ενισχύσει με ρευστό. Παράλληλα, προϋπόθεση για τη διάσωση των ιαπωνικών τραπεζών αποτελεί η επαναφορά της οικονομίας σε φάση ανάπτυξης και, φυσικά, η αντιμετώπιση της θανάσιμης απειλής του αντιπληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ